Zapiekanka z ryżem na sposób neapolitański – RYŻOWE TIMBALLO

zapiekanka-z-ryżem-Timballo-napoletano

Autor tego przepisu to Marco Ghia – szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej.

Czas przygotowania dania: Zapiekanka neapolitańska – RYŻOWE TIMBALLO  – 1 godz. + 40 min. pieczenia
Poziom trudności: łatwy

Składniki na danie: Zapiekanka neapolitańska – RYŻOWE TIMBALLO 

  • 50 g tłustej szynki
  • 500 g miąższu pomidorów
  • bulion warzywny
  • 3 cebule
  • 2 jajka
  • 200 g mielonego mięsa wołowego
  • mleko
  • 150 g świeżego groszku
  • 70 g masła
  • 400 g ryżu
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • oliwa
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 150 g mozzarelli
  • 300 g kiełbasy
  • mąka
  • 200  miąższu chleba
  • 100  sera (grana padano)

Sposób przygotowania:

Na patelni podsmażamy na 30 g masła i łyżce oliwy tłuste kawałki szynki z pokrojoną na drobno cebulą. Kiedy tylko cebula trochę się zrumieni, dodajemy pokrojony na drobno miąższ pomidorów i doprawiamy solą i pieprzem, po czym kontynuujemy gotowanie na małym ogniu aż sos zgęstnieje. W międzyczasie podsmażamy w garnku trochę cebuli na 30 g masła, dodajemy ryż i delikatnie go podsmażamy. Wlewamy powoli bulion. Ubijamy jajka ze startym serem
i dodajemy je do ryżu, po czym schładzamy mieszankę na dużym talerzu. W miseczce mieszamy mięso wołowe oraz namoczony w mleku i odciśnięty miąższ chleba, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość mieszamy i formujemy z niej małe kuleczki, które obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Podsmażamy groszek i odrobinę cebuli na odrobinie oliwy.

Na dużej patelni łączymy sos pomidorowy z groszkiem, mięsem i pulpetami. Dobrze mieszamy i gotujemy przez kilka minut. Smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą formę o wysokich brzegach (o objętości mniej więcej 2 L), po czym wykładamy na nią ryż, przyciskając go do brzegów. Na środek wylewamy nasz sos i przykrywamy go pokrojoną na plasterki mozzarellą, na którą wykładamy więcej ryżu. Wkładamy formę do rozgrzanego do  190°C piekarnika i pieczemy do momentu zrumienienia się wierzchu.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (224 głosów, średnia: 4,54 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. IwonaLFC  14 marca 2016 14:00

    Ostatnio staram się przejść na kuchnię wegetariańską przez co propozycja nie jest dla mnie. jednak zapisuje inspirację, gdyż na pewno przypadnie do gustu pozostałym członkom rodziny 🙂

    Odpowiedz
  2. efffciaa  14 marca 2016 15:38

    Lubię takie dziwne , niestandardowe potrawy , nie tylko dlatego , że pozwalają mi się sprawdzić w kuchni , w której kocham wyzwania , ale również dlatego , że kocham poznawać nowe smaki 🙂

    Odpowiedz
  3. sylwiawes  14 marca 2016 16:13

    Pysznie to wygląda 🙂

    Odpowiedz
  4. martucha180  14 marca 2016 16:56

    Może spróbuję

    Odpowiedz
  5. Wusia  14 marca 2016 18:59

    A jaki to ma być ryż?długi czy krótki? Przepis wygląda bardzo smakowicie choć jego przygotowanie jest nieco pracochłonne. Lubię takie jednogarnkowe potrawy.

    Odpowiedz
  6. Melrose  14 marca 2016 19:01

    Na pewno jest pyszne 🙂

    Odpowiedz
  7. Żanett  14 marca 2016 23:05

    Fajnie wygląda, lubię ryż – bardziej niż ziemniaki 🙂

    Odpowiedz
  8. xtina120  15 marca 2016 01:07

    Fantastyczne 😉

    Odpowiedz
  9. Hidari11  15 marca 2016 06:05

    Zdrowe to chyba nie jest. Wołowina, tłusta szynka, bułka tarta… Wyrzuciłabym te składniki, a dodała jakieś smaczniejsze i zdrowsze. Mięso wołowe można zastąpić drobiowym.

    Odpowiedz
    • bbo  15 marca 2016 12:44

      Może nie jest zdrowe, ale z pewnością pyszne.

      Odpowiedz
    • Aneta  28 września 2016 13:12

      Przecież nic się nie stanie, jak się zje takie rzeczy raz na jakiś czas 🙂 Oby wszystko z umiarem 🙂

      Odpowiedz
  10. bbo  15 marca 2016 12:44

    Powiem, że jestem pod wielkim wrażeniem. Wygląda niesamowicie!

    Odpowiedz
  11. mama_kazala  15 marca 2016 15:36

    też bym dodała więcej warzyw 😉 ktos zna przepis na coś podobnego, ale wegetariańskiego?

    Odpowiedz
  12. Aneta  16 marca 2016 15:47

    Ciekawe danie, chyba nie wpadłabym na to, aby zrobić kiedykolwiek zapiekankę z ryżem 🙂 Na pewno wypróbuję, z pewnością będzie smaczne 🙂

    Odpowiedz
  13. Anita  21 marca 2016 22:18

    hmm no, myślę, że to bym jadła 😀

    Odpowiedz
  14. lilkawodna  27 marca 2016 17:28

    Niewidzialam nigdzie takiej zapiekanki. Wyglada rewelacyjnie. Wyprobuje ten przepis na pewno. Tylko nie wiem czuczy mi dni starczyna te wszystkie nowe dania.

    Odpowiedz
  15. Patriszia  27 marca 2016 20:31

    Bardzo ciekawy przepis 🙂

    Odpowiedz
  16. AnnStyl  30 grudnia 2016 22:47

    Ciekawy przepis. Oczywiście wersja z mięsem dla mnie odpada ale zawsze można akurat ten przepis w tej kwestii trochę zmodyfikować. Wygląda ciekawie i pewnie smakuje równie pysznie jak wygląda. Warto spróbować.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany