Żeberka w sosie TABASCO Brand Pepper Sauce – przepis Grzegorza Łapanowskiego
Te pyszne żeberka w sosie TABASCO z pewnością zasmakują wszystkim – spróbujcie sami!
Składniki na żeberka w sosie TABASCO :
- 6 żeberek wieprzowych
- 150 g suszonych śliwek
- kilka łyżek pasty pomidorowej lub dobrego ketchupu
- szczypta cynamonu
- kilka łyżek sosu sojowego Kikkoman
- 2-3 ząbki czosnku
- cukier (opcjonalnie)
- sos TABASCO® Brand Pepper Sauce
Wykonanie:
Suszone śliwki zalać na noc wodą. Następnego dnia ugotować (nie odlewać wody). Czosnek utrzeć na tarce i dodać do śliwek. Wlać sos sojowy i dodać pastę pomidorową lub dobry ketchup. Wszystko zmiksować na gładko. Doprawić do smaku sosem TABASCO® i szczyptą cynamonu. Żeberka oczyścić i umyć. W rondlu nastawić wodę z zielem angielskim, liściem laurowym, tymiankiem, sosem sojowym i pieprzem. Wrzucić żeberka i gotować je do miękkości. Wyjąć i delikatnie osuszyć. Można pokroić je na pojedyncze „kostki”. Żeberka zanurzyć w sosie TABASCO® i układać na ruszcie grilla razem z cebulami pokrojonymi w grube plastry. Opiec na mocny, złoty kolor, co jakiś czas przewracając je (mogą się nawet delikatnie „przypalić”). Plastry cebuli przed podaniem przyprawić delikatnie solą lub skropić sosem sojowym.