Zdrowa granola kokosowo-żurawinowa

granola

Granolę możemy podawać z mlekiem lub jogurtem naturalnym. Po wystudzeniu możemy ją także  przechować na później  w słoiku lub szczelnym pojemniku. Do wykorzystania – także jako  składnik do ciast, deserów a nawet  domowych batoników. Dzisiaj przepis na dodającą energii granolę kokosowo-żurawinową

Składniki na danie – granola :

  • 2 szklanki płatków owsianych Kupiec
  • 1/2 szklanki otrębów owsianych Kupiec
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 10  suszonych moreli
  • 1/4 szklanki suszonej żurawiny
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego, sezamowego lub arachidowego
  • 5 łyżek syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • Crunchy naturalne Kupiec do posypania przed podaniem

Maliny, borówki, mięta do dekoracji.

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 150°C. Wymieszać ze sobą płatki owsiane, otręby owsiane, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, pokrojone morele i żurawinę. Wysypać na blachę do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 8 minut.

Miód, olej kokosowy i syrop klonowy, zagotować w garnuszku. Zdjąć z ognia dodać aromat waniliowy. Syropem polać mieszankę owsiano-kokosową, dokładnie wymieszać. Ponownie ułożyć na blasze i wstawić na kolejne 8 minut do piekarnika.

Granolę wystudzić i przesypać do szczelnego pojemnika. Przed podaniem wierzch deseru posypać crunchy i przyozdobić malinami, borówkami i listkiem mięty.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (195 głosów, średnia: 4,66 z 5)
loading... zapisuję głos...