Żeberka w sosie TABASCO Brand Pepper Sauce – przepis Grzegorza Łapanowskiego

Te pyszne żeberka w sosie TABASCO z pewnością zasmakują wszystkim – spróbujcie sami!

Żeberka w sosie TABASCO Brand Pepper Sauce - przepis Grzegorza ŁapanowskiegoSkładniki na żeberka w sosie TABASCO :

  • 6 żeberek wieprzowych
  • 150 g suszonych śliwek
  • kilka łyżek pasty pomidorowej lub dobrego      ketchupu
  • szczypta cynamonu
  • kilka łyżek sosu sojowego Kikkoman
  • 2-3 ząbki czosnku
  • cukier (opcjonalnie)
  • sos TABASCO® Brand Pepper Sauce

Wykonanie:

Suszone śliwki zalać na noc wodą. Następnego dnia ugotować (nie odlewać wody). Czosnek utrzeć na tarce i dodać do śliwek. Wlać sos sojowy i dodać pastę pomidorową lub dobry ketchup. Wszystko zmiksować na gładko. Doprawić do smaku sosem TABASCO® i szczyptą cynamonu. Żeberka oczyścić i umyć. W rondlu nastawić wodę z zielem angielskim, liściem laurowym, tymiankiem, sosem sojowym i pieprzem. Wrzucić żeberka i gotować je do miękkości.  Wyjąć i delikatnie osuszyć. Można pokroić je na pojedyncze „kostki”. Żeberka zanurzyć w sosie TABASCO® i układać na ruszcie grilla razem z cebulami pokrojonymi w grube plastry. Opiec na mocny, złoty kolor, co jakiś czas przewracając je (mogą się nawet delikatnie „przypalić”). Plastry cebuli przed podaniem przyprawić delikatnie solą lub skropić sosem sojowym.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (156 głosów, średnia: 4,54 z 5)
zapisuję głos...