Zdrowe gotowanie przy użyciu alternatywy soli

Większość z nas w tym momencie, gotuje więcej niż zazwyczaj. Zioła i przyprawy mogą ożywić Twoje jedzenie i dodać różnorodności, przy czym są lepsze dla zdrowia Twojego serca niż sól.

Zdrowe gotowanie przy użyciu alternatywy soli

Sól może wydawać się łatwym sposobem na dodanie smaku, ale po pewnym czasie może doprowadzić do wzrostu ciśnienia krwi i do zwiększonego ryzyka chorób serca i układu krążenia.

Używanie ziół i przypraw jest wspaniałym sposobem do skorzystania z Twojej półki do przechowywania zapasów (i Twojego ogrodu, jeśli uprawiasz swoje własne zioła). Jeśli nie możesz wychodzić na zakupy tak często jak zwykle, różne zioła i przyprawy mogą pomóc Tobie zaprezentować podobne składniki w zupełnie nowym kierunku do różnych posiłków.

Niebawem opanujesz smaki kuchni śródziemnomorskiej, północnoafrykańskiej, indyjskiej i wielu innych.

1. Mięta

Smak Miętowy: Intensywne i odświeżające zioło, które pasuje do słodkich i pikantnych dań.

Przygotowanie: Użyj świeżych liści, jeśli masz taką możliwość. Mięta łatwo rośnie na parapetach lub w ogrodzie (trzymaj w doniczce, ponieważ się rozprzestrzeni).

Wykorzystanie: Wspaniała do sałatek, do makaronu lub kuskusu. Jest smaczna z marchewką, groszkiem lub bobem.

2. Rozmaryn

Smak Rozmarynu: Aromatyczne zioło o sosnowym zapachu. Używaj oszczędnie; może zawładnąć innymi smakami.

Przygotowanie: Piecz całe gałązki z warzywami korzeniowymi (marchew, pasternak, słodki ziemniak). Jeśli używasz suszonego rozmarynu, skrusz go najpierw.

Użytkowanie: Dodaj do pieczonych lub grillowanych mięs, chleba, pizzy domowej roboty, sosu pomidorowego, fasoli, dań ziemniaczanych lub jajecznych. Rozważ uprawę rozmarynu; to odporna roślina, która dobrze sobie radzi z warunkami zewnętrznymi.

3. Gałka muszkatołowa

Smak Gałki muszkatołowej: Słodki i cierpki smak. Smakuje dobrze do pieczonych dań z cynamonem i goździkami.

Przygotowanie: Świeżo starta gałka muszkatołowa ma o wiele lepszy smak niż zmielona.

Wykorzystanie: Dodaj gałkę muszkatołową z czarnym pieprzem do twarogu domowej roboty i sosów serowych. Dodaje także ciepła i smaku do domowych potraw z ziemniaków, kapusty i zup kalafiorowych.

4. Bazylia

Smak Bazylii: Słodki i pieprzny.

Przygotowanie: Świeża bazylia zachowuje więcej smaku i aromatu niż suszona. Bazylia zazwyczaj dobrze rośnie na parapetach. Gdy zerwiesz liście, urośnie ich więcej.

Wykorzystanie: Idealna do pesto, na marynaty, dressingi, sosy, kanapki, zupy i sałatki. Bazylia jest używana tradycyjnie w kuchni śródziemnomorskiej, w sosach pomidorowych do makaronów, do pizzy i bolognese. Użyj cytryny, tajskiej i świętej bazylii w daniach kuchni tajskiej i południowoazjatyckiej.

5. Olejek CBD

Zacznij z niewielką ilością olejku CBD, gdy rozpoczynasz stosowanie w swojej kuchni. Najlepiej sprawdza się w przepisach z zawartością tłuszczu. (olej, masło…itp.) Możesz dodać kilka kropel do dressingów do sałatek, koktajli, oleju kokosowego lub masła albo wypieków lub innych produktów! Najczystszą formę CBD możesz zdobyć na Cibdol.

6. Kardamon

Smak Kardamonu: Ciepły, aromatyczny, korzenny.

Przygotowanie: Dodaj całe strąki kardamonu do swoich dań lub wykorzystaj nasiona w środku, w całości albo zmielone.

Wykorzystanie: Powszechnie dodawany do azjatyckich pikantnych mieszanek oraz pasty curry. Kardamon także dobrze pasuje do wypieków i słodkich chlebków, z goździkami i cynamonem, dla skandynawskiego smaku

7. Chilli/Cayenne

Smak Chilli: Chilli jest bardzo mocne, więc na początku dodaj tylko trochę i spróbuj potrawę. Cayenne to szczególny rodzaj chilli.

Przygotowanie: Chilli można kupić całe (świeże lub suszone), jako suszone płatki, puder lub jako pikantny sos. Sos Chilli może być doprawiony solą (lub cukrem w przypadku słodkiego sosu), więc używaj proszku, płatków lub całych chilli.

Wykorzystanie: Pasuje dobrze do większości dań, Włącznie z warzywami, potrawką z owoców morza lub zupami warzywnymi. Dodaj szczyptę chilli z odrobiną musztardy, aby dodać pikanterii do sosu serowego, a pomoże to Tobie w użyciu mniejzej ilości sera. Łącz z kuminem, nasionami kolendry i kurkumą, aby nadać potrawie indyjskiego charakteru.

8. Cynamon

Smak Cynamonu: W większości używany w słodkich potrawach, jak ciasta lub kruche ciasto z jabłkami, ale pasuje także do dań pikantnych.

Przygotowanie: Sprzedawany jest jako laska cynamonu (zetrzyj lub dodaj całe do dań jak curry lub gulasze) albo zmielony.

Wykorzystanie: Cynamon jest ważną przyprawą w kuchni tureckiej i środkowowszodniej, gdzie używany jest, aby dodać smaku daniom z kurczaka i jagnięciny. Użyj, aby wzmocnić smak szarlotki, curry, tagine, casserole, pieczonych warzyw, sosu bolognese lub duszonych owoców.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (101 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...