Zatrzymaj lato w słoiku. 4 przepisy na pyszne domowe przetwory

Choć wakacje powoli dobiegają końca, sezon na soczyste owoce i warzywa trwa w najlepsze. Dlaczego więc nie zatrzymać tego letniego bogactwa na dłużej? Wystarczy kilka słoików, ulubione składniki i sprawdzony przepis, by cieszyć się smakiem lata przez cały rok. Sprawdź, jak przygotować najlepsze domowe przetwory, które zachwycą Cię swoją różnorodnością!

Spis treści:

Domowe przetwory w słoiku/ Fot. mat.nadesłane

Gdy sierpień dobiega końca, a wakacyjne dni stają się wspomnieniem, warto pomyśleć o zachowaniu tych chwil na dłużej. Doskonałym sposobem na to są… domowe przetwory! Sezonowe produkty są wciąż dostępne, co pozwala zamknąć letnią świeżość w słoikach i cieszyć się nią przez cały rok – nawet zimą. Dżemy, konfitury czy przeciery możesz przygotować tradycyjnie, gotując na wolnym ogniu lub wykorzystać slow cooker, który delikatnie uwalnia aromaty, nadając przetworom głębszy, bardziej intensywny smak. Dodatkowo dzięki równomiernemu rozprowadzaniu ciepła, w takim sprzęcie nie musisz się martwić o możliwość przypalenia składników. Przepisami na najlepsze „słoiki” dzieli się Natalia Dziok, dietetyczka i ekspertka marki Crockpot, produkującej wolnowary i multicookery.

Konfitura malinowa z nutą wanilii

Maliny to kwintesencja lata – intensywnie różowe, soczyste i pełne smaku owoce, które w letnim menu gościły w deserach, sałatkach czy jedzone solo.

Są bogactwem dobroczynnego błonnika, antyoksydantów, witamin z grupy B, potasu, magnezu czy kwasu foliowego, a także fitamin, czyli prozdrowotnych związków roślinnych – podkreśla dietetyczka i ekspertka marki Crockpot.

Będą także doskonałe do przygotowania konfitury, której słodko-kwaśny posmak malin przełamuje nuta wanilii. Sprawdzi się jako dodatek do świeżego pieczywa, naleśników, owsianki czy rozgrzewającej herbaty. Konfiturę możesz przygotować na dwa sposoby – klasycznie w garnku lub w wolnowarze, który umożliwia gotowanie bez konieczności ciągłego pilnowania naczynia.

Składniki:

  • 1 kg świeżych malin,
  • 500 g cukru lub ksylitolu/erytrytolu (można zacząć od ½ – ⅔ porcji słodzidła, a następnie dosłodzić do smaku – w zależności od kwaskowatości owoców i preferencji),
  • sok z jednej cytryny,
  • 1 laska wanilii (ziarenka).

Sposób przygotowania:

Umyj maliny, a następnie przełóż je do dużego garnka, wymieszaj z cukrem i podgrzewaj na średnim ogniu. Dodaj sok z cytryny i ziarenka z laski wanilii. Gdy mieszanka zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj przez około 45 minut, aż konfitura zgęstnieje. Korzystając z wolnowaru, umieść w nim wszystkie składniki. Przez pierwsze 1-2 godziny gotuj konfiturę na wysokim ustawieniu HIGH. To pozwoli szybko rozgrzać maliny i cukier, a także zacząć proces redukcji płynów. Po upływie tego czasu, kiedy konfitura zacznie gęstnieć, przełącz wolnowar na niski poziom LOW. Gotuj przez kolejne 4-6 godzin, aby smaki miały czas się połączyć, a konfitura uzyskała odpowiednią konsystencję. Gorącą masę przelej do wyparzonych słoików, zakręć, a następnie postaw je do góry dnem, aby się zawekowały.

Konfitura malinowa/ Fot. mat. nadesłane

Chutney z mirabelek

Kolejna propozycja to chutney oparty na słodko-kwaśnych śliwkach mirabelkach. Ten gęsty sos z owoców, cebuli i przypraw świetnie komponuje się z mięsem, serami, a nawet wytrawnymi kanapkami. Czerwona cebula w połączeniu z mirabelkami tworzy bazę, która dzięki dodatkom takim jak cynamon, goździki, imbir oraz ziele angielskie, zyskuje głęboki, korzenny smak. – Mirabelki i cebule są źródłem błonnika, witamin i składników mineralnych. Z kolei przyprawy to znakomite źródło antyoksydantów, a ocet posiada działanie przeciwutleniające i przeciwbakteryjne, które będzie szczególnie cenne w okresie jesienno-zimowym – dodaje dietetyczka. 

Składniki:

  • 1 kg mirabelek,
  • 2 czerwone cebule,
  • łyżka oleju,
  • 3 liście laurowe,
  • 1 laska cynamonu,
  • 4 goździki,
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru,
  • 400 g brązowego cukru lub ksylitolu/erytrytolu (można zacząć od ½ – ⅔ porcji słodzidła, a następnie dosłodzić do smaku – w zależności od preferencji),
  • sok i skórka z 1 pomarańczy,
  • 300 ml octu jabłkowego.

Sposób przygotowania:

Rozpocznij od posiekania cebuli w kostkę, a następnie usuń pestki ze śliwek. Rozgrzej olej na dużej patelni. Podsmaż cebulę na złoty kolor, dorzuć ziele angielskie i przyprawy i kontynuuj smażenie przez następną minutę. Do cebuli dodaj mirabelki, cukier, sok i skórkę z pomarańczy oraz ocet. Przełóż całość do wolnowaru lub garnka i gotuj do uzyskania gęstej konsystencji, mieszając od czasu do czasu. Struktura powinna być lekko kleista, z widocznymi, miękkimi kawałkami owoców, ale nie całkowicie rozgotowanymi. Gorący chutney przelej łyżką do wyparzonych słoików, porządnie zakręć i pozostaw do wystygnięcia.

Chutney z mirabelek/ Fot. mat.nadesłane

Zobacz także pomysłowe przepisy na kiszonki w poniższym artykule:

Dżem brzoskwiniowy z mango

Apetyczne połączenie soczystych brzoskwiń i egzotycznego mango od razu przywodzi na myśl rajskie wakacje w tropikach. – Owoce te dostarczają również sporo błonnika, potasu, magnezu czy żelaza oraz innych prozdrowotnych składników roślinnych – podkreśla Natalia Dziok, ekspertka marki Crockpot. Dżem na ich bazie to pyszna propozycja do pieczywa, gofrów, naleśników lub słodki dodatek do ciast. Świetnie sprawdzi się również jako składnik sosów do mięs, dodając im owocowego akcentu.

Składniki:

  • 1 kg brzoskwiń, obranych i pokrojonych w ćwiartki,
  • ½ kg mango, obranego i pokrojonego w plasterki,
  • 1 szklanka cukru lub ksylitolu/erytrytolu (można zacząć od ½ – ⅔ słodzidła, a następnie dosłodzić do smaku – w zależności od kwaskowatości owoców),
  • sok z 1 cytryny,
  • ½ szklanki soku brzoskwiniowego, z mango lub ½ szklanki wody.

Sposób przygotowania:

Owoce obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Umieść wszystkie składniki w naczyniu wolnowaru i gotuj przez 2,5 godziny na niskim ustawieniu (LOW) z założoną pokrywą. Następnie otwórz pokrywę, wymieszaj masę łyżką i gotuj przez kolejne 2-3 godziny lub do momentu, aż owoce będą miękkie. Przygotowując dżem w klasyczny sposób, rozplanuj prace na dwa dni po 2 godziny każdego z nich. Powolny proces pozwoli odparować nadmiar wody, dzięki czemu dżem będzie gęsty i skoncentrowany, bez potrzeby dodawania dużej ilości cukru czy żelatyny. Gotowy dżem możesz zblendować, aby uzyskać gładką konsystencję. Gorącą masę przelej do wyparzonych słoików i odstaw do ostygnięcia do góry dnem.

Dżem brzoskwiniowy/ Fot. mat.nadesłane

Domowy keczup

Na koniec, domowy keczup – aromatyczny, pełen przypraw i przygotowany z pomidorów dojrzewających w słońcu. To znacznie smaczniejsza i zdrowsza alternatywa dla sklepowych wersji. Jest prosty w przyrządzeniu, a jego smak możesz łatwo dostosować do swoich upodobań. Po jego spróbowaniu nie sięgniesz już po gotowy produkt!

Składniki:

  • 2 kg pomidorów,
  • ½ szklanki posiekanej cebuli,
  • ⅔ szklanki octu jabłkowego,
  • ¼ szklanki brązowego cukru lub ksylitolu/erytrytolu,
  • 2 łyżeczki drobnej soli morskiej,
  • 1 pokruszona laska cynamonu,
  • po ½ łyżeczki: ziela angielskiego, całych goździków, ziaren pieprzu, nasion selera,
  • 1 liść laurowy.

Sposób przygotowania:

Sparz pomidory wrzątkiem, żeby łatwiej zdjąć skórkę, usuń gniazda nasienne i pokrój w ćwiartki. Następnie umieść pomidory wraz z posiekaną cebulą w wolnowarze (lub garnku) i ustaw na wysoki poziom. Gotuj przez około godzinę, aż pomidory zaczną się rozpadać, a soki będą bulgotać. Zmiksuj składniki za pomocą blendera. Przełóż z powrotem do wolnowaru, po czym wymieszaj z octem, cukrem i solą. Umieść pozostałe przyprawy w kawałku gazy, zwiąż sznurkiem kuchennym i dodaj do pomidorów. Gotuj na niskim ustawieniu ze zdjętą pokrywką przez około 8 godzin. Przyrządzając keczup w tradycyjny sposób, po zblendowaniu, gotuj go na małym ogniu bez przykrycia przez około 2-3 godziny, aż zgęstnieje. Wrzący keczup przelej do gorących słoików i odwróć do góry dnem.

Domowy keczup/ Fot. mat. nadesłane

Zachowanie letnich smaków na dłużej jest łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać! Przygotowanie domowych przetworów pozwala cieszyć się smakiem sezonowych produktów przez cały rok. Niezależnie od tego, czy wybierzesz tradycyjną metodę gotowania, czy zdecydujesz się na wolnowar, efekt z pewnością zachwyci i przywoła wspomnienia ciepłych dni – nawet w zimne i pochmurne miesiące.

Inne ciekawe pomysły na przetwory opisujemy w tym artykule:

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
loading... zapisuję głos...