Zdrowa granola kokosowo-żurawinowa
Granolę możemy podawać z mlekiem lub jogurtem naturalnym. Po wystudzeniu możemy ją także przechować na później w słoiku lub szczelnym pojemniku. Do wykorzystania – także jako składnik do ciast, deserów a nawet domowych batoników. Dzisiaj przepis na dodającą energii granolę kokosowo-żurawinową
Składniki na danie – granola :
- 2 szklanki płatków owsianych Kupiec
- 1/2 szklanki otrębów owsianych Kupiec
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- 10 suszonych moreli
- 1/4 szklanki suszonej żurawiny
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju kokosowego, sezamowego lub arachidowego
- 5 łyżek syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- Crunchy naturalne Kupiec do posypania przed podaniem
Maliny, borówki, mięta do dekoracji.
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 150°C. Wymieszać ze sobą płatki owsiane, otręby owsiane, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, pokrojone morele i żurawinę. Wysypać na blachę do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 8 minut.
Miód, olej kokosowy i syrop klonowy, zagotować w garnuszku. Zdjąć z ognia dodać aromat waniliowy. Syropem polać mieszankę owsiano-kokosową, dokładnie wymieszać. Ponownie ułożyć na blasze i wstawić na kolejne 8 minut do piekarnika.
Granolę wystudzić i przesypać do szczelnego pojemnika. Przed podaniem wierzch deseru posypać crunchy i przyozdobić malinami, borówkami i listkiem mięty.