Zaskocz gości weselnym menu

Letnie nastroje sprzyjają eksperymentom, także tym kulinarnym. Magazyn WEDDING podpowiada jak można zaskoczyć gości weselnych i wciągnąć ich w kreatywną zabawę smakami. Otwarty bar z wieloma dodatkami do przystawek to doskonały pomysł, szczególnie w przypadku kiedy goście pochodzą z różnych kręgów kulturowych. Przedstawiamy kilka scenariuszy na bar z weselnymi przekąskami w wersji na słodko i słono.

Paulina Kostanek Slubna Pracownia (3)

Pomysły na słodką furię różnorodności w candy barze.

Na pierwszy ogień proponujemy muffiny w różnych wariantach babeczek, które goście będą mogli sami uzupełniać o smakowite dodatki – kremy, kolorowe posypki, egzotyczne owoce kandyzowane, orzechy, czy wiórki czekoladowe.

Bar owocowy to zdrowy wariant i okazja do spróbowania nowych smaków. Warto zadbać o mniej popularne owoce, które będą zadziwiać swoją formą i smakiem. Możemy także serwować desery owocowe, np. karmelizowane gruszki na ciepło lub maliny z mascarpone. Owoce to doskonała alternatywa dla tradycyjnych ciast.

Ktoś słyszał o smores? Jeśli nie, to goście prawdopodobnie też o tym nic nie wiedzą. To typowo amerykański przysmak w postaci rozgrzanej pianki w objęciach herbatników z czekoladą. Goście mogą samodzielnie upiec piankę do swojej słodkiej kanapki. Pyszna zabawa!

Paulina Kostanek Slubna Pracownia (1)

Słone przystawki w food barze

Od jedzenia w dużej mierze zależy ton przyjęcia weselnego. Dla tych, którzy planują klasyczny wieczór proponujemy kilka wytrawnych przekąsek.

Do wina najlepiej sprawdzają się sery. Na tę okazję sięgnijmy po rodzime dojrzewające sery – goście z pewnością będą zaskoczeni lokalnymi skarbami, które mogą śmiało konkurować  z francuskimi produktami.

Świeże sushi prosto spod ręki kucharza? Proszę bardzo. Atrakcja dla oka i kubków smakowych. Do tego eleganckiego zestawu pasują także owoce morza i kawior – prawdziwy arystokrata wśród dań. Z pewnością bar o takiej zawartości zdobędzie uznanie gości.

Garnish bar to miejsce pełne smacznych dodatków – ogóreczki, oliwki, bagietki, sosy, itd. Podane z finezją. Dla urozmaicenia mogą pojawić się tutaj regionalne dodatki charakterystyczne dla różnych obszarów geograficznych z całego świata.

Paulina Kostanek Slubna Pracownia (2)

Bary z innej beczki

Na koniec coś wyjątkowego i naprawdę zaskakującego – proponujemy bar z cygarami. Pasują do whisky, a ich dodatkowym walorem jest to, że kojarzą się z elegancją i wytwornością, dzięki czemu podkreślą wagę i wyjątkowość uroczystości. Dzięki doborowi cygar Państwo Młodzi mogą zdradzić znawcom dobry gust i dbałość o gości.

 

Więcej pomysłów i inspiracji można znaleźć w magazynie WEDDING, który będzie dostępny w punktach sprzedaży prasy od 26 czerwca.

Magazyn WEDDING

Yves Rocher

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (150 głosów, średnia: 4,49 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. m258  17 czerwca 2013 09:18

    fajne pomysły!

    Odpowiedz
  2. Masza  17 czerwca 2013 09:42

    Rzeczywiście świetne pomysły.Pierwszy raz słyszałam o smores.

    Odpowiedz
  3. blogujemytestujemy  27 lutego 2017 07:50

    U mnie słone przystawki by nie przeszły

    Odpowiedz
  4. e_motylek85  7 sierpnia 2017 09:45

    ciekawe pomysły:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany