Żeberka wieprzowe w kardamonie z nutą gorzkiej czekolady
Ten oryginalny przepis na żeberka wieprzowe w kardamonie z nutą gorzkiej czekolady na pewno zasmakuje wszystkim Twoim znajomym .
Żeberka wieprzowe w kardamonie z nutą gorzkiej czekolady
Żeberka wieprzowe – czas przygotowania: 50 min, ilość porcji: 4
Składniki:
- 800 g żeberek wieprzowych
- 100 g miodu
- 50 ml sosu sojowego
- 100 g marchewki
- 100 g selera
- 100 g pietruszki
- cebula
- 80 ml oleju
- 100 g czekolady
- 30 g Pieprzu młotkowanego z kolendrą Specialite – KAMIS
- 12 ziarenek Kardamonu Owoce Specialite – KAMIS
- Sól morska w młynku – KAMIS
- 1 łyżka Przyprawy do Żeberek – KAMIS
- 1 łyżka Musztardy Grillowej – KAMIS
- 80 g Czosnku granulowanego – KAMIS
Sposób przyrządzenia:
Żeberka wieprzowe pokrój na porcje, natrzyj musztardą, przyprawą do żeberek i obsmaż. Zalej wodą, dodaj krojone warzywa, czosnek i duś pod przykryciem ok. 30 min. Miód lekko podgrzej, rozpuść w nim czekoladę, dodaj sos sojowy i rozgnieciony kardamon. Całość dokładnie wymieszaj. Odcedzone żeberka posmaruj miodem i grilluj na rumiany kolor. Resztę sosu użyj jako dip do żeberek. Podawaj z grubymi frytkami pieczonymi ziemniakami, chipsami.