Zdrowie drzemiące w ziarnach soi

Decyzja o rozpoczęciu zdrowego odżywiania zwykle wiąże się z rezygnacją z ulubionych dań i wykluczeniu pewnych grup produktów. Pojawia się niebezpieczeństwo, że nowa dieta będzie monotonna i trudna do wytrzymania. Dodatkowo, zapominamy, że prawidłowa dieta powinna zawierać wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. By uniknąć tych błędów, warto przyjrzeć się soi i jej produktom.

Ziarna soi

Wraz z pierwszymi promieniami słońca i cieplejszymi podmuchami wiatru nachodzi nas myśl o obowiązkowym zgubieniu kilku zimowych kilogramów. Wśród osób odchudzających się coraz większym uznaniem cieszy się soja i jej produkty. Ziarna soi są szczególnie popularne wśród wegetarian, bo zawierają duże ilości białka roślinnego (około 40%), ale pojawia się też w menu osób odżywiających się w tradycyjny sposób. Dzięki wysokiej zawartości białka produkty sojowe doskonale urozmaicają dietę nisko energetyczną, jednocześnie uzupełniając ją w pełnowartościowe proteiny o podobnym składzie aminokwasowym do białka zwierzęcego. Pamiętajmy też, że białko jest podstawowym budulcem mięśni, a im ich więcej – tym lepszy metabolizm i szybciej zgubimy niechciane fałdki.

Soja idealnie zbilansuje dietę. Jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem prawidłowej diety. Jako produkt roślinny nie zawiera cholesterolu, który przyczynia się do rozwoju wielu chorób. Kolejnym atutem soi jest duża zawartość błonnika pokarmowego (15,7g/100g), witamin i składników mineralnych. Wśród nich warto wymienić fosfor, magnez, wapń (składniki kości i zębów), potas (regulator czynności mięśni i nerwów) a wśród mikroelementów żelazo (składnik hemoglobiny), cynk, miedź, molibden, kobalt, mangan.

Soja i jej produkty ze względu na bogactwo składników odżywczych, jak i walory smakowe może stanowić doskonałe uzupełnienie diety odchudzającej. Dodatkowym atutem tego typu produktów jest łatwa dostępność, przystępna cena oraz możliwość przygotowania szybkiego i zdrowego posiłku. Wybierając dietę należy pamiętać, że jedzenie to przede wszystkim przyjemność, a odchudzanie to nie tylko ciągłe wyrzeczenia i rezygnacja z ulubionych produktów. Prawidłowo skomponowana dieta odchudzająca to połączenie atrakcyjności smakowej i możliwości pozbycia się zbędnych kilogramów.

Mimo szerokiego asortymentu sojowych produktów, Polacy szczególnie rozsmakowali się w sosie sojowym. To pozytywne zjawisko, gdyż sos sojowy jest polecany przez dietetyków jako zdrowy zamiennik soli. Dzieje się tak ze względu na znacznie mniejszą zawartość sodu. Dzięki tradycyjnemu sosowi sojowemu, np. Kikkoman, możemy znacznie zredukować zawartość soli w codziennej diecie. Dla porównania łyżeczka soli, czyli 5 g odpowiada 30 ml sosu sojowego, a więc aż 1/5 butelki. Sos sojowy jest uniwersalny, a dzięki delikatnemu i zarazem charakterystycznemu aromatowi idealnie pasuje do wszelkich sosów, dressingów, warzyw, grzybów, pełnoziarnistych makaronów. Choć w Polsce kojarzą się głównie z dodatkiem do ryby, sosy sojowe świetnie uzupełniają smak lekkich, tradycyjnych zup: rybnej, pomidorowej czy kapuśniaka. Dodatek do klasycznej marynaty delikatnie odmienia smak drobiu – pieczonego kurczaka lub grillowanego indyka. A w czasie wiosennej diety podkreśli słodycz pomidorów w sałatce, świeżość nowalijek i delikatną chrupkość marchewki.

 

Przepis z na dietetyczną, wiosenną sałatkę z sosem sojowym:

Chrupiąca sałatka z marchewek z dressingiem z  sosu sojowego

  • 4  średnie marchewki
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 2-3 cm korzenia imbiru
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka prażonego sezamu
  • 1 łyżka miodu
  • Sok z 1 limonki
  • Świeża kolendra

 Przygotowanie:

Marchewki umyć i obrać. Pokroić w zapałkę lub zestrugać obieraczką do warzyw cienkie długie plastry, podobnie zrobić z ogórkiem. Wymieszać ze sobą miód, olej, sok z limonki i sos sojowy. Do tego zetrzeć na tarce obrany imbir i czosnek. Dobrze wymieszać aby wszystkie składniki się dokładnie połączyły. Zalać sosem marchewki i delikatnie pomieszać. Odstaw na 10 minut do zamarynowania. Przed podaniem każdą porcję sałatki posyp uprażonym na suchej patelni sezamem, dodaj też pokrojonego ogórka i kolendrę.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (171 głosów, średnia: 4,34 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Mikusia22  22 marca 2013 17:27

    Jeju potrawy z soji sa naprawde pysze :)uwielbiam ja:!!

    Odpowiedz
  2. Masza  30 lipca 2013 08:57

    Wypróbuję przepis na sałatkę z soją,zobaczymy czy w niej zasmakuję.

    Odpowiedz
  3. Margaretkaw  13 czerwca 2016 11:38

    Lubię i często jadam soję pod różnymi postaciami. Polecam pasztet własnej roboty z soją i ciecierzycą. Sosu używał niemalże wyłącznie do dań chińskich.

    Odpowiedz
  4. AnnStyl  14 czerwca 2016 19:00

    Od kilkudziesięciu lat odkąd zaprzestałam jadać mięsa soja, cieciorka, soczewica itp. są na stałe w mojej kuchni. Przyrządzam je na przeróżne sposoby i uwielbiam. Sosy sojowe tak samo w różnych wersjach doprawiają mi potrawy. Nawet nie wyobrażam sobie żebym miała z tych produktów zrezygnować.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany