Zdrowy trening

Bieganie staje się coraz bardziej popularne. W ubiegłym roku 9773 osoby dobiegły do mety najpopularniejszej imprezy biegowej, Biegnij Warszawo. W czterech innych podobnych imprezach uczestniczyło ponad 5000 biegaczy. Rynek produktów dla biegaczy rośnie 30-40 proc. rocznie i obecnie szacowany jest na 1,5 mld zł. Czy za wzrostem popularności biegania idzie lepsza znajomość podstaw odżywiania?

Zdrowy trening

  • bieganie popularnością dorównuje jeździe na rowerze;
  • w ciągu ostatnich czterech lat liczba osób które uprawiają biegi wzrosła ponad trzykrotnie;
  • najchętniej biegają osoby w wieku 25-34 lata; (badanie Arc Rynek i Opinia, styczeń 2013)

 

Co i jak pić, żeby się napić

Podstawowa zasada: należy pić powoli i między seriami. Powinno się unikać napojów gazowanych, powodujących uniesienie się przepony i utrudniających oddychanie. Czysta woda, choć jest łatwo dostępnym napojem, nie uzupełnia jednak strat organizmu w czasie biegania. Robią to napoje dla sportowców. Obecnie są one jednymi z najlepiej przebadanych produktów żywnościowych. W ich składzie zawsze znajduje się woda, węglowodany (jako źródło energii) i soda. Cechą charakterystyczną każdego napoju jest zdefiniowana i opisana na etykiecie osmolalność. Badania pokazują, że ma ona wpływ na szybkość opróżniania żołądka i tempo wchłaniania wody z przewodu pokarmowego. Osmolalność określa liczbę cząsteczek znajdujących się w 100 ml napoju, przez co pozwala zaklasyfikować go do grupy izotoników, hipertoników albo hipotoników.

Napoje izotoniczne – taka sama koncentracja cząsteczek jak w płynach ludzkiego organizmu. Zazwyczaj zaspokajają pragnienie przeciętnego sportowca, usprawniają zapotrzebowanie glikogenu we krwi;

Napoje hipertoniczne – popularnie nazywane napojami energetycznymi. Ich głównym celem jest zapewnienie dużej ilości energii kiedy nawodnienie nie jest już tak ważne. Zwiększają ilość glikogenu zaraz po zakończeniu treningu wytrzymałościowego;

Napoje hipotoniczne – w porównaniu z izotonikami i hipertonikami posiadają najmniejszą ilość cukrów, za to najszybciej nawadniają organizm. Przeznaczone są dla sportowców wykonujących mało intensywne ćwiczenia.

 

Posiłek przed treningiem

Dobrze skomponowany posiłek przed biegiem to pewność, że trening będzie lekki i przyjemny. Katarzyna Biłous, dietetyk sklepu musli.TakJakChcesz.pl opracowała mieszankę pod kątem treningu biegowego. – Mieszanka „Na start” dodaje natychmiastowej energii niezbędnej do efektywnego wysiłku fizycznego. Dawka węglowodanów prostych spożytych przed treningiem chroni tkankę mięśniową przed zniszczeniem i spożytkowaniem jej na energię podczas ćwiczeń. Z kolei obniżona ilość błonnika sprawia, że posiłek jest lekkostrawny i nie zalega w żołądku, co może doprowadzać do mdłości, kolki, a nawet wymiotów. Mieszanka zawiera także rzadko spotykane na półkach sklepowych jagody goji i chia, będące dodatkiem antyoksydantów chroniących biegaczy przed zwiększonym stresem oksydacyjnym i podniesioną ilością wolnych rodników we krwi

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (116 głosów, średnia: 4,18 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. marttoolla  31 maja 2013 21:00

    eh… to jest czubek góry lodowej 😉 i info na pierwszy tydzien biegów:) powodzenia

    Odpowiedz
  2. madzior1390  31 maja 2013 23:34

    Jak dziś zobaczyłam to słonko za oknem to od razu musiałam wskoczyć w dres i iść pobiegać 🙂 I dzień stał się lepszym

    Odpowiedz
  3. alusia657  10 lipca 2013 19:54

    chyba zacznę biegać…:) wkońcu to zdrowe,przyjemne i w dodatku się spala kcal .:))

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany