Zapiekanka ryba
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4
Składniki na danie: Zapiekanka rybna
- – filety z ryby – 600 g
- – marchew – 2 sztuki
- – seler – 1 sztuka
- – ziemniaki – 2 sztuki
- – suszone śliwki – 50 g
- – ząbek czosnku – 1 sztuka
- – sok pomidorowy – 1 szklanka
- – Naturalna Przyprawa do kurczaka łagodna Knorr – 1 łyżka
- – śmietana – 2 łyżki
- – cytryna – 1 sztuka
- – mąka – 1 łyżka
- – natka pietruszki – 1 sztuka
- – masło – 1 łyżka
- – olej do smażenia – 1 łyżka
- – Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr – 15 g
- – cebule – 2 sztuki
Sposób przygotowania:
- Obrane ze skóry filety z białej ryby, np. dorsza, pokrój na średniej wielkości kawałki i polej sokiem z cytryny. Rybę przypraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr, by zyskała wyrazisty smak, oraz obtocz w mące.
- Tak przygotowane kawałki ryby usmaż na mocno rozgrzanym oleju. W międzyczasie suszone śliwki zalej wodą i odstaw, by namokły.
- Obierz, umyj i pokrój warzywa – marchew i ziemniaki w talarki, cebulę w piórka, a seler w kostkę. Namoczone śliwki odsącz i również pokrój. Wszystkie warzywa podsmaż na oleju i odrobinie masła, chwilę duś je do miękkości, ale pilnuj, by ciągle były jędrne i nie rozpadły się. Pod koniec dodaj też śliwki.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż duszone warzywa, a na nich smażoną rybę.
- Przygotuj zalewę do zapiekanki. Połącz śmietanę z sokiem pomidorowym, przypraw czosnkiem i przyprawą do kurczaka Knorr. Dokładnie wymieszaj, a następnie wylej na warzywa i rybę.
- Naczynie wstaw do rozgrzanego piekarnika i zapiekaj przez około 20 minut. Przed podaniem danie posyp zieleniną, np. pietruszką lub koperkiem.