Przepis na: Zapiekanka z grzybami i żółtym serem

Fot.-MSM-Monki-zapiekanka-z-serem-i-grzybami

Składniki na danie – Zapiekanka z grzybami i żółtym serem:

  • 8 średnich ziemniaków
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 średnie cebule
  • 20 g suszonych podgrzybków
  • 100 g sera żółtego Gouda MSM Mońki w plastrach
  • mąka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • sos sojowy do smaku
  • majeranek do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować na półtwardo i ostudzić. Boczek pokroić w plasterki, cebulę w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Jajka ugotować na twardo. Grzyby namoczyć, ugotować do miękkości, pokroić i podsmażyć na oleju z cebulą. Podlać wodą i częścią wywaru po grzybach. Doprawić do smaku solą,  pieprzem i sosem sojowym, a następnie zagęścić zawiesiną z mąki i wody. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwowo: ziemniaki pokrojone w plasterki, boczek z cebulą, jajka pokrojone w cząstki i znowu ziemniaki. Każdą warstwę doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Całość zalać sosem grzybowym, a na wierzch ułożyć plasterki sera.  Zapiec w piekarniku ok. 30 minut w temp. 180°C.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (171 głosów, średnia: 4,58 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  21 września 2014 08:04

    Pysznie wygląda!

    Odpowiedz
  2. bbo  21 września 2014 19:54

    Właśnie nabyłam nowe naczynie do zapiekania 🙂

    Odpowiedz
  3. xtina120  16 września 2015 22:17

    musi byc pyszne 😉

    Odpowiedz
  4. Agnieszka  22 października 2015 20:33

    Super sprawa

    Odpowiedz
  5. malgosia  7 lipca 2016 12:18

    Ciekawe, jakbym zamieniła suszone grzyby na świeże, tym bardziej,że wkrótce zacznie się sezon na grzybobranie. Aż już się chce biegnąć do lasu😊.

    Odpowiedz
  6. luna341  10 sierpnia 2016 21:40

    Uwielbiam zapiekanki

    Odpowiedz
  7. plum12  7 grudnia 2016 11:53

    Mniam mniam… szukam pomysłu na obiad.

    Odpowiedz
  8. efffciaa  13 stycznia 2023 11:49

    Przepyszna , chociaż zdecydowanie lepiej smakuje ze świeżymi grzybami , lekko podsmażonymi na patelni z cebulką na maśle – przepis palce lizać 😉 Rewelacja 😉

    Odpowiedz
    • efffciaa  20 września 2023 12:46

      Jeszcze smaczniejsza jest modyfikacja , którą wypróbowałam ostatnio . Do przepisu na tą zapiekankę , tylko ze świeżymi podsmażonymi grzybami dodałam rybę bez ości . Po prostu rewelacja 😉

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany