Wypróbuj wyjątkowe i pyszne pączki z nowoczesnym twistem
Tłusty Czwartek to dzień, w którym według statystyk zjadamy około… 100 milionów pączków! Statystycznie to 2,5 pączka na osobę. Tradycja mówi, że tego dnia każdy powinien sięgnąć po pączka, by nie opuściło go szczęście przez cały rok. W tym roku stawiamy więc na pączki z twistem. Poznaj pyszne przepisy na wyjątkowe pączki!
W tym roku Tłusty Czwartek wypada już 24 lutego. Warto odpowiednio przygotować się na ten dzień. Czy słodkości z domowej kuchni mogą być równie smaczne co te z najlepszych pączkarni? Oczywiście! Mamy dla Was kilka świetnych przepisów.
Czy pączki w Tłusty Czwartek tuczą?
Nasza polska tradycja nakazuje nam zjedzenie w Tłusty Czwartek co najmniej jednego pączka. Tylko w ten sposób zatrzymamy przy sobie szczęście przez cały rok. Rekordziści tego dnia zjadają nawet kilkanaście sztuk. Tradycjonaliści mówią, że pączki w tłusty czwartek nie tuczą. My jesteśmy zdania, że tego dnia nie warto przejmować się kaloriami – nasze szczęście jest przecież ważniejsze!
Pączki tradycyjne czy z nowoczesny twistem?
Początkowo polskie pączki były daniem podawanym wytrawnie – nadziewano je… słoniną. Od XVI wieku zaczęto się nimi raczyć w wersji na słodko. Z czasem, dzięki wykorzystaniu do ich produkcji drożdży, ciasto stało się bardziej puszyste. Dziś tradycyjnie nadziewa się je konfiturą albo dziką różą, a z wierzchu dekoruje lukrem, posypuje cukrem pudrem albo zdobi kandyzowaną skórką pomarańczy. Wypiekanie pączków w domu daje nam pełną dowolność w przygotowaniu idealnego przysmaku. Możemy zdecydować się na proste i znane opcje albo bawić się nieoczywistymi połączeniami smaków. Również w piekarniach coraz częściej spotkać można słodkości, które smakiem nawiązują do popularnych ciasteczek i batoników, jak Kinder Bueno albo Rafaello. Ważniejsze od nadzienia jest jednak ciasto. Jeśli chcecie być pewne, że ciasto zawsze wyjdzie Wam dobrze, możecie zaopatrzyć się w mikser planetarny, który ułatwia wyrabianie ciasta (np. marki Ariete).
Jak zrobić idealne ciasto na pączki?
Pierwszy etap to ubicie jajek z cukrem. Składniki muszą dokładnie się połączyć. Jeśli mamy do dyspozycji mikser planetarny cały proces nie zajmuje więcej niż kilka minut. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na minimum godzinę, po czym przechodzimy do wyrabiania. Ostatnie, co musimy zrobić, to uformować pączki i nadziać tym, co lubimy najbardziej. Dla tych, którzy szukają inspiracji na coś zupełnie innego, mamy dwie ciekawe propozycje na nowoczesne pączki z twistem.
Pączki z nadzieniem pistacjowym i białą czekoladą
Ciasto na pączki:
- 500 gramów mąki pszennej, najlepiej typu 550
- 10 g suszonych drożdży/20 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 60 g topionego masła
- 60 g cukru
- 200 ml letniego mleka
Składniki na nadzienie:
- tabliczka białej czekolady
- 150 ml mleka kokosowego
- 120 g pistacji
Do dekoracji:
- 50 ml mleka kokosowego
- 150 g białej czekolady
- pistacje
- suszone płatki róży
Przygotowanie:
- Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto.
- Do przygotowania nadzienia dodajemy do rondla mleko kokosowe i pokruszoną tabliczkę czekolady, czekamy do rozpuszczenia i studzimy.
- Do masy dodajemy pistacje i miksujemy na gładki krem.
- Masę do dekoracji pączków robimy dokładnie tak samo, jak nadzienie, ale pistacje kruszymy na mniejsze części i delikatnie łączymy z resztą składników.
Pączki z nadzieniem pomarańczowo-orzechowym
Ciasto na pączki:
- 500 gramów mąki pszennej, najlepiej typu 550
- 10 g suszonych drożdży/20 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 60 g topionego masła
- 60 g cukru
- 200 ml letniego mleka
Składniki na nadzienie:
- 100 gramów ulubionych orzechów (może być 50 g ziemnych i 50 g włoskich)
- 1/3 szklanki mleka
- 30 gramów masła
- 50 gramów brązowego cukru
- olejek pomarańczowy
- starta skórka pomarańczy (około 20 gramów)
- trzy łyżki miodu.
Przygotowanie:
- Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto.
- Orzechy rozdrabniamy za pomocą blendera albo ręcznie, przy użyciu tłuczka.
- Do rondla dodajemy mleko, masło, cukier i miód. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy i zdejmujemy z ognia.
- Dodajemy orzechy, skórkę z pomarańczy i kilka kropel olejku.
- Dokładnie mieszamy i ostawiamy do ostudzenia.
Wbrew pozorom domowe pączki wcale nie są trudne do przyrządzenia. Kto z Was w tym roku zrobi je samodzielnie?