Redakcja, 1 sierpnia 2020
Przepis na: Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i kurczakiem
Składniki na danie – Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i kurczakiem:
- pierś z kurczaka – 400 g
- Przyprawa do mięs Knorr – 1 łyżka
- pieczarki – 200 g
- ziemniaki – 700 g
- Francuska zupa cebulowa Knorr – 1 opakowanie
- śmietana 18% – 400 ml
- starty żółty ser – 100 gr
- olej – 3 łyżki
Sposób przygotowania:
- Mięso i pieczarki pokrój w kostkę, oprósz przyprawą Knorr i obsmaż w garnku. By wzbogacić smak potrawy, dodaj także pokrojony boczek.
- Ziemniaki obierz, pokrój w plastry, wrzuć do garnka i chwilę smaż. Dodaj śmietanę i zupę Knorr, wszystko zagotuj.
- Całość przełóż do żaroodpornego naczynia, delikatnie ugniatając tak, aby wszystkie składniki dobrze do siebie przylegały. Posyp żółtym serem. Przykryj i piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij przykrywkę, aby ser się zapiekł.