Zapiekanka chlebowa z serem i szynką

Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, ekspert kuchni włoskiej i mistrz kulinarnego recyklingu, podpowiada jak sprytnie wykorzystać resztki jedzenia, by nie zmarnował się ani okruszek.

 

 zapiekanka-chlebowa-z-serem-i-szynka

Zapiekanka chlebowa z serem i szynką

Składniki (dla 6 osób):

  • 600 g czerstwego chleba
  • 8 jajek
  • 1/2 szklanki mleka
  • Starty parmezan
  • 200 g sera
  • 150 g szynki
  • Sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od pokrojenia czerstwego chleba w kostkę. W dużej misce mieszamy razem jajka, sól, pieprz i parmezan. Dodajemy mleko. Kroimy w kostkę ser i szynkę, po czym wrzucamy je razem z chlebem do jajek. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut, aby chleb dobrze nasiąkł. Jeśli mieszanka jest zbyt gęsta, dolewamy mleka.

Następnie przekładamy mieszankę do okrągłej, posmarowanej masłem formy. Wkładamy do rozgrzanego do 180° piekarnika i pieczemy, przykrywając aluminium, przez około 30 minut. Przez kolejne 7-8 minut pieczemy w funkcji grill.

 

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (303 głosów, średnia: 4,56 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  26 listopada 2016 09:18

    Dobry sposób na wykorzystanie czerstwego chleba.

    Odpowiedz
  2. macierzanka  26 listopada 2016 18:12

    Nigdy nie jadłam takiej zapiekanki.

    Odpowiedz
  3. Margaretkaw  27 listopada 2016 12:46

    Moje smaki, na pewno bym polubiła. Muszę zrobić, bo przepis jest wyjątkowo prosty. Poczekam tylko aż uzbieram suchego pieczywa.

    Odpowiedz
  4. esia189  27 listopada 2016 13:09

    To się nazywa oszczędność w kuchni 😉

    Odpowiedz
  5. Wusia  27 listopada 2016 16:36

    Lubię wszelkiego rodzaju zapiekanki, a ten przepis na wykorzystanie resztek w kuchni wydaje się rewelacyjny.Ilość 8 jajek to dość duża ilość cholesterolu, którą możnaby chyba zredukować lub zamienić na jakieś warzywa np.pomidory, paprykę lub cebulę.

    Odpowiedz
  6. Aneta  28 listopada 2016 12:52

    Ciekawe, z pewnością wypróbuję ten przepis któregoś dnia 🙂

    Odpowiedz
  7. marcia7  6 stycznia 2017 11:44

    ciekawy pomysł na wykorzystanie starego chleba

    Odpowiedz
  8. efffciaa  11 maja 2017 14:33

    Moim zdaniem to danie w garnczku wygląda … dość osobliwie 🙂 Ze składu produktów wydaje się , że jest smaczne , jednak sam wygląd – mnie przynajmniej odstrasza .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany