Zasady świątecznego savoir vivre. Poznaj pyszne przepisy na pyszne i eleganckie dania!
Święta Bożego Narodzenia to czas, którego wyczekujemy przez cały rok. Dlatego warto zadbać o to, aby przebiegały one w miłej atmosferze. Osoba organizująca przyjęcie powinna przestrzegać pewnych zasad, które pozwolą gościom poczuć się komfortowo. Aby ułożyć sztućce prawidłowo i umieścić gości w odpowiednich miejscach, warto zapoznać się z zasadami savoir vivre. W artykule zebraliśmy kilka wskazówek, które pomogą Ci zorganizować idealne świąteczne przyjęcie.
Świąteczny stół – aranżacja
Świąteczny stół jest sercem rodzinnych rozmów i delektowania się pysznymi potrawami. Zgodnie z tradycją, powinien być przykryty białym obrusem, symbolizującym dobre intencje uczestników przyjęcia. Elegancka zastawa stołowa również jest ważnym elementem, dlatego zadbajmy o jej wygląd – niech lśni i cieszy oko gości. Pamiętajmy o odpowiednim ułożeniu sztućców – to absolutny must have udanego przyjęcia. Widelec powinien znaleźć się po lewej stronie talerza, a po prawej noże z ostrzami skierowanymi do środka oraz duża łyżka. Kolejność sztućców powinna być dostosowana do podawanych potraw. Jeśli jako pierwsza serwowana jest przekąska, widelec do niej oraz nożyk powinny znaleźć się dalej od talerza niż widelec, nóż i łyżka do zupy. Noże powinny być skierowane ostrzem w stronę talerzy, a łyżki – dnem do powierzchni stołu. Nad talerzem znajdują się sztućce deserowe – łyżeczka i widelec, z trzonkami skierowanymi w przeciwne względem siebie strony. Kieliszki układamy w formie trójkąta lub w linii prostej, po prawej stronie nad talerzem. Na świątecznym stole doskonale prezentują się elementy dekoracji, takie jak żywe gałązki, ozdoby choinkowe, suszone pomarańcze i szyszki, a także aromatyczne świece. Zgodnie z tradycją, przygotujmy dodatkowe nakrycie dla niespodziewanego przybysza.
Zadbaj o idealne dopasowanie bliskich
Usadzenie bliskich przy stole bywa czasem niełatwym zadaniem, szczególnie, jeśli niektórzy widzą się tylko raz do roku. Zgodnie z zasadami, podczas przyjęcia obowiązuje prawo pierwszeństwa, dlatego jako gospodarze pierwsi zajmujecie krzesła przy przeciwległych szczytach stołu. Kto zasiądzie koło Was? Wybierzcie osobę, którą chcecie uhonorować, np. najstarszego członka rodziny. Według zasad savoir vivre’u mężczyźni i kobiety powinni zajmować miejsca naprzemiennie, dlatego kolejne krzesła powinny zostać przydzielone właśnie w ten sposób. Jeżeli wiecie, że na przyjęciu są osoby, które nie darzą się sympatią, to warto posadzić je w bezpiecznej odległości od siebie… Zadbajcie o to, by każdy czuł się komfortowo na świątecznym przyjęciu. Polecamy przygotowanie winiet ze świątecznymi akcentami, z imieniem i nazwiskiem bądź rolą w rodzinie, jak np. Wujek Waldek. Nikt nie doświadczy wówczas niezręczności, że zasiadł w nieodpowiednim miejscu.
Serwowanie potraw
Podawanie potraw na świątecznym przyjęciu to już nie tylko domena gospodyni lub gospodarza – każdy może się do tego przyczynić. Możecie również zaprosić dzieci, które pomogą w dostarczeniu pysznych i świątecznie udekorowanych potraw. Ważne, aby zadbać o to, by nikomu niczego nie brakowało. Ułożenie sztućców przez zaproszonych gości jest sygnałem do podania kolejnych potraw i wymiany talerzy. Jeśli nóż i widelec są ułożone wskazując godzinę 16.40, oznacza to, że goście jeszcze nie skończyli posiłku. Natomiast ułożenie sztućców wskazujące godzinę 17.20 jest wyraźnym sygnałem, że posiłek został zakończony. Ważne, aby reagować na to, co dzieje się na stole – wasze zaangażowanie z pewnością zostanie docenione przez bliskich jako wyraz troski o ich dobre samopoczucie.
Potrawy pachnące świętami
Stół przygotowany i pięknie udekorowany. Goście zostali rozlokowani. Czas na pyszne dania, które z pewnością spotkają się z uznaniem zaproszonych gości. Polecamy kilka przepisów, które po prostu smakują świętami.
Barszcz czerwony to absolutna klasyka na stole wigilijnym. Intensywnie aromatyczny w towarzystwie pasztecików, krokietów lub z uszkami. Smak doskonały! Kolejną tradycyjną potrawą jest karp. Polecamy z patelni polany sokiem ze świeżej cytryny. Ta ryba nie ma sobie równych, jeśli chodzi o świąteczne przysmaki ze względu na charakterystyczny smak. Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pięknie dekorowanych i aromatycznych pierniczków, a także makowca Gorąco polecamy nasze przepisy na świąteczne dania!
Barszcz czerwony z jabłkiem i pasztecikami
- Czas przygotowania: 60 minut
- Liczba porcji: 4
Składniki:
- 2 marchewki
- 2 średniej wielkości cebule
- 1 pietruszka
- ¼ selera
- Barszcz Czerwony Ulubione Smaki Knorr
- 2 ząbki czosnku
- 4 kulki ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1 szczypta majeranku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 kwaśne jabłka
- 1 szczypta czarnego pieprzu mielonego
Paszteciki:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 50 g suszonych jabłek
- 1 jajko
- Mały kawałek świeżego imbiru (ok. 5 cm)
- 1 litr zimnej wody
Sposób przygotowania:
- Przygotuj barszcz czerwony: umyj i obierz warzywa. Następnie zalej około 1 litrem zimnej wody. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy i na wolnym ogniu ugotuj warzywny wywar.
- Przecedź wywar przez sito, po czym rozgnieć czosnek. Jabłka przekrój na ćwiartki. Dodaj do wywaru.
- Wsyp majeranek oraz Barszcz czerwony Knorr i dokładnie wymieszaj. Dopraw zupę do smaku sokiem z cytryny oraz pieprzem.
- Przygotuj farsz do pasztecików: suszone jabłka pokrój na małe kawałki. Obierz i zetrzyj na tarce imbir i dołóż go do jabłek.
- Rozmroź ciasto francuskie, pokrój je na kwadraty o boku 5 centymetrów, następnie lekko rozwałkuj. Roztrzep jajko i posmaruj nim kwadraty z ciasta.
- Na środku każdego kwadratu ułóż przygotowany farsz. Złóż razem do góry rogi kwadratów i zakręć końcówki, zlepiając je ze sobą. Całość posmaruj resztą jajka i piecz w piekarniku w 200°C przez około 20 minut. Gotowe paszteciki podawaj do gorącego barszczu, na oddzielnym talerzyku. Przed podaniem usuń z barszczu kawałki jabłek.
Karp smażony
- Czas przygotowania: 60 minut
- Liczba porcji: 6
Składniki:
- 1 filet lub cały karp
- Delikat Przyprawa Uniwersalna Knorr
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- Cytryna – według uznania
Sposób przygotowania:
- Jeśli masz całego karpia, usuń łuski z ryby za pomocą ostrego noża, stosując metodę „pod włos”. Odetnij głowę i płetwy. Następnie usuń wnętrzności.
- Umyj i pokrój filety na porcje o szerokości 3 – 4 centymetry. Wytrzyj do sucha, natrzyj przyprawą Knorr i odłóż w chłodne miejsce na godzinę.
- Porcje ryby obtaczaj w mące. Na patelni rozgrzej olej i dodaj do niego kawałek masła. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
- Smaż kilka minut z każdej strony na średnim ogniu. Zmniejsz ogień, wlej na patelnię 2 łyżki wody i przykryj pokrywką na kilka minut. Serwuj z kawałkami świeżej cytryny.
Pierniczki świąteczne
- Czas przygotowania: 90 minut
- Liczba porcji: 10 osób
Składniki:
- 60 g masła
- 140 g miodu
- 1 duże jajko
- 100 g cukru pudru
- 280 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka wody
Sposób przygotowania:
- Do mąki pszennej wsyp cukier puder, przyprawę korzenną, cynamon, kakao i sodę. Wymieszaj. Masło roztop razem z miodem. Wystudź.
- W suchych składnikach zrób wgłębienie i wlej masło z miodem. Dodaj jajko i zagnieć całość. W razie potrzeby dodaj wodę. Zawiń ciasto w folię i schłodź w lodówce przez min. 60 minut.
- Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto i wykrawaj kształty za pomocą foremki. Jeśli chcesz powiesić pierniczki na choince, za pomocą wykałaczki lub słomki zrób dziurkę na sznurek. Piecz pierniczki przez ok. 12 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu możesz ozdobić pierniczki lukrem lub polewą czekoladową i posypkami.
Rolada makowa
- Czas przygotowania: 120 minut
- Liczba porcji: 10
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 150 ml mleka
- 6 żółtek jaj kurzych
- 21 g suchych drożdży
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- ½ łyżeczki soli
- ½ proszku do pieczenia
- 1 laska wanilii
Farsz:
- 400 g mielonego maku
- 160 g cukru trzcinowego
- 100 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 80 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 6 białek jaj kurzych
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 łyżki gorącej wody
Sposób przygotowania:
- Przesiej mąkę do miski. Dodaj drożdże, żółtka, ciepłe mleko, cukier, ziarna z laski wanilii, proszek do pieczenia, sól oraz roztopione masło. Całość wyrabiaj, aż powstanie gładkie ciasto. Następnie formułuj z niego kulę i posyp mąką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 h.
- Zalej mak wrzącą wodą. Pozostaw do wystudzenia. Następnie dokładnie odsącz z nadmiaru wody. Dodaj kandyzowaną skórkę z pomarańczy, cukier trzcinowy, rodzynki, posiekane orzechy włoskie, płynny miód oraz cynamon. Całość wymieszaj. Następnie dodaj ubite na sztywno białka z jajek, które zostały po przygotowaniu ciasta. Delikatnie wymieszaj.
- Podziel ciasto na trzy mniejsze kule.
- Piekarnik nagrzej do 180°C. Kulę rozwałkuj na cienki placek i przełóż na papier do pieczenia. Na środek ciasta wyłóż porcję farszu i dokładnie rozsmaruj. Zostaw ok 2 -3 cm wolnego brzegu.
- Następnie zwijaj makowiec w rulon wraz z papierem do pieczenia. Czynność powtarzaj trzykrotnie. Piecz ciasta ok 30-35 minut. Zachowaj duże odstępy między rulonami z ciasta.
- Cukier puder mieszamy z gorącą woda, aż powstanie gęsty lukier bez grudek. Polewamy nim makowce po upieczeniu. Smacznego!