Zdrowie na talerzu: orzechy szlachetne

Są smaczne, zdrowe, a co najważniejsze dostarczają organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Zawierają liczne składniki odżywcze, które mają istotny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Niektórzy zwykli nazywać je eliksirem młodości. Inni – symbolem szczęścia i mądrości. Mowa oczywiście o orzechach szlachetnych, a więc nerkowcach, migdałach i pistacjach.

szlachetne-orzechy

Koktajl orzechowy może być nie tylko ozdobą stołu i smaczną przekąską, ale również stałym składnikiem zdrowej i zrównoważonej diety. Wbrew powszechnej opinii, orzechy nie powodują gromadzenia się tkanki tłuszczowej. Mimo, że zawierają dość dużo kalorii, to jednak dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych i składników mineralnych, nie tuczą!

Wartości odżywcze orzechów

Orzechy szlachetne zawierają dużą ilość tłuszczów, ale są to zdrowe tłuszcze obfitujące w nienasycone kwasy tłuszczowe. Są też doskonałym źródłem białka, witaminy E, która chroni układ nerwowy oraz witamin z grupy B, które poprawiają funkcjonowanie pamięci. Ponadto znajdziemy w nich kwas foliowy, fosfor, żelazo, magnez, potas, cynk i wapń.

Jako jedne z nielicznych, orzechy obfitują w fenyloalaninę, która stymuluje mózg do wytwarzania substancji poprawiających nastrój i zmniejszających ból. Znajdziemy w nich również tryptofan – aminokwas potrzebny do produkcji serotoniny, substancji nazywanej hormonem szczęścia.

Orzechy dla zdrowia i urody

Koktajl orzechowy to najlepsze rozwiązanie na obniżenie „złego” cholesterolu we krwi. Ponadto obniżają ryzyko rozwoju chorób serca i cukrzycy typu 2. Wzmacniają mięśnie naczyń krwionośnych, zmniejszają ryzyko miażdżycy i udaru. Regularne spożywanie orzechów może również chronić przed wystąpieniem takich chorób, jak Alzheimer czy Parkinson.

Orzechy działają przeciwzapalnie, zmniejszają lepkość krwi i tendencję do powstawania zakrzepów. Obniżają poziom cukru we krwi. Pozytywnie wpływają na pamięć i skutecznie ją stymulują, a także wspomagają kreatywność i pobudzają do działania. Odżywiają mózg i mają działanie antydepresyjne. Skutecznie przeciwdziałają lękom i smutkom, dlatego też szczególnie polecane są osobom ze skłonnościami do melancholii. Zawarty w orzechach kwas elagowy podnosi odporność, a także wiąże i unieszkodliwia substancje rakotwórcze.

Dzięki zawartości magnezu – migdały, pistacje i nerkowce koją nerwy, chronią przed stresem, a także zmniejszają uporczywe zmęczenie. Dzięki obecności witaminy E – zwalczają wolne rodniki, opóźniają procesy starzenia się, poprawiają wygląd cery i pobudzają procesy odnowy. Wzmacniają zęby, włosy i paznokcie. Pomagają również zachować smukłą talię.

W przeciwieństwie do słodkich przekąsek, które nie mają żadnych wartości odżywczych, orzechy szlachetne naładowane są wartościowymi składnikami, które odżywiają każdą komórkę naszego ciała, wzmacniają funkcjonowanie umysłu i poprawiają humor. Zamiast więc po cukry proste, które dostarczają energii na bardzo krótki czas, sięgajmy po koktajl orzechowy z migdałów, pistacji i nerkowców, który w oka mgnieniu postawi nas na nogi!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (134 głosów, średnia: 4,78 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. 1234anulka  31 stycznia 2015 07:51

    uwielbiam orzechy ;D

    Odpowiedz
  2. lilkawodna  31 stycznia 2015 10:21

    Pistacje są najlepsze.

    Odpowiedz
  3. basiaj  31 stycznia 2015 11:26

    Bardzo lubię orzechy i cały czas są u mnie w domu.

    Odpowiedz
  4. martucha180  31 stycznia 2015 12:20

    Uwielbiam orzechy. Ale dziś się dowiedziałam, ze ich 3 gatunki zalicza się do szlachetnych. teraz już wiem, czemu są znacznie droższe.

    Odpowiedz
  5. bbo  31 stycznia 2015 15:24

    Lubię wszystkie orzechy i chętnie po nie sięgam.

    Odpowiedz
  6. justi912  1 lutego 2015 13:45

    Najlepsza przekąska, w dodatku samo zdrowie, mniam 😉

    Odpowiedz
  7. Sylwia  11 marca 2015 18:39

    orzechy są pyszne

    Odpowiedz
  8. AnnStyl  20 października 2015 10:50

    O rety!!! Aż ślinka cieknie. A mózg jaki szczęśliwy po takich rarytasach.

    Odpowiedz
  9. vipala  1 lutego 2017 22:46

    Są pyszne, zbyt pyszne, bo trudno się powstrzymać, a kalorii mają sporo i pomimo ich wartości trzeba się pilnować.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany