Zapiekanka z batatów

Zapiekanka_z_batatow

Bataty – określane są po angielsku  sweet potatoes, bowiem ich smak jest lekko słodkawy. W USA  są one stałym skąładnikiem tradycji kulinarnej, podobnie jak u nas ziemniaki. Powoli Polacy intereseują się coraz bardziej tym warzywem, które podobnie jak nasze rodowite ziemniaki, jest uniwersalne.  Oto jeden z serii kilku przepisów, które będziemy publikwoać z wykorzystaniem batatów

Składniki na 4 porcje na danie – Zapiekanka z batatów :

  • 1,2 kg batatów
  • ½ pęczka tymianku
  • 4 łyżeczki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 200 g owczego sera
  • 60 g orzeszków piniowych
  • sok z 1 limonki
  • folia aluminiowa

 

Sposób przyrządzenia:

1. Bataty obrać, przekroić najpierw na pół, potem na cienkie plastry. Umyć. Tymianek opłukać, osuszyć, oderwać listki. Oliwę doprawić solą i pieprzem, dodać tymianek, obtoczyć w niej bataty.

2. Ułożyć bataty w formie na zapiekankę, przykryć folią aluminiową i piec przez 20 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku (elektryczny: 200 °C, termoobieg: 175 °C, gazowy: 3 poziom).

3. Wyjąć zapiekankę z piekarnika, usunąć folię. Posypać pokruszonym serem owczym i orzeszkami piniowymi. Piec przez kolejnych 10-15 minut w tej samej temperaturze, co wcześniej. Skropić sokiem z limonki i natychmiast podawać.

 

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Wartość odżywcza w 1 porcji:

Energia: 637 kcal / 2670 kJ

Białko: 17,1 g

Tłuszcz: 29,3 g

Węglowodany: 73,9 g

Inne danie z batatami:

Krem z batatów i pieczonej papryki z pastą z pestkami słonecznika, suszonymi pomidorami i bazylią

Krem z batatów i pieczonej papryki z pastą z pestkami słonecznika, suszonymi pomidorami i bazylią

Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 4 Składniki na: Krem z batatów i pieczonej papryki z pastą z pestkami słonecznika, suszonymi pomidorami i bazylią 850 g czerwonej papryki (ok. 4-5 sztuk) 1 duży batat lub

 

Więcej przepisów z wykorzsytaniem batatów: www.slodkieziemniaki-usa.pl

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (136 głosów, średnia: 4,68 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  2 lipca 2014 14:15

    Nie jadłam jeszcze batatów. Może ten przepis będzie ku temu okazją?.

    Odpowiedz
  2. as_sa  2 lipca 2014 15:56

    A te ziemniaki są u nas normalnie dostępne? bo muszę przyznać, że nigdy w warzywniaku ich nie wdziałam

    Odpowiedz
  3. bbo  2 lipca 2014 19:41

    Nigdy jeszcze nie jadłam batatów.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany