Żeberka wieprzowe w kardamonie z nutą gorzkiej czekolady

Ten oryginalny przepis na żeberka wieprzowe w kardamonie z nutą gorzkiej czekolady na pewno zasmakuje wszystkim Twoim znajomym .

Żeberka wieprzowe w kardamonie z nutą gorzkiej czekolady

Żeberka wieprzowe – czas przygotowania: 50 min, ilość porcji: 4

 

Składniki:

  • 800 g żeberek wieprzowych
  • 100 g miodu
  • 50 ml sosu sojowego
  • 100 g marchewki
  • 100 g selera
  • 100 g pietruszki
  • cebula
  • 80 ml oleju
  • 100 g czekolady
  • 30 g Pieprzu młotkowanego z kolendrą Specialite  – KAMIS
  • 12 ziarenek Kardamonu Owoce Specialite – KAMIS
  • Sól morska w młynku – KAMIS
  • 1 łyżka Przyprawy do Żeberek – KAMIS
  • 1 łyżka Musztardy Grillowej – KAMIS
  • 80 g Czosnku granulowanego – KAMIS

Sposób przyrządzenia:

Żeberka wieprzowe pokrój na porcje, natrzyj musztardą, przyprawą do żeberek i obsmaż. Zalej wodą, dodaj krojone warzywa, czosnek i duś pod przykryciem ok. 30 min. Miód lekko podgrzej, rozpuść w nim czekoladę, dodaj sos sojowy i rozgnieciony kardamon. Całość dokładnie wymieszaj. Odcedzone żeberka posmaruj miodem i grilluj na rumiany kolor. Resztę sosu użyj jako dip do żeberek. Podawaj z grubymi frytkami pieczonymi ziemniakami, chipsami.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (288 głosów, średnia: 4,51 z 5)
zapisuję głos...