Zapiekanka ryba

zapiekanka-rybna

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość osób: 4

Składniki na danie: Zapiekanka rybna

  • – filety z ryby – 600 g
  • – marchew – 2 sztuki
  • – seler – 1 sztuka
  • – ziemniaki – 2 sztuki
  • – suszone śliwki – 50 g
  • – ząbek czosnku – 1 sztuka
  • – sok pomidorowy – 1 szklanka
  • – Naturalna Przyprawa do kurczaka łagodna Knorr – 1 łyżka
  • – śmietana – 2 łyżki
  • – cytryna – 1 sztuka
  • – mąka – 1 łyżka
  • – natka pietruszki – 1 sztuka
  • – masło – 1 łyżka
  • – olej do smażenia – 1 łyżka
  • – Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr – 15 g
  • – cebule – 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Obrane ze skóry filety z białej ryby, np. dorsza, pokrój na średniej wielkości kawałki i polej sokiem z cytryny. Rybę przypraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr, by zyskała wyrazisty smak, oraz obtocz w mące.
  2. Tak przygotowane kawałki ryby usmaż na mocno rozgrzanym oleju. W międzyczasie suszone śliwki zalej wodą i odstaw, by namokły.
  3. Obierz, umyj i pokrój warzywa – marchew i ziemniaki w talarki, cebulę w piórka, a seler w kostkę. Namoczone śliwki odsącz i również pokrój. Wszystkie warzywa podsmaż na oleju i odrobinie masła, chwilę duś je do miękkości, ale pilnuj, by ciągle były jędrne i nie rozpadły się. Pod koniec dodaj też śliwki.
  4. W naczyniu żaroodpornym ułóż duszone warzywa, a na nich smażoną rybę.
  5. Przygotuj zalewę do zapiekanki. Połącz śmietanę z sokiem pomidorowym, przypraw czosnkiem i przyprawą do kurczaka Knorr. Dokładnie wymieszaj, a następnie wylej na warzywa i rybę.
  6. Naczynie wstaw do rozgrzanego piekarnika i zapiekaj przez około 20 minut. Przed podaniem danie posyp zieleniną, np. pietruszką lub koperkiem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (288 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...