Zdrowotne właściwości yerba mate
Yerba to napar z krzewu paragwajskiego, który pierwszy raz pojawił się na naszym kontynencie dobre kilkaset lat temu. Początkowo podchodzono do niej z dużym dystansem, jak w przypadku innych nowinek (zwykła herbata również potrzebowała nieco czasu, aby zdobyć serca Europejczyków). Ameryka Łacińska pokochała yerba matę, a za nią podążyła reszta świata.
W naszym kraju yerba mate stała się popularna stosunkowo niedawno, bo niecałe dwie dekady temu. Do jej rozpowszechnienia z pewnością przyczynili się polscy podróżnicy, którzy wyjątkowo upodobali sobie rejony Ameryki Południowej. Napar z ostrokrzewu ma bardzo mocny i specyficzny smak i aromat, który szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom mocnej, zielonej herbaty. Yerba można łączyć z różnymi dodatkami, które zmieniają jej smak i tworzą ciekawą mieszankę (podobnie, jak robimy to z klasyczną, czarną herbatą). Na początek jednak warto poznać czysty i naturalny smak yerba mate. Jest to możliwe dzięki odpowiedniemu procesowi parzenia, do którego wykorzystuje się naczynia tradycyjnie stosowane przez rdzennych mieszkańców Ameryki.
Do zaparzenia tego pobudzającego napoju potrzebny jest oczywiście susz z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Istnieją różne rodzaje suszu, które różnią się między sobą rodzajami liści użytych do jego wykonania, a także procentową zawartością gałązek. Wybór zależy od osobistych upodobań- jedni wolą same liście, inni cenią sobie susz z większą ilością gałązek. Coraz więcej sklepów oferuje różnorodne rodzaje yerba mate. Warto wypróbować różne warianty, aby odnaleźć swój ulubiony. Do parzenia yerba mate wystarczy zwykły kubek, ale to właśnie specjalne, zamknięte naczynie pozwoli wydobyć z niej cały aromat. Tradycyjnie używa się do tego celu tykwy, jednak na rynku dostępne są specjalne kubeczki z zamknięciem. Warto wybierać takie, które nie reagują z napojami i nie zmieniają ich smaku- kamionkowe, szklane, ceramiczne. Napar należy sączyć przez rurkę (bombillę), która z jednej strony posiada drobne siteczko- to na nim osadzają się listki z naparu.
Parzenie yerba mate należy zawsze rozpocząć od dokładnego wyczyszczenia naczynia. Resztki starego naparu mogą zmieniać smak i obniżać walory napoju. Do naczynia wsypujemy przygotowany susz (do koło 2/3 wysokości). Teraz jest czas na dodanie innych składników, jeśli takie wybraliśmy. Następnie wkręcamy bombillę aż po samo dno, opierając ją o ściankę. Całość zalewamy gorącą wodą, ale nie wrzątkiem. Wodę dolewamy stale, w miarę picia- czynność tę możemy powtarzać przez cały dzień, aż do wydobycia z yerba mate całego aromatu, siły i smaku. Ta wyjątkowa herbata ma nie tylko właściwości pobudzające, ale również prozdrowotne.
Yerba mate to już nie tylko moda, ale świadomy wybór tego, co najlepsze dla naszego zdrowia.