Zdrowe słodycze – tak to możliwe! Mamy przepisy!

Czy to w ogóle możliwe? Z hasłem desery kojarzą nam się pączki, lody z dodatkiem bitej śmietany, batony, ciastka oraz cukierki, w które obfitują sklepowe półki. Panująca obecnie moda na zdrowy styl życia zmienia nasz tok myślenia. Wiele osób rezygnuje z tradycyjnych słodyczy na rzecz zdrowszych, choć równie smacznych zamienników.

Tradycyjna, niezbilansowana dieta dla wielu osób staje się przeżytkiem. Jesteśmy coraz bardziej świadomi faktu, że odżywanie ma ogromne znaczenie na funkcjonowanie organizmu. Chcemy wiedzieć, co jemy i w jaki sposób codzienna dieta na nas wpływa.

Body Chief- zdrowe słodycze (2)

Zdrowe desery polecane są w szczególności osobom dbającym o sylwetkę, na redukcji lub cukrzykom – mówi Monika Białasik, dietetyk firmy cateringowej Body Chief. – Jednak zdrowe zamienniki polecane są każdemu, kto chce zmienić swoje życie na lepsze i poprzez dietę zadbać o zdrowie i samopoczucie.

Wielu z nas nie potrafi odmówić sobie łakoci. I na szczęście wcale nie jest to koniecznością. Tradycyjne słodycze to tak zwane puste kalorie, które są pozbawione składników odżywczych. Zdrowe słodkości to całkowite przeciwieństwo. Ich zadaniem jest połączenie „dobrego z pożytecznym”. Mają zapewnić przyjemność dla naszego podniebienia z jednoczesnym dostarczeniem cennych składników, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Nie oznacza to jednak, że zdrowe słodycze możemy spożywać bez umiaru ponieważ bardzo często posiadają wysoką kaloryczność.

Cukry nawet te zdrowe powinny być włączane do diety w zastępstwie za posiłek np. jako propozycja na II śniadanie lub podwieczorek. Nie zaleca się bilansowania tego typu propozycji w porze kolacji – mówi Monika Białasik, dietetyk Body Chief. – Niektóre ze zdrowych słodyczy nie zawierają dostatecznej ilości wartościowych składników, ale możemy zdecydować się na nie ze względu na niską zawartość cukru lub stosunkowo niską kaloryczność.

Zdrowych alternatyw pojawia się w sklepach coraz więcej. Chodzi zarówno o gotowe przekąski, jak i produkty, z których jesteśmy w stanie samodzielnie przygotować coś pysznego. Są one dostępne nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością lub żywnością ekologiczną. W zwykłym sklepie i na ryneczku także znajdziemy bogaty asortyment zdrowych przekąsek i słodkości, które są niskokaloryczne oraz dużo zdrowsze od tradycyjnego białego cukru. Najlepszymi substytutami są: świeże i suszone owoce lub zdrowe zamienniki cukru typu stewia, ksylitol, syrop daktylowy lub z agawy.

Body Chief- zdrowe słodycze (1)– Zdrowe desery zaspokajają potrzebę słodkiego smaku poprzez włączenie do nich naturalnie słodkich owoców, z których pochodzi cukier owocowy zwany fruktozą – dodaje Monika Białasik, dietetyk Body Chief.

– Świeże i suszone owoce zawierają naturalną słodycz, poza tym są źródłem składników mineralnych, witamin oraz antyoksydantów. Przygotowując zdrowe desery zamiast cukru najlepiej jest wykorzystać dojrzałe banany, ananasa, starte jabłka czy gruszki. Świetnie komponują się w musach, koktajlach lub zdrowych wypiekach. Z suszonych owoców znakomitymi zamiennikami cukru są daktyle, rodzynki, żurawina, figi oraz nasza rodzima śliwka. Można z nich zrobić pastę (poprzez moczenie i dokładne zmiksowanie) lub dodawać w całości, na przykład do owsianki. Należy jednak pamiętać, że większość owoców suszonych jest utrwalana środkami konserwującymi, dlatego należy wybierać produkty niesiarkowane – mówi Martyna Topolińska, dietetyk Body Chief.

Jednym ze zdrowych zamienników stosowanych w produktach spożywczych jest   stewia. Jest to naturalny słodzik wytwarzany z liści rośliny Steviarebaudiana. Jest 150-300 razy słodsza od cukru i prawie bezkaloryczna. Stanowi bogate źródło witaminy C oraz witamin z grupy B. Zawiera wiele składników mineralnych, np. magnez, żelazo, wapń. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym i poprawia tolerancję glukozy, dzięki czemu jest bezpieczna dla osób z cukrzycą. Nie zmienia ona swoich właściwości pod wpływem wysokiej temperatury, dlatego nadaje się do słodzenia ciepłych napojów. Innym zdrowym zamiennikiem białego cukru jest ksylitol. To również naturalny słodzik pozyskiwany z brzozy (cukier brzozowy). Jest równie słodki jak cukier, ale zawiera  prawie dwukrotnie mniej kalorii. Ksylitol hamuje łaknienie na słodkie przekąski i węglowodany, przez co jest zalecany dla osób z cukrzycą i na dietach redukcyjnych.

– Jesteśmy w stanie w bardzo prosty sposób zadbać o nasze zdrowie stosując substytuty białego cukru –  wyjaśnia Martyna Topolińska, dietetyk Body Chief. – Spożywanie go w nadmiernych ilościach może prowadzić do rozwoju wielu chorób dieto-zależnych, takich jak otyłość, cukrzyca lub zaburzenia układu krążenia. Nadmiar cukru może również wpływać na nasze samopoczucie. Poprzez duże wahania stężenia glukozy we krwi, które niekorzystanie wpływają na układ nerwowy powodując spadki nastroju, senność oraz brak koncentracji.

Dzięki zwiększającej się świadomości społeczeństwa na temat odżywiania, rynek spożywczy jest coraz bardziej bogaty w funkcjonalne i zdrowe produkty. Każdy znajdzie coś dla siebie uwzględniając indywidualne preferencje smakowe. Ponadto jesteśmy w stanie zarówno zaopatrzyć się w gotowe produkty, prosto do spożycia, jak i przygotować coś samemu. Może być jednocześnie zdrowo, pysznie, kolorowo, a także niewielkim kosztem i nakładem pracy.

Przepisy na zdrowe słodycze:

(wszystkie wymienione propozycje są wegańskie i bezglutenowe)

PUDDING CHIA Z MUSEM Z MANGO

  • 200ml Mleczka kokosowego
  • 100g Mango (około 1/2 sztuki)
  • 50ml Wody
  • 20g Nasion CHIA (około  2 łyżki)
  • 1 łyżeczka agaru (żelatyna roślinna)

Mleczko kokosowe wraz z nasionami CHIA zagotować, następnie dodać agar i kontynuować gotowanie przez kolejne 5  minut od czasu do czasu mieszając. Po ściągnięciu z ognia całość przełożyć do zimnego naczynia i wstawić na minimum 30 minut do lodówki. W międzyczasie mango zmiksować za pomocą ręcznego blendera. Gęstość musu kontrolować za pomocą ilości dodanej wody.  Przygotowany mus nałożyć bezpośrednio na zastygniętą warstwę z mleczka kokosowego.

GALARETKA POMARAŃCZOWA ZE ŚWIEŻO WYCIŚNIĘTYM SOKIEM POMARANCZOWYM Z TRUSKAWKAMI

  • 250ml Świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka agaru (żelatyna roślinna)
  • 100g Truskawek (około 8 sztuk)

Świeżo wyciskany sok z pomarańczy zagotować, następnie dodać agar i kontynuować gotowanie przez kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając. Po ściągnięciu z ognia dodać truskawki , całość przełożyć do zimnego naczynia i wstawić na minimum 30 minut do lodówki.

AMARANTUSKI Z SUSZONĄ ŻURAWINĄ I BANANEM

(propozycja włączana do wszystkich diet BCH w ramach podwieczorku)

  • 100g Banana (około 1 sztuka)
  • 20g Żurawiny suszonej (około 2 łyżki)
  • 20g Amarantusa ekspandowanego (około 4 łyżki)

Banana rozgnieść za pomocą widelca i połączyć z amarantusem ekspandowanym i suszoną żurawiną. Z powstałej masy uformować niezbyt duże ciastka, ułożyć je na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w piekarniku rozgrzanym do 180⁰C przez 20 minut. Po wyciągnięciu dobrze przestudzić.

MUFFINKI Z KASZĄ JAGLANĄ

  • 0,5 kg startego jabłka  (około 3 sztuki)
  • 175g suchej kaszy jaglanej
  • 100g banana (około 1 sztuka)
  • 10 sztuk daktyli suszonych
  • 25g płatków migdałowych (około 3 łyżki)

Daktyle zalać wodą do poziomu i odstawić na 10 minut. Banana zmiksować z daktylami wraz z wodą, w międzyczasie zetrzeć jabłko na tarce i ugotować kaszę jaglaną. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, powstałą masę przełożyć do formy od muffinów. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180⁰C przez 50 minut.

ody Chief jest Omenaa Mensah.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (254 głosów, średnia: 4,76 z 5)
loading... zapisuję głos...