Zapiekanka z batatów
Bataty – określane są po angielsku sweet potatoes, bowiem ich smak jest lekko słodkawy. W USA są one stałym skąładnikiem tradycji kulinarnej, podobnie jak u nas ziemniaki. Powoli Polacy intereseują się coraz bardziej tym warzywem, które podobnie jak nasze rodowite ziemniaki, jest uniwersalne. Oto jeden z serii kilku przepisów, które będziemy publikwoać z wykorzystaniem batatów
Składniki na 4 porcje na danie – Zapiekanka z batatów :
- 1,2 kg batatów
- ½ pęczka tymianku
- 4 łyżeczki oliwy
- sól
- pieprz
- 200 g owczego sera
- 60 g orzeszków piniowych
- sok z 1 limonki
- folia aluminiowa
Sposób przyrządzenia:
1. Bataty obrać, przekroić najpierw na pół, potem na cienkie plastry. Umyć. Tymianek opłukać, osuszyć, oderwać listki. Oliwę doprawić solą i pieprzem, dodać tymianek, obtoczyć w niej bataty.
2. Ułożyć bataty w formie na zapiekankę, przykryć folią aluminiową i piec przez 20 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku (elektryczny: 200 °C, termoobieg: 175 °C, gazowy: 3 poziom).
3. Wyjąć zapiekankę z piekarnika, usunąć folię. Posypać pokruszonym serem owczym i orzeszkami piniowymi. Piec przez kolejnych 10-15 minut w tej samej temperaturze, co wcześniej. Skropić sokiem z limonki i natychmiast podawać.
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 637 kcal / 2670 kJ
Białko: 17,1 g
Tłuszcz: 29,3 g
Węglowodany: 73,9 g
Inne danie z batatami:
Więcej przepisów z wykorzsytaniem batatów: www.slodkieziemniaki-usa.pl