Zbawienne właściwości kasz
Kasz jest wiele rodzajów, jedne są grube inne drobniejsze, jedno jest pewne wciąż są niedoceniane w naszej kuchni. Kasze są zdrowe i smaczne, mogą nawet mieć właściwości lecznicze. Są świetnym dodatkiem do obiadu, zamiast ziemniaków czy ryżu. Odpowiedni proces gotowania i przygotowanie sprawiają, że kasze mogą być prawdziwym przysmakiem i stanowić element wytwornego dania.
Rodzaje kasz:
– Jęczmienna: Powstaje z ziaren jęczmienia, jest idealna do zapiekanek i mięs. Kasza jęczmienna jest również nieodłącznym składnikiem krupniku. Jeśli chodzi o jej lecznicze działanie, zalecana jest przy miażdżycy, chorobie niedokrwiennej i wzdęciach. Proporcja gotowania to szklanka kaszy na dwie i pół szklanki wody.
– Gryczana: Powstaje z nasion gryki. Jest doskonałym składnikiem mięs, wszelkich placków i farszów. Jeśli chodzi o jej rodzaje to występuje kasza gryczana palona i niepalona. Kasza gryczana zalecana jest przy zaburzeniach czynności jelit i nadciśnieniu. Tutaj jeśli chodzi o gotowania istnieje proporcja szklanka kaszy gryczanej na 2 szklanki wrzątku.
– Jaglana: Ten rodzaj kaszy jest świetnym dodatkiem do duszonych mięs jak również słodkich potraw. Polecana jest dla osób na diecie bezglutenowej i chorujących na anemię. Jeśli chodzi o gotowanie, dobrze jest ją wrzucić na chwilę do wrzątku i odcedzić, nie będzie miała gorzkiego smaku. Gotujemy ją w proporcji szklanka kaszy na 2 i pół szklanki wody.
– Kukurydziana: Powstaje z ziaren kukurydzy. Jest doskonałym dodatkiem do potraw mięsnych i warzywnych. Kaszą tą można również zagęszczać sosy i zupy. Zalecana jest osobom chorującym na miażdżycę.
– Płatki owsiane: powstają z gniecionych ziaren owsa. Składnik niezastąpionej owsianki z dodatkiem mleka lub w dietetycznej wersji z wodą. Polecane są w szczególności palaczom i osobom z problemami natury żołądkowej.
– Manna: Powstaje z ziaren pszenicy. Jest niezastąpiona w deserach mlecznych. Polecana dla dzieci oraz przy schorzeniach żołądka, nerek, wątroby i trzustki. Nie będzie w jej grudek jeśli wymieszamy ją z niewielką ilością mleka i wrzucimy do wrzątku. Kaszkę tą należy mieszać do zagotowania.
Kasze zawierają dużo cennych składników, istnieje tu zasada im grubsza jest kasza, tym więcej tych składników posiada. Ponadto kasze zawierają błonnik, witaminy z grupy B, są niezastąpionym źródłem magnezu i potasu oraz rutyny. Na rynku dostępne są również kasze w woreczkach, co ułatwia gotowanie i jest niezastąpione dla zabieganych pań domu.
Autorka: Yasminev