Zdrowe odżywianie w ciąży
Kiedyś mówiło się, że kobieta w ciąży powinna spożywać podwójną dawkę kalorii, w myśl powiedzenie, że ma jeść za dwoje. Dodatkowo, wszystkim znane są tak zwane zachcianki ciężarnych kobiet – przyszłe mamy uważały, że w tym błogosławionym stanie mogą bezkarnie objadać się różnymi przekąskami. Tego typu przekonania dawno odeszły już jednak do lamusa. Obecnie wyznaje się zasadę, zakładającą, że kobieta w ciąży powinna przede wszystkim jeść zdrowe, pełnowartościowe posiłki, sprzyjające zarówno jej, jak i dziecku.
Ile przytyć w ciąży?
Na pewno trzeba zwrócić uwagę na to, jaką sylwetkę miało się przed ciążą. Nie ma więc większego sensu porównywanie naszych wyników z wynikami innych ciężarnych kobiet. Na pewno dodatkowe kilogramy w ciąży nie oznaczają, że przybywa tylko tkanki tłuszczowej. Trzeba pamiętać, że w naszym brzuchu rozwija się nowe życie. Dodatkowo część przybyłej masy związana jest z przygotowaniem naszego ciała do rozwoju dziecka – rozrasta się macica i piersi, zwiększa się ilość wód płodowych i krążącej w organizmie krwi.
BMI w ciąży
Jeżeli jednak chcemy wiedzieć, czy przyrost masy ciała jest odpowiedni, warto sprawdzić wskaźnik BMI. Jest to jedyny wiarygodny i miarodajny sposób na sprawdzenie nurtującej nas kwestii. Należy przypomnieć sobie BMI sprzed ciąży i wtedy można zorientować się, czy przybyły kilogramy mieszczą się w normie. Bardzo szczupłe panie, których BMI wynosiło nie więcej niż 19 nie powinny przejmować się, że przytyły więcej, niż ich nieco grubsze koleżanki. W tym przypadku można zyskać nawet 16 kilogramów. Norma dla pań o średniej budowie ciała (BMI między 19 a 26), to około 13 dodatkowych kilogramów. Z kolei kobiety przed ciążą mające nadwagę, których BMI wynosiło od 26 do 29, nie powinny przytyć więcej niż 10 kilogramów. Dodatkowo przyjmuje się zasadę, że minimalny wzrost wagi w ciąży, bez względu na sylwetkę, to 8 kilogramów.
Prawidłowe odżywanie w ciąży
Prawidłowe odżywianie w ciąży jest niezwykle ważne, gdyż to co jemy przestaje być już jedynie naszą kwestią, a zaczyna dotyczyć również rozwijającego się w naszym organizmie dziecka. Na pewno zapomnijmy o zasadzie jedzenia za dwojga. Lekarza podają, że w ciąży powinno się zwiększyć zapotrzebowanie energetyczne jedynie o 300 kcal dziennie. Dodatkowo, trzeba skupić się na tym, aby posiłki były regularne i zbilansowane, a zatem żeby dostarczały wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Zadbajmy o odpowiednią ilość warzyw i owoców w codziennym menu. Dostarczają one nie tylko mnóstwo witamin, ale odpowiadają również za lepszą przemianę materii. Nie zapominajmy o chudych mięsach i zdrowych dodatkach – różnego rodzaju kaszach czy ryżu. Całkowicie zrezygnujmy z przetworzonych produktów, które nie tylko są bardziej kaloryczne, ale przede wszystkim zawierają szkodliwe substancje. Starajmy się również pić co najmniej 2 litry wody mineralnej. Odstawmy przy tym słodzone napoje gazowane, które zawierają w sobie ogromne ilości cukru.