Zapiekanka ryba

zapiekanka-rybna

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość osób: 4

Składniki na danie: Zapiekanka rybna

  • – filety z ryby – 600 g
  • – marchew – 2 sztuki
  • – seler – 1 sztuka
  • – ziemniaki – 2 sztuki
  • – suszone śliwki – 50 g
  • – ząbek czosnku – 1 sztuka
  • – sok pomidorowy – 1 szklanka
  • – Naturalna Przyprawa do kurczaka łagodna Knorr – 1 łyżka
  • – śmietana – 2 łyżki
  • – cytryna – 1 sztuka
  • – mąka – 1 łyżka
  • – natka pietruszki – 1 sztuka
  • – masło – 1 łyżka
  • – olej do smażenia – 1 łyżka
  • – Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr – 15 g
  • – cebule – 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Obrane ze skóry filety z białej ryby, np. dorsza, pokrój na średniej wielkości kawałki i polej sokiem z cytryny. Rybę przypraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr, by zyskała wyrazisty smak, oraz obtocz w mące.
  2. Tak przygotowane kawałki ryby usmaż na mocno rozgrzanym oleju. W międzyczasie suszone śliwki zalej wodą i odstaw, by namokły.
  3. Obierz, umyj i pokrój warzywa – marchew i ziemniaki w talarki, cebulę w piórka, a seler w kostkę. Namoczone śliwki odsącz i również pokrój. Wszystkie warzywa podsmaż na oleju i odrobinie masła, chwilę duś je do miękkości, ale pilnuj, by ciągle były jędrne i nie rozpadły się. Pod koniec dodaj też śliwki.
  4. W naczyniu żaroodpornym ułóż duszone warzywa, a na nich smażoną rybę.
  5. Przygotuj zalewę do zapiekanki. Połącz śmietanę z sokiem pomidorowym, przypraw czosnkiem i przyprawą do kurczaka Knorr. Dokładnie wymieszaj, a następnie wylej na warzywa i rybę.
  6. Naczynie wstaw do rozgrzanego piekarnika i zapiekaj przez około 20 minut. Przed podaniem danie posyp zieleniną, np. pietruszką lub koperkiem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (118 głosów, średnia: 4,66 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Żanett  13 kwietnia 2016 10:06

    Gdyby nie te śliwki… 🙂

    Odpowiedz
    • martucha180  13 kwietnia 2016 11:04

      Ja bym ich nie dodała i już po kłopocie. Ostatnio wszędzie te śliwki do przepisów się wciskają…

      Odpowiedz
  2. martucha180  13 kwietnia 2016 11:03

    Apetycznie wygląda!

    Odpowiedz
  3. joanna252  13 kwietnia 2016 11:26

    Ciekawy przepis.

    Odpowiedz
  4. Wusia  13 kwietnia 2016 16:18

    Jak prawie każda zapiekanka świetnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.Aby była jeszcze zdrowsza -ja nie smażyłabym wcześniej ryby tylko dodała surową ale w mniejszych kawałkach.Na pewno się upiecze.

    Odpowiedz
  5. efffciaa  13 kwietnia 2016 17:24

    ja też nie lubię śliwek , a spotykam je tu bardzo często w wielu przepisach . A generalnie ryba rybie nierówna , z jedną będzie pyszne np. ze szczupakiem a z drugą zrobi się papka , jak np. z filetów w kostkach .

    Odpowiedz
  6. macierzanka  13 kwietnia 2016 19:00

    Taką zapiekankę z chęcią przygotuję.

    Odpowiedz
  7. Jaworka  13 kwietnia 2016 20:10

    Taką zapiekankę rybną robię ale bez śliwek za to z żółtym serem

    Odpowiedz
  8. as_sa  13 kwietnia 2016 21:35

    A ja właśnie skończyłam robić przepysznego łososia 🙂

    Odpowiedz
  9. nataliaa  13 kwietnia 2016 21:43

    Nie przepadam za rybami ale tu bym się skusila. 🙂

    Odpowiedz
  10. martus2833  13 kwietnia 2016 22:30

    Nigdy nie jadłam ryby pod tą postacią. Bardzo ciekawy przepis 🙂

    Odpowiedz
  11. Aneta  15 kwietnia 2016 13:25

    O, nie próbowałam jeszcze robić zapiekanki z ryby, ciekawa inspiracja 🙂 Z pewnością kiedyś wypróbuję ten przepis, myślę, że połączenie smakowe może trafić w mój gust 🙂

    Odpowiedz
  12. Kasia  6 maja 2016 10:34

    No ciekawe jak mi wyjdzie ta rybka?

    Odpowiedz
  13. luna341  15 września 2016 18:58

    Uwielbiam takie zapiekanki .Rybę mogła bym jeść codziennie. Suszone śliwki akurat dodadzą rybie lekkiego wędzonego posmaku ,nie ma się czego obawiać dziewczyny .

    Odpowiedz
  14. stokrotkapolna  24 października 2016 03:53

    Też lubię takie zapiekanki. A śliwki suszone wręcz uwielbiam. Jak dlamnie to przepis super. Muszę to wypróbować z wnuczką. Ona co prawda za śliwkami suszonymi nie przepada, ale myślę, że ten mały dodatek śliwek, to da tylko pikantności tej zapiekance.

    Odpowiedz
  15. Kika07645  9 kwietnia 2017 10:32

    Ooo kolejna zapiekanka do kolekcji. Z ryba jeszcze nie robiłam żadnej, mam nadzieje ze bedzie aromatyczna i pyszna. Trzeba zrobić ! 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.