Wypróbuj wyjątkowe i pyszne pączki z nowoczesnym twistem

Tłusty Czwartek to dzień, w którym według statystyk zjadamy około… 100 milionów pączków! Statystycznie to 2,5 pączka na osobę. Tradycja mówi, że tego dnia każdy powinien sięgnąć po pączka, by nie opuściło go szczęście przez cały rok. W tym roku stawiamy więc na pączki z twistem. Poznaj pyszne przepisy na wyjątkowe pączki!

W tym roku Tłusty Czwartek wypada już 24 lutego. Warto odpowiednio przygotować się na ten dzień. Czy słodkości z domowej kuchni mogą być równie smaczne co te z najlepszych pączkarni? Oczywiście! Mamy dla Was kilka świetnych przepisów.

tłusty czwartek przepis na pączki

Fot. mat. nadesłane

Czy pączki w Tłusty Czwartek tuczą?

Nasza polska tradycja nakazuje nam zjedzenie w Tłusty Czwartek co najmniej jednego pączka. Tylko w ten sposób zatrzymamy przy sobie szczęście przez cały rok. Rekordziści tego dnia zjadają nawet kilkanaście sztuk. Tradycjonaliści mówią, że pączki w tłusty czwartek nie tuczą. My jesteśmy zdania, że tego dnia nie warto przejmować się kaloriami – nasze szczęście jest przecież ważniejsze!

Szybkie ciasto na niedzielę do kawy – najlepsze przepisy!

Szybkie ciasto na niedzielę do kawy – najlepsze przepisy!

Szukasz przepisu na szybkie ciasto na niedzielę do kawy? Lepiej nie mogłaś trafić! Leniwe niedzielne popołudnia warto sobie osłodzić pysznym ciastem. Najlepiej, by wykonanie go było szybkie i mało skomplikowane. Czasami też w niedzielę zdarza się, że wpadają niezapowiedziani goście. Zaskocz ich pełną gotowością. Niektóre z naszych przepisów można zrobić w 15-20 minut, inne właściwie “robią się same”! Zapraszamy na garść inspiracji!

Pączki tradycyjne czy z nowoczesny twistem?

Początkowo polskie pączki były daniem podawanym wytrawnie – nadziewano je… słoniną. Od XVI wieku zaczęto się nimi raczyć w wersji na słodko. Z czasem, dzięki wykorzystaniu do ich produkcji drożdży, ciasto stało się bardziej puszyste. Dziś tradycyjnie nadziewa się je konfiturą albo dziką różą, a z wierzchu dekoruje lukrem, posypuje cukrem pudrem albo zdobi kandyzowaną skórką pomarańczy. Wypiekanie pączków w domu daje nam pełną dowolność w przygotowaniu idealnego przysmaku. Możemy zdecydować się na proste i znane opcje albo bawić się nieoczywistymi połączeniami smaków. Również w piekarniach coraz częściej spotkać można słodkości, które smakiem nawiązują do popularnych ciasteczek i batoników, jak Kinder Bueno albo Rafaello. Ważniejsze od nadzienia jest jednak ciasto. Jeśli chcecie być pewne, że ciasto zawsze wyjdzie Wam dobrze, możecie zaopatrzyć się w mikser planetarny, który ułatwia wyrabianie ciasta (np. marki Ariete).

tłusty czwartek przepis na pączki-2

Fot. mat. nadesłane

Jak zrobić idealne ciasto na pączki?

Pierwszy etap to ubicie jajek z cukrem. Składniki muszą dokładnie się połączyć. Jeśli mamy do dyspozycji mikser planetarny cały proces nie zajmuje więcej niż kilka minut. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na minimum godzinę, po czym przechodzimy do wyrabiania. Ostatnie, co musimy zrobić, to uformować pączki i nadziać tym, co lubimy najbardziej. Dla tych, którzy szukają inspiracji na coś zupełnie innego, mamy dwie ciekawe propozycje na nowoczesne pączki z twistem.

Fot. mat. nadesłane

Pączki z nadzieniem pistacjowym i białą czekoladą

Ciasto na pączki:

  • 500 gramów mąki pszennej, najlepiej typu 550
  • 10 g suszonych drożdży/20 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 60 g topionego masła
  • 60 g cukru
  • 200 ml letniego mleka

Składniki na nadzienie:

  • tabliczka białej czekolady
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 120 g pistacji

Do dekoracji:

  • 50 ml mleka kokosowego
  • 150 g białej czekolady
  • pistacje
  • suszone płatki róży

Przygotowanie:

  1. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto.
  2. Do przygotowania nadzienia dodajemy do rondla mleko kokosowe i pokruszoną tabliczkę czekolady, czekamy do rozpuszczenia i studzimy.
  3. Do masy dodajemy pistacje i miksujemy na gładki krem.
  4. Masę do dekoracji pączków robimy dokładnie tak samo, jak nadzienie, ale pistacje kruszymy na mniejsze części i delikatnie łączymy z resztą składników.

Pączki z nadzieniem pomarańczowo-orzechowym

Ciasto na pączki:

  • 500 gramów mąki pszennej, najlepiej typu 550
  • 10 g suszonych drożdży/20 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 60 g topionego masła
  • 60 g cukru
  • 200 ml letniego mleka

Składniki na nadzienie:

  • 100 gramów ulubionych orzechów (może być 50 g ziemnych i 50 g włoskich)
  • 1/3 szklanki mleka
  • 30 gramów masła
  • 50 gramów brązowego cukru
  • olejek pomarańczowy
  • starta skórka pomarańczy (około 20 gramów)
  • trzy łyżki miodu.

Przygotowanie:

  1. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto.
  2. Orzechy rozdrabniamy za pomocą blendera albo ręcznie, przy użyciu tłuczka.
  3. Do rondla dodajemy mleko, masło, cukier i miód. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy i zdejmujemy z ognia.
  4. Dodajemy orzechy, skórkę z pomarańczy i kilka kropel olejku.
  5. Dokładnie mieszamy i ostawiamy do ostudzenia.

Wbrew pozorom domowe pączki wcale nie są trudne do przyrządzenia. Kto z Was w tym roku zrobi je samodzielnie?

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (34 głosów, średnia: 4,71 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. janka1312  20 lutego 2022 09:28

    uwielbiam w każdym wydaniu 🙂

    Odpowiedz
  2. zuza  26 lutego 2022 06:00

    Ja już faworki robiłam w sobotę, potem jak je obsypałam cukrem pudrem to dużo go było na podłodze, dobrze że chociaż mam irobota to on raz raz wszystko posprzątał 🙂

    Odpowiedz
  3. Marzena  11 maja 2022 10:02

    Są pyszne.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany