Zdrowe przekąski na przyjęcie. Zdrowe nie znaczy nudne!

Przekąski na przyjęcie najczęściej kojarzą się nam z chipsami i słonymi paluszkami, które stanowią prawdziwą bombę kaloryczną. W krótkim czasie można jednak przygotować zdrowe i bardzo efektowne przekąski, cieszące oko wyglądem, smakiem i oryginalnością. Dlatego, gdy następnym razem zaprosisz gości do siebie, zaproponuj im – zdrowe przekąski na przyjęcie.

Zdrowe przekąski

Piotr Kucharski, zwycięzca drugiej edycji „Gotuj o wszystko” zdradza, jak przygotować pyszne wytrawne babeczki i orzechowe trufle z kaszy jaglanej. Sprawdź, jakie to proste!

 

Yves Rocher

Wytrawne babeczki

Składniki:

  • 200 g kaszy gryczanej Kupiec
  • 2 opakowania długo dojrzewającej szynki (np. szwarcwaldzka)
  • 100 g długo dojrzewającego sera np. bursztyn
  • 2 jajka
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g twarogu
  • blaszka do mufinek (12szt)

Sposób przygotowania:

Blaszkę do mufinek wyłożyć szynką w kształcie otwartej róży, dwa plasterki na jedną babeczkę. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Starty ser, posiekaną natkę pietruszki i ugotowaną kaszę, i jajkiem mieszamy w misce, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie wypełniamy różyczki do 2/3 wysokości. Wierzch posypujemy pokruszonym twarogiem. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 165o C z włączonym termoobiegiem i zapiekamy ok 15-20 min.

 

Orzechowe trufle z kaszy jaglanej

 Przepis wykorzystany w Dzień Dobry TVN

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej Kupiec
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 g suszonych śliwek
  • 50 g rodzynek
  • 50 g płatków migdałowych
  • 50 g orzechów włoskich drobno posiekanych
  • 0,5 szklanki soku jabłkowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szczypta soli
  • 100 g łuskanych pistacji

Sposób przygotowania:

Kaszę przepłukać wrzątkiem i zalać 2 szklankami wrzącej wody. Po 5 minutach dodać bakalie i gotować na niewielkim ogniu, aż kasza wchłonie całkowicie wodę. Wlać sok jabłkowy i gotować, aż zostanie całkowicie wchłonięty. Odstawić do ostygnięcia. Dodać miód i sól do smaku. Z ostygniętej masy formować kulki.

Yves Rocher

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (207 głosów, średnia: 4,50 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. GuniaGwo  5 kwietnia 2013 13:38

    Orzechowe trufle ! coś wspaniałego ! 🙂

    Odpowiedz
  2. efffciaa  24 lutego 2016 18:30

    Bardzo ciekawy i nietuzinkowy sposób na podanie czegoś smakowitego i zaskakującego na przyjęciu . W miarę łatwe przygotowanie – generalnie każdy sobie z tym poradzi .

    Odpowiedz
  3. Margaretkaw  2 czerwca 2016 14:09

    Robiłam już wytrawne babeczki z jajkiem, boczkiem i pomidorem. Są bardzo smaczne i świetnie się prezentują jako przystawka lub danie główne. Polecam do wypróbowania 🙂

    Odpowiedz
  4. as_sa  6 lipca 2016 19:43

    Wytrawne babeczki to według mnie mistrzostwo. Wyglądają niesamowicie dostojnie i wykwintnie, a przede wszystkim genialnie smakują. Warto spróbować i zaserwować je swoim gościom-będą zachwyceni

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany