Zatrzymaj lato na dłużej! Kiszonki – TOP przepisy na letnie przetwory

Powszechnie dostępne warzywa i owoce to zdecydowanie jeden z największych zalet lata. Smak i zapach dojrzewających w słońcu warzyw to prawdziwy luksus, który możemy zachować na dłużej. Zimą odpowiednio przygotowane będą świetnym dodatkiem do mięsa, ryb, ziemniaków, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się również jako szybka przekąska.

Polskie warzywa i owoce nierzadko nazywane są “superfoods”. Są prawdziwym bogactwem witamin i składników odżywczych. I choć przetwory mogą kojarzyć nam się z nieco przestarzałą już tradycją, tak naprawdę wciąż są bardzo popularne, a młodsze pokolenia z chęcią do nich sięgają czerpiąc przepisy z rodzinnej tradycji lub wyszukując nowe smaki i sposoby na zamknięcie smaku lata w słoikach. Mamy dla Was 7 przepisów na pyszne przetwory, o których być może jeszcze nie słyszeliście!

Letnie przetwory - przepisy

Kiszonki pełne zdrowia

Kiszonki opanowały Internet! Są na językach wszystkich ekspertów ds. żywienia. Kiszone przetwory to najlepszy probiotyk. Dostarczają witaminy z grupy B: B1, B2, B3, które regulują metabolizm i ułatwiają trawienie. Ponadto wygładzają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie, a także zwiększają przyswajalność żelaza, chroniąc tym samym przed anemią. Do tej pory kiszonki najczęściej kojarzyły nam się dość oczywiście, czyli z ogórkami lub kapustą. Współcześnie niektórzy uważają, że można kisić niemal… wszystkie warzywa. Mamy dla Was pyszny przepis na kiszone pomidorki.

Kiszone pomidorki

Przepis na 5 małych słoików (ok. 300 ml)

Składniki:

  • 2 kg pomidorków koktajlowych
  • 1,5 l wody
  • 1 korzeń chrzanu
  • 3 łyżki soli
  • 10 ząbków czosnku
  • 1 pęczek kopru

Wykonanie:

  1. Umyj i osusz pomidorki, obierz czosnek i chrzan.
  2. Do słoików na dno ułóż po 2 ząbki czosnku, trochę kopru i chrzanu.
  3. Dodaj pomidorki, ciasno je ułóż. Uważaj, by nie zgnieść.
  4. Na wierzch dołóż warstwę przypraw.
  5. Zagotuj wodę i dodaj sól. Gorącą wodą zalej pomidorki.
  6. Zakręć słoiki i odstaw w ciepłe miejsce na kilka dni.

Oto inne przepisy na pyszne przetwory:

Kapusta z chilli

Przepis posłuży Ci na przygotowanie 4 słoików po 500 ml.

Przepisy na letnie przetwory

Składniki:

  • Główka białej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • 1 papryczka chilli,
  • sól i pieprz
  • 1,5 szklanki cukru, tyle samo octu i oleju
  • ostra musztarda (do smaku)

Wykonanie:

  1. Poszatkuj cienko kapustę i zetrzyj obrane wcześniej marchewki.
  2. Pokrój drobno papryczki chilli bez pestek.
  3. Wymieszaj ze sobą powyższe składniki i dopraw solą i pieprzem.
  4. W garnku zagotuj zalewę z oleju, octu, cukru i szczypty soli. Na koniec dodaj łyżkę musztardy do smaku.
  5. Jeszcze gorącą zalewę dodaj do przygotowanych wcześniej warzyw i dokładnie wymieszaj.
  6. Wystudź i przełóż do słoików.
  7. Pasteryzuj przez ok. 20 minut.

 

Marchewka z chrzanem

Przepis na 3 słoiki po ok. 500 ml. Możesz przygotować 4 mniejsze. 

Składniki:

  • 1 kg marchewki
  • 6-8 ząbków czosnku
  • koper
  • 4 liście chrzanu
  • ziele angielskie (kilka kulek)
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżka soli niejodowanej na 1 litr wody

Wykonanie:

  1. Obierz marchewki i pokrój na kawałki.
  2. Do słoików włóż koper, liście laurowe i ziele.
  3. Dołóż do słoików kawałki marchewki i zalej ciepłą wodą z solą tak, żeby żadna marchewka nie wystawała ponad wodę.
  4. Zakręć słoiki i ustaw w zacienionym, chłodnym miejscu na ok. 10-14 dni.

 

Papryka miodowa

Przepis na ok. 4 słoiki po 300 ml

Składniki:

  • 3 kg papryki czerwonej lub żółtej (albo połącz obie),
  • 1,5 szklanki octu
  • szklanka cukru
  • 5 g soli
  • 5 dużych łyżek płynnego miodu
  • kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego na słoik,
  • 1 łyżka gorczycy

Wykonanie:

  1. Wyczyść papryki i pokrój w paski w poprzek.
  2. Paprykę ułóż w słoikach.
  3. Wszystkie pozostałe składniki zagotuj ze szklanką wody.
  4. Gorącą zalewą zalej paprykę w słoikach i zakręć.
  5. Pasteryzuj przez ok. 20 minut.

 

Przepis na proste kimchi

Przepis na proste kimchi

Photo by Gleb Albovsky on Unsplash

Składniki:

  • 1 kg kapusty pekińskiej,
  • 5 łyżek soli
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka cukru
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • sos sojowy (ok. 2-3 łyżki)
  • papryka słodka i ostra (przyprawy)
  • szczypiorek
  • marchewka

Wykonanie:

  1. Pokrój kapustę na małe kawałki. Najlepiej najpierw przekrój ją wzdłuż na 4 części, a później każdą ćwiartkę szatkuj w małe kawałki.
  2. Pokrojoną kapustę przełóż do dużej miski i zalej ok. 3 litrami wody z solą (ok. 5 łyżek).
  3. Dociśnij kapustę w misce talerzykiem obciążonym czymś i odstaw na ok. 60 minut.
  4. Zagotuj wodę (1 szklankę) z mąką ryżową i cukrem. Gotuj przez ok. 1-2 minuty. Całość ma mieć konsystencję gęstego kleiku.
  5. Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Dodaj do przestudzonego kleiku. Następnie dołóż jeszcze sos sojowy, przyprawy (papryka i sól). Dodaj pokrojony szczypiorek i marchew. Dokładnie wymieszaj.
  6. Odcedź namoczoną wcześniej kapustę. Dodaj do niej przygotowaną pastę kimchi (kleik z dodatkami). Dłonią dokładnie natrzyj kapustę pastą. 
  7. Przełóż do zamykanego pojemnika i zostaw na ok. 5 dni. Po tym czasie kimchi jest gotowe. Przechowuj w lodówce.

 

Ketchup z cukini

Przepis wystarczy na ok. 5 małych słoików (300 ml).

Ketchup z cukinii

Photo by Herbert Goetsch on Unsplash

Składniki:

  • 1 kg cukinii
  • 2-3 cebule
  • ½ jabłka
  • ½ papryczki chilli
  • imbir
  • przyprawy: goździki, ziele angielskie, liść laurowy, słodka papryka, ostra papryka, cynamon, oregano, bazylia
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • odrobina octu jabłkowego (kilka łyżek)
  • 5 łyżek cukru
  • szczypta soli i pieprzu

Wykonanie:

  1. Wyczyść dokładnie cukinię i zetrzyj na tarce. Możesz zblendować. Przełóż do miski i posyp łyżką soli. Odstaw na ok. 1 godzinę.
  2. Pokrój drobno cebulę, jabłko, chilii i imbir (ok. ¼ małego imbiru). Dodaj je na rozgrzany w garnku olej. Dodaj ziele angielskie, goździki i liść laurowy.
  3. Całość smaż przez kilka minut na małym ogniu. Po tym czasie wyjmij z garnka ziele, goździki i liście laurowe.
  4. Do garnka dodaj cukinię i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj ocet i cukier. Duś na małym ogniu przez ok. 20 minut aż powstanie rozgotowana masa.
  5. Dodaj do masy koncentrat pomidorowy i gotuj przez ok 40 minut (mały ogień, pod przykryciem).
  6. Na koniec dodaj sól i pieprz do smaku.
  7. Wszystko zblenduj i przełóż do słoików. 
  8. Słoiki ułóż na blasze do pieczenia i włóż do zimnego piekarnika. Następnie rozgrzej go do 120 stopni i zostaw na 20 minut.
  9. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw słoiki wewnątrz aż do wystygnięcia.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (77 głosów, średnia: 4,73 z 5)
zapisuję głos...