Zdrowe śniadanie – co powinnyśmy jeść, żeby dobrze zacząć dzień?

Wiele z nas zapytanych o śniadanie odpowiada z rozbrajającym uśmiechem: „kawa”. W rzeczywistości nie powinno być nam jednak tak wesoło, bo rezygnowanie ze śniadania to jeden z najpoważniejszych błędów żywieniowych, jakie w ogóle można popełnić. Narażamy się przez to na nieoczekiwane napady głodu w ciągu dnia i mimowolne przejście na tryb „oszczędnościowy”, w którym pozbawiony energii organizm na wszelki wypadek zaczyna gromadzić tłuszcze, z obawy przed brakiem ich kolejnej dawki. Podpowiadamy, jak w prosty sposób przygotować zdrowe śniadanie. Dowiedz się, co i dlaczego warto zjeść, aby dobrze zacząć nowy dzień!

śniadanie - chleb, jajka, owoce

źródło: www.pixabay.com

Zdrowe śniadanie – co powinnyśmy jeść, żeby dobrze zacząć dzień?

Zobacz także: 4 złe nawyki śniadaniowe

 

1. Produkty zbożowe w rozmaitej postaci

 

Pełnoziarniste pieczywo

Pełnoziarniste pieczywo

źródło: www.pixabay.com

Ponieważ jest pełne niezbędnych nam rano węglowodanów, ale także błonnika, witaminy E, witamin z grupy B i związków mineralnych. Razowy chleb zawiera aż pięciokrotnie więcej żelaza, cynku i magnezu niż biały! Pełne ziarna wzmacniają tez odporność i zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się komórek.

 

Płatki owsiane

 

Płatki owsiane

źródło: www.pixabay.com

To doskonały wybór na śniadanie, gdyż płatki owsiane obniżają poziom cholesterolu we krwi, są bogate w potas, kwas foliowy i kwasy omega-3. Dostarczają także betaglukanu, czyli jednego ze składników błonnika. Oczywiście pod warunkiem, że użyjemy tych w nieprzetworzonej postaci. Owsiankę można urozmaicić świeżymi lub suszonymi owocami, różnymi ziarnami czy nasionami chia.

 

Kasza jaglana

Kasza jaglana

źródło: www.pixabay.com

Podobnie, jak w przypadku owsianki czy typowego musli, można podawać ją z mlekiem, owocami i ziarnami. Tak przygotowana jaglanka jest niezwykle pożywna i lekkostrawna, a przy tym pozostawia długotrwałe uczucie sytości. Pomaga równoważyć złe samopoczucie, problemy z cerą, włosami i paznokciami. Poprawia pamięć, zwiększa odporność i wyposaża nasz organizm w witaminy z grupy B oraz krzemionkę. Jest też doskonałym źródłem antyoksydantów.

 

Zarodki pszenne

Można dosypać je do jogurtu lub koktajlu. Warto, bo zawierają mnóstwo witaminy E i kwasu foliowego.

 

Siemię lniane

Siemię lniane

źródło: www.pixabay.com

Dostarczy Ci kwasów omega-3 i przyniesie długotrwałe uczucie sytości. Zawiera przy tym lignany – związki estrogenopodobne przyjazne kobietom przechodzącym menopauzę. Można je prażyć i posypywać nim kanapki lub sałatki, dodawać do koktajli, zup, a nawet kotlecików, które świetnie zwiąże.

Jak powinno wyglądać zdrowe śniadanie?

Zajrzyj również: Zdrowe odżywianie także w pracy

 

2. Jajka

jajka

źródło: www.pixabay.com

Są pełne witamin A, E, D, K, B2 i B12, a także magnezu, fosforu, wapnia i żelaza. Białko to prawdziwa skarbnica łatwych do przyswojenia pełnowartościowych protein, podczas gdy w żółtku znajdziemy cholinę (witaminę B4 pozytywnie wpływającą na nasz układ nerwowy), luteinę i zeaksantynę (przeciwutleniacz) i kwasy omega-3. Oczywiście najlepsze będą te z ekologicznego gospodarstwa.

 

3. Owoce

 

Banany

Banany

źródło: www.pixabay.com

Jako świetne źródło potasu, banany uregulują ciśnienie Twojej krwi. Pomogą także wyrównać poziom cukru i – co najważniejsze z rana – zapewnią Ci długotrwałe uczucie sytości. W koktajlach, musli czy owsiance zastąpią zaś sztuczne słodziki!

 

Grejpfruty

Grejpfruty

źródło: www.pixabay.com

Często pomijane przy śniadaniu, co jest dużym błędem, szczególnie dla osób, które myślą o schudnięciu, gdyż połówka tego owocu zjedzona na czczo pozwoli znacznie szybciej spalić kalorie ze spożytego posiłku! Poza tym grejpfruty nawilżą Twój organizm, wyregulują poziom cukru we krwi i będą sycące, przez wzgląd na dużą zawartość błonnika. Wzmocnią też Twoją odporność i pomogą oczyścić organizm z toksyn!

 

Arbuzy

Arbuzy

źródło: www.pixabay.com

To również zbyt rzadki wybór na śniadanie, a przecież odpowiednie nawodnienie organizmu (z którym arbuzy radzą sobie jak mało który owoc) jest o poranku niezwykle ważne! Arbuzy zawierają ponadto likopen o udowodnionym już antynowotworowym działaniu i zaliczają się do tych produktów, które potrzebują więcej energii do spalenia niż same je dostarczają!

 

Jagody

Jagody

źródło: www.pixabay.com

Jako bogate źródło antocyjanów, skutecznie przyspieszają metabolizm i wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn. Poprawiają także wzrok, obniżają ciśnienie krwi i są niskokaloryczne. Zmiksuj je z jogurtem naturalnym, dodaj do owsianki lub jaglanki!

 

A co do picia?

Sięgnij po pełne magnezu, rozgrzewające zaspany organizm kakao, zieloną herbatę, która przyniesie Ci energię na cały dzień, gorącą wodę z cytryną lub naturalne soki owocowe. Udany dzień – gwarantowany!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (170 głosów, średnia: 4,38 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Hidari11  18 września 2017 07:45

    Ja najczęściej jem płatki owsiane z jogurtem naturalnym lub kefirem, kolorowe kanapki na zdrowym pieczywie z szynką z indyka, sałatą, ogórkiem albo biały ser z pomidorem. To są moje ulubione zwyczaje śniadaniowe.

    Odpowiedz
  2. Wusia  18 września 2017 11:21

    Od dawna stosuje ten jadłospis- płatki jaglane lub owsiane na gorąco lub na zimno z jogurtem i różnymi owocami.Polecam.

    Odpowiedz
  3. martucha180  18 września 2017 16:49

    Płatki ostatnio jadam na sucho jako podwieczorek.

    Odpowiedz
  4. kasiadrozdz  18 września 2017 20:27

    super

    Odpowiedz
    • kasiadrozdz  18 września 2017 20:27

      🙂

      Odpowiedz
  5. malinowaja  19 września 2017 18:34

    Ja jadam kanapki na śniadanie zazwyczaj z herbatą 🙂

    Odpowiedz
  6. Kathe  19 września 2017 22:54

    Z kilku propozycji skorzystam bo mi wiecznie brakuje pomysłów na to co zjeść i troszkę już w mojej kuchni powiewa nudą. Czekam na artykuł z propozycjami obiadu 😀

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany