Zdrowie na talerzu: orzechy szlachetne
Są smaczne, zdrowe, a co najważniejsze dostarczają organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Zawierają liczne składniki odżywcze, które mają istotny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Niektórzy zwykli nazywać je eliksirem młodości. Inni – symbolem szczęścia i mądrości. Mowa oczywiście o orzechach szlachetnych, a więc nerkowcach, migdałach i pistacjach.
Koktajl orzechowy może być nie tylko ozdobą stołu i smaczną przekąską, ale również stałym składnikiem zdrowej i zrównoważonej diety. Wbrew powszechnej opinii, orzechy nie powodują gromadzenia się tkanki tłuszczowej. Mimo, że zawierają dość dużo kalorii, to jednak dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych i składników mineralnych, nie tuczą!
Wartości odżywcze orzechów
Orzechy szlachetne zawierają dużą ilość tłuszczów, ale są to zdrowe tłuszcze obfitujące w nienasycone kwasy tłuszczowe. Są też doskonałym źródłem białka, witaminy E, która chroni układ nerwowy oraz witamin z grupy B, które poprawiają funkcjonowanie pamięci. Ponadto znajdziemy w nich kwas foliowy, fosfor, żelazo, magnez, potas, cynk i wapń.
Jako jedne z nielicznych, orzechy obfitują w fenyloalaninę, która stymuluje mózg do wytwarzania substancji poprawiających nastrój i zmniejszających ból. Znajdziemy w nich również tryptofan – aminokwas potrzebny do produkcji serotoniny, substancji nazywanej hormonem szczęścia.
Orzechy dla zdrowia i urody
Koktajl orzechowy to najlepsze rozwiązanie na obniżenie „złego” cholesterolu we krwi. Ponadto obniżają ryzyko rozwoju chorób serca i cukrzycy typu 2. Wzmacniają mięśnie naczyń krwionośnych, zmniejszają ryzyko miażdżycy i udaru. Regularne spożywanie orzechów może również chronić przed wystąpieniem takich chorób, jak Alzheimer czy Parkinson.
Orzechy działają przeciwzapalnie, zmniejszają lepkość krwi i tendencję do powstawania zakrzepów. Obniżają poziom cukru we krwi. Pozytywnie wpływają na pamięć i skutecznie ją stymulują, a także wspomagają kreatywność i pobudzają do działania. Odżywiają mózg i mają działanie antydepresyjne. Skutecznie przeciwdziałają lękom i smutkom, dlatego też szczególnie polecane są osobom ze skłonnościami do melancholii. Zawarty w orzechach kwas elagowy podnosi odporność, a także wiąże i unieszkodliwia substancje rakotwórcze.
Dzięki zawartości magnezu – migdały, pistacje i nerkowce koją nerwy, chronią przed stresem, a także zmniejszają uporczywe zmęczenie. Dzięki obecności witaminy E – zwalczają wolne rodniki, opóźniają procesy starzenia się, poprawiają wygląd cery i pobudzają procesy odnowy. Wzmacniają zęby, włosy i paznokcie. Pomagają również zachować smukłą talię.
W przeciwieństwie do słodkich przekąsek, które nie mają żadnych wartości odżywczych, orzechy szlachetne naładowane są wartościowymi składnikami, które odżywiają każdą komórkę naszego ciała, wzmacniają funkcjonowanie umysłu i poprawiają humor. Zamiast więc po cukry proste, które dostarczają energii na bardzo krótki czas, sięgajmy po koktajl orzechowy z migdałów, pistacji i nerkowców, który w oka mgnieniu postawi nas na nogi!