Zapiekanka z kurczaka i warzyw z soją

Ten oryginalny przepis na danie: Zapiekanka z kurczaka i warzyw z soją z pewnością wynagrodzi Cię przepysznym posiłkiem.

Zapiekanka z kurczaka i warzywZapiekanka z kurczaka i warzyw z soją

Składniki:

230 g makaronu (np. penne)

2 plastry boczku

3 szt. cebulki dymki

2 marchewki

460 g ugotowanego kurczaka

110 g kukurydzy z puszki

230 g startego sera

2 łyżki margaryny

2 łyżki mąki

450 ml napoju sojowego Alpro soya

115 startego sera do przygotowania sosu

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Ugotuj i odcedź makaron. Na parze ugotuj marchew i pokrój w małe kawałki. Cebulkę poszatkuj i razem z pokrojonym bekonem podsmaż na patelni przez ok. 3 min. na średnim ogniu. Następnie przygotuj sos serowy: w rondelku rozpuść margarynę, dodaj mąkę i podgrzewaj przez 1 minutę na średnim ogniu. Zdejmij z ognia, powoli dodawaj mleko sojowe, energicznie mieszając. Ponownie podgrzewaj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje, i wymieszaj z tartym serem. Ogrzewaj całość na bardzo małym ogniu, aż ser się roztopi. W dużej misce wymieszaj makaron, bekon, kukurydzę i mięso kurczaka porozdzielane na małe kawałki. Zalej wszystko sosem serowym i wymieszaj. Naczynie żaroodporne wysmaruj margaryną i przełóż do niego wymieszane składniki. Wierzch posyp tartym serem. Piecz przez 25 minut, aż do momentu, kiedy ser się roztopi i zacznie się przypiekać.

Przepis Pascala Brodnickiego: Zapiekanka z jabłkami i konfiturą pod pierzynką z chleba

Przepis Pascala Brodnickiego: Zapiekanka z jabłkami i konfiturą pod pierzynką z chleba

Autorem przepisu jest Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni Przepis dla: 4 osób Składniki na danie: Zapiekanka z jabłkami i konfiturą pod pierzynką z chleba jabłka, obrane i pokrojone w kostkę - 2 sztuki

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (195 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  6 marca 2014 19:00

    Wygląda pysznie.

    Odpowiedz
  2. bbo  6 marca 2014 19:44

    I zawsze się udaje.

    Odpowiedz
  3. Kmakolagwa  9 kwietnia 2015 10:34

    Pięknie wygląda i na pewno jest pyszna.

    Odpowiedz
  4. Aneta  26 lutego 2016 19:27

    Warta wypróbowania 🙂

    Odpowiedz
  5. efffciaa  13 kwietnia 2016 17:28

    Kurczak jest wdzięcznym mięskiem do każdej potrawy , łatwy w przyrządzeniu i bardzo szybko się gotuje i piecze . Często wykorzystuję mięso z kurczaka w swojej kuchni .

    Odpowiedz
  6. ma_dzia  19 czerwca 2016 23:04

    Może być dobra 🙂
    Z takich zapiekanek polecam ryżową PYCHA!! 🙂
    I Bardzo syta

    Odpowiedz
  7. ewalub  19 września 2016 09:41

    Fajny pomysł na obiad.

    Odpowiedz
  8. stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 12:41

    Uwielbiam takie zapiekanki. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany