Zatrucie pokarmowe – jak się przed nim ustrzec?

83 % Polaków jest przekonanych, że szybciej zatruje się w restauracji, niż przygotowując posiłki u siebie w domu. Nic bardziej mylnego! Na podstawie badań przeprowadzonych na zlecenie Fundacji BOŚ przygotowaliśmy z pomocą specjalistów kampanii „Higieniczna Kuchnia” materiał o higienicznych grzeszkach, których dopuszczamy się na co dzień.  Zatrucie pokarmowe – skąd się bierze, jak się przed nim skutecznie ustrzec?

Zobacz także: Terror odchudzania – Piękne bo chude?

 
Sliced red pepper with mould inside

Polacy nie dbają o higienę w kuchni – 64 proc. respondentów nie myje lodówki przynajmniej raz w miesiącu. Ponad połowa ankietowanych (51 proc.) przyznaje również, że odkrawa kawałek nadpsutego owocu lub warzywa, a resztę – zawierającą m.in. komórki pleśni – zjada. Tymczasem pleśnie wytwarzają mikrotoksyny (np. patulinę), które uszkadzają wątrobę i nerki oraz mogą być przyczyną powstawania nowotworów. Podstawowych zasad higieny brakuje też w przechowywaniu żywności oraz przygotowywaniu posiłków.

Zatrucie pokarmowe – Uwaga na salmonellę !

positv

Z badania TNS Global przeprowadzonego na zlecenie Fundacji BOŚ wynika, że aż 55 proc. osób nie myje jaj przed obróbką cieplną, nie zdając sobie sprawy, że na skorupce mogą znajdować się m.in. bakterie Salmonelli. – Musimy pamiętać, że bakterie, które znajdują się na skorupce jaj zostają na naszych dłoniach, którymi później nakładamy pomidora na kanapkę lub kroimy pieczywo – podkreśla Maria Jakubowska, Ekspert ds. Żywienia w Fundacji BOŚ. – Mycie skorupki jest kluczowe, zwłaszcza jeśli przygotowujemy kogel-mogel lub ciasto z kremem jajecznym, a więc produkty, które nie wymagają parzenia, gotowania oraz pieczenia. Wtedy zagrożenie jest naprawdę realne – dodaje Jakubowska. O jakich zagrożeniach mowa? Przede wszystkim o bakteriach Salmonelli, które wywołują ostre wymioty, biegunkę i gorączkę, a także o jajach pasożytów, które zostają na skorupce wraz z kurzymi odchodami.

 Polecamy również: Niepłodność u mężczyzn – 5 mitów diagnostyki niepłodności

Zatrucie pokarmowe – Niebezpieczna deska do krojenia

Lady washing fresh lettuce

Bisko połowa Polaków przyznaje (48 proc.), że kroi surowe mięso na tej samej desce co warzywa i inne produkty spożywane bez obróbki cieplnej. Tymczasem bakterie z surowego mięsa zostają nie tylko na desce, ale również na naszych dłoniach. Już 500 komórek bakterii Campylobacter jejuni, rozwijającej się w surowym mięsie drobiowym wystarczy, by wywołać ostrą biegunkę i gorączkę 40 st. C. Powikłaniem takiego zatrucia może być zapalenie opon mózgowych lub posocznica, a 500 komórek bakterii to bardzo mało – dla przykładu, w kubeczku jogurtu jest ich aż 150 milionów (i są to – na szczęście – dobre bakterie).

Zatrucie pokarmowe – Jak niwelować niebezpieczeństwo?

HK_strona_glowna

 – Po pierwsze powinniśmy myć ręce nie tylko przed przygotowywaniem posiłku, ale również w jego trakcie np. po krojeniu surowego mięsa. W każdym domu powinny być różne deski do krojenia mięsa oraz innych produktów. Łatwym sposobem jest kupienie desek w różnych kolorach np. czerwonej do mięsa, niebieskiej do ryb, zielonej do warzyw – podpowiada Aleksandra Koper, Ekspert ds. żywienia w Fundacji BOŚ. Zresztą od mycia rąk wszystko się zaczyna. Na dłoniach przenosimy bowiem jaja tasiemca i innych pasożytów, pałeczki Salmonelli, patogenne Escherichia coli, gronkowiec złocisty, czy rotawirusy. Według Światowej Organizacji Zdrowia aż 69 proc. zakażeń przewodu pokarmowego wynika z niemycia rąk i zarazków przenoszonych właśnie tą drogą. Zazwyczaj myjemy ręce zbyt szybko i niedokładnie. Tymczasem, by pozbyć się bakterii, powinniśmy szorować je mydłem lub detergentem przynajmniej przez 14 sekund.

Zatrucie pokarmowe -Higieniczna Kuchnia

HK_podstrona_lodowka

Na stronie internetowej „Aktywnie po zdrowie” (www.aktywniepozdrowie.pl) ruszył specjalny interaktywny serwis, który w sposób jasny i przejrzysty poprowadzi nas „za rękę” po zakamarkach kuchennych i wytłumaczy na co zwrócić szczególną uwagę. Użytkownicy dowiedzą się jak przygotowywać zdrowe i higieniczne posiłki, w jaki sposób dbać o lodówkę, zamrażalkę, piekarnik, czy spiżarnię, jak przechowywać produkty (także dżemy, konserwy i inne).

Jak dbacie o czystość swojej kuchni i jak chronicie się przed zatruciami pokarmowymi? 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (94 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Kmakolagwa  10 kwietnia 2015 08:17

    Bardzo ciekawy artykuł. Dobrze wiedzieć o takich rzeczach.

    Odpowiedz
  2. magella87  10 kwietnia 2015 09:34

    zaraz zobacze na ta strone internetowa ,zawsze dobrze wiedziec takie rzeczy

    Odpowiedz
  3. Patriszia  10 kwietnia 2015 09:55

    Przydatny artykuł.

    Odpowiedz
  4. lilkawodna  10 kwietnia 2015 11:32

    Dobre rady. Oglądając Kuchenne Rewolucję myślałam,że jednak w restauracji łatwiej się zatruć. 🙂

    Odpowiedz
  5. bbo  10 kwietnia 2015 12:00

    Kuchenne Rewolucje sprawiły, że wolę sama pichcić niż korzystać z podejrzanych lokali.

    Odpowiedz
  6. martucha180  10 kwietnia 2015 14:18

    Schemat ustawiania produktów w lodówce jest rewelacyjny. Mógłby wisieć na drzwiczkach każdej lodówki.

    Odpowiedz
  7. Anita  10 kwietnia 2015 22:48

    najbardziej zdradliwe są deski drewniane.. a są często w domach spotykane 🙁

    Odpowiedz
  8. gusia.  11 kwietnia 2015 20:06

    Duży problem tkwi w czystości lodówki -to fakt!. U rodziny widziałam jak robią kotlety,macza się w rozmąconym jajku,potem w bułce.Niby ok,ale gdy zostaje na talerzu bułka tarta zamiast ją wywalić,wstawia się do szafki na następny raz,a potem tylko dosypują brr.Nie jeden raz to widziałam,nigdy tak nie robię,bo przecież w tej bułce pozostają resztki jaj.

    Odpowiedz
  9. macierzanka  12 kwietnia 2015 15:24

    Bardzo dobre rady ,trzeba je przestrzegać.

    Odpowiedz
  10. MicMik90  16 kwietnia 2015 13:18

    Aż mi się zrobiło niedobrze 🙁

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany