Zdrowe płatki FIT – pełnoziarniste płatki śniadaniowe bez cukru

Przemyślana dieta z roku na rok zyskuje na popularności, a coraz więcej produktów żywnościowych doczekało się swoich dużo zdrowszych odpowiedników. Płatki śniadaniowe to jeden z najpopularniejszych sposobów na rozpoczęcie dnia. Jakie płatki wybrać, aby mieć pewność, że są zdrowe i pełne składników odżywczych?

Najlepsi producenci płatków śniadaniowych nie dodają do nich żadnych sztucznych substancji – polepszaczy smaku czy konserwantów. Jest to ważne, ponieważ zawartość nienaturalnych barwników i aromatów nie wnosi nic wartościowego do jadłospisu.

sante.pl

Bez cukru

Najzdrowsze płatki śniadaniowe to te, które nie zawierają dodatku cukru. Nie oznacza to, że tracą one na smaku – słodziki czy syrop glukozowo-fruktozowy można zastąpić sokami owocowymi wykorzystywanymi w procesie produkcji. Dzięki temu zawartość pustych kalorii zostaje zminimalizowana, a śniadanie nadal smakuje wyśmienicie! Takie płatki to wspaniała alternatywa dla osób aktywnych i dbających o linię.

Pełne ziarno

Jak potwierdzają badania, produkty zawierające wysoką ilość pełnego ziarna dostarczają do organizmu nie tylko energii w postaci węglowodanów złożonych, ale także błonnika, który jest niezbędny do prawidłowego trawienia. Pełnoziarniste płatki śniadaniowe pozwalają zaspokoić uczucie głodu na dłużej, przez co są idealnym wyborem dla osób na diecie. Zewnętrzna okrywa nasienna, czyli otręby oraz zarodek, których pozbawione są oczyszczone zboża są źródłem ważnych minerałów, np. cynku, żelaza i fosforu.

Zawartość owoców

Zdrowe płatki zawierają również liofilizowane owoce, co nie tylko poprawia smak, ale i poprawia ich walory prozdrowotne. Liofilizacja to proces suszenia produktów uprzednio zamrożonych produktów, który pozwala na zachowanie największej ilości witamin i wartościowych substancji odżywczych. Liofiliozowane owoce zachowują naturalny smak i aromat, a brak konieczności korzystania ze sztucznych polepszaczy sprawia, że są tak zdrowe jak ich świeże odpowiedniki.

Bez dodatku pszenicy

Coraz więcej dbających o zdrowie osób decyduje się na wyłączenie pszenicy z diety, zastępując ją jęczmieniem lub ryżem. Nic dziwnego, ponieważ – jak wskazują badania wykonane na uniwersytecie Lund w Szwecji – jęczmień pomaga w obniżeniu poziomu cukru we krwi, zmniejsza apetyt oraz poprawia metabolizm. Ryż od wieków stanowi podstawę posiłków w krajach azjatyckich, które mogą pochwalić się najmniejszym odsetkiem osób otyłych na świecie. Z tego względu najlepsze pełnoziarniste płatki śniadaniowe produkowane są na bazie jęczmienia i ryżu, co zapewnia o ich wysokich wartościach odżywczych. Więcej informacji na temat zdrowych płatków można znaleźć tutaj: https://www.sante.pl/jedz-zdrowo/badz-fit-z-sante/ .

Artykuł sponsorowany

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (111 głosów, średnia: 3,92 z 5)
zapisuję głos...