Przepis na: Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i kurczakiem

Zapiekanka-ziemniaczana-z-pieczarkami-i-kurczakiem

Składniki na danie – Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i kurczakiem:

  • pierś z kurczaka – 400 g
  • Przyprawa do mięs Knorr – 1 łyżka
  • pieczarki – 200 g
  • ziemniaki – 700 g
  • Francuska zupa cebulowa Knorr – 1 opakowanie
  • śmietana 18% – 400 ml
  • starty żółty ser – 100 gr
  • olej – 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso i pieczarki pokrój w kostkę, oprósz przyprawą Knorr i obsmaż w garnku. By wzbogacić smak potrawy, dodaj także pokrojony boczek.
  2. Ziemniaki obierz, pokrój w plastry, wrzuć do garnka i chwilę smaż. Dodaj śmietanę i zupę Knorr, wszystko zagotuj.
  3. Całość przełóż do żaroodpornego naczynia, delikatnie ugniatając tak, aby wszystkie składniki dobrze do siebie przylegały. Posyp żółtym serem. Przykryj i piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij przykrywkę, aby ser się zapiekł.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (194 głosów, średnia: 4,66 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  14 stycznia 2015 13:55

    Fajny pomysl na szybki i smaczny obiad.

    Odpowiedz
  2. bbo  14 stycznia 2015 19:21

    To jest danie, które zawsze wychodzi i każdego nasyci 🙂

    Odpowiedz
  3. martucha180  15 stycznia 2015 21:46

    Mam na nie wielką ochotę!

    Odpowiedz
  4. sylwiawes  27 sierpnia 2015 15:29

    Świetny przepis na szybki obiad i jest łatwy w wykonaniu 🙂

    Odpowiedz
  5. Agnieszka  31 października 2015 14:53

    Mniam

    Odpowiedz
  6. malgosia  7 lipca 2016 11:56

    Dobry pomysł z tą zupą cebulową, na pewno bardzo dobrze podkreśla smak , nie raz robiłam tą zapiekankę, następnym razem spróbuję według tego przepisu.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany