Zdrowe ziarna do jedzenia, które uchronią Cię przed nowotworem i przedłużą młodość

Zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory. Regulują poziom cholesterolu we krwi i poprawiają pracę jelit. W wielu przypadkach hamują procesy starzenia. Warto uwzględnić je w swoim menu, bowiem spożywane regularnie mogą nas uchronić od wizyty w szpitalu.

Są małe i niepozorne, lecz mają w sobie ogromny potencjał. Od tysiącleci cenione są za walory odżywcze i nazywane pokarmem życia. Niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu ziarna są nieocenionym źródłem witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych. Obowiązuje tylko jedna zasada – zdrowe ziarna do jedzenia spożywamy tylko i wyłącznie na surowo. Pod wpływem ciepła produkują substancje toksyczne, a witaminy i minerały w nich zawarte ulegają zniszczeniu. Poznaj najzdrowsze nasiona, które mogą zapewnić zdecydowanie więcej składników odżywczych niż tabletki z suplementami!

Zdrowe ziarna do jedzenia

Źródło: unsplash.com

Zdrowe ziarna do jedzenia, które uchronią Cię przed nowotworem i przedłużą młodość

 

Winogrona

zdrowe ziarna do jedzenia

Źródło: unsplash.com

Zielone czy różowe, zawierają maleńkie pestki, które większość z nas wypluwa. A niesłusznie! Bowiem w tym niewielkich ziarenkach tkwi ogromna moc – zawierają one silne ziołowe przeciwutleniacze. Są to substancje, które mogą zapobiegać chorobom układu krążenia, a także neutralizują negatywne i agresywne działania środowiska oraz (co ucieszy panie) hamują procesy starzenia. Według badań naukowców opartych na testach na myszach laboratoryjnych regularne stosowanie wyciągu z pestek pozwala zmniejszyć ryzyko raka. A to wszystko dzięki obecności polifenoli.

Kminek

Nasiona kminku

Źródło: pixabay.com

Nasiona kminku (nie mylić z kminem rzymskim!) mają wyraźnie orzechowy smak i kwaśny zapach. Ich obecność w naszej codziennej diecie wzmacnia jelita, poprawiając znacznie trawienie i apetyt. Polecany kobietom w ciąży, pomaga zwalczyć nudności. Oprócz tego leczy czerwonkę i egzemę. Ponadto wśród leczniczych właściwości kminku należy wymienić jeszcze działanie przeciwbólowe, uspokajające, a także wykrztuśne i moczopędne. 

 

Sezam

zdrowe nasiona do jedzenia

Źródło: pixabay.com

Sezam jest źródłem wielu witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Zawierają także silny przeciwutleniacz zwany sezamina bardzo przydatny w profilaktyce wielu chorób, między innym raka. Obniża także poziom cholesterolu we krwi.  Warto zatem od czasu do czasu dodać jego nasiona do lekkiej sałatki z warzywami.

Migdały

zdrowe ziarna do jedzenia

Źródło: pixabay.com

Migdały to sprawdzony sposób na mdłości i zgagę w ciąży. Zapobiegają napadom głodu, a poza tym łagodzą stres i koją nerwy. Ich obecność w naszym codziennym jadłospisie obniży poziom cholesterolu i cukru we krwi, zapobiegając tym samym miażdżycy i cukrzycy.

 

Nasiona dyni

zdrowe nasiona do jedzenia

Źródło: pixabay.com

Z dyni chętnie sporządzamy rozgrzewającą zupę krem lub zdobimy parapety na jesień czy z okazji święta Halloween. Jednakże pestki dyni również są jadalne, a do tego jeszcze zdrowe. Zawierają one tiaminę, ryboflawinę, folian, witaminę B6, kwas pantotenowy oraz nikotynamid. Dzięki obecności wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i witaminy E zadbamy odpowiednio o kondycję naszej skóry, paznokci i włosów. Dodatkowo obecność aminokwasu kaburbitiny nasiona dyni pomagają zwalczyć pasożyty.

 

Granat

owoc granatu

Źródło: pixabay.com

Owoc granatu polecany jest osobom z niedokrwistością oraz diabetykom. Bogate w polifenole zmniejszają ryzyko nowotworu i niewydolności serca. Oprócz tego mają zdolność łagodzenia stanów zapalnych. Dlaczego jeszcze warto zajadać się granatem? Otóż dlatego że zapobiega procesom starzenia się, reguluje problemy z trawieniem, regeneruje skórę z trądzikiem, a także łagodzi objawy menopauzy.

 

Nasiona konopi

zdrowe ziarna do jedzenia

Źródło: pixabay.com

Ziarna konopi zawierają dwadzieścia aminokwasów z czego dziewięć niezastąpionych niczym innym, czyli tych, które nie są wytwarzane przez ludzkie ciało. Oprócz tego są źródłem prostych białek, które zwiększają odporność. Do tego poprawiają nastrój, a także podnoszą poziom energii – wszystko to za sprawą wysokiej zawartości magnezu. Nasiona konopi można dodawać do różnego rodzaju dań (na przykład do płatków owsianych).

 

Nasiona lnu

nasiona lnu

Źródło: pixabay.com

Siemię lniane to malutkie nasiona lnu, które cechuje wysoka zawartość manganu, magnezu i błonnika. Ich obecność sprawia, że poprawia się trawienie, a także obniża poziom cholesterolu we krwi. Dodatkowo zda egzamin w kuchni u kobiet, które przekroczyły 35. rok życia, minimalizuje bowiem ryzyko raka piersi oraz łagodzi nieprzyjemne objawy menopauzy.

Nasiona chia

Zdrowe ziarna do jedzenia

Źródło: pixabay.com

Zaliczane do grona superfoods mają pięć razy więcej wapnia i dwa razy więcej potasu niż banany. Dodane do gotowych posiłków czy zmieszane z sokiem, jogurtem bądź mlekiem zmniejszą wagę, a zwiększą energię. Nasiona chia stanowią ochronę przed takimi chorobami jak cukrzyca i niewydolność serca, mogą także zmniejszyć ból stawów.

 

Nasiona amarantusa

Amarantus zawiera 5-krotnie więcej żelaza niż szpinak lub pszenica. Jest niezwykle cennym źródłem białka – lepiej przyswajalnego niż z mleka czy soi, a przy tym nie zawierającego glutenu. Obecność błonnika korzystnie wpływa na pracę jelit, zaś zawartość magnezu łagodzi stres i koi nerwy. Bogactwem  amarantusa są jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają ryzyko chorób serca i układu nerwowego. Lekarze i dietetycy zalecają go dzieciom, rekonwalescentom, sportowcom i matkom karmiącym.

 

Czy znałaś wcześniej potęgę niewielkich nasionek?

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (146 głosów, średnia: 4,44 z 5)
zapisuję głos...