Zapiekanka chlebowa z serem i szynką
Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, ekspert kuchni włoskiej i mistrz kulinarnego recyklingu, podpowiada jak sprytnie wykorzystać resztki jedzenia, by nie zmarnował się ani okruszek.
Zapiekanka chlebowa z serem i szynką
Składniki (dla 6 osób):
- 600 g czerstwego chleba
- 8 jajek
- 1/2 szklanki mleka
- Starty parmezan
- 200 g sera
- 150 g szynki
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od pokrojenia czerstwego chleba w kostkę. W dużej misce mieszamy razem jajka, sól, pieprz i parmezan. Dodajemy mleko. Kroimy w kostkę ser i szynkę, po czym wrzucamy je razem z chlebem do jajek. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut, aby chleb dobrze nasiąkł. Jeśli mieszanka jest zbyt gęsta, dolewamy mleka.
Następnie przekładamy mieszankę do okrągłej, posmarowanej masłem formy. Wkładamy do rozgrzanego do 180° piekarnika i pieczemy, przykrywając aluminium, przez około 30 minut. Przez kolejne 7-8 minut pieczemy w funkcji grill.
Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
Dobry sposób na wykorzystanie czerstwego chleba.
Nigdy nie jadłam takiej zapiekanki.
Moje smaki, na pewno bym polubiła. Muszę zrobić, bo przepis jest wyjątkowo prosty. Poczekam tylko aż uzbieram suchego pieczywa.
To się nazywa oszczędność w kuchni 😉
Lubię wszelkiego rodzaju zapiekanki, a ten przepis na wykorzystanie resztek w kuchni wydaje się rewelacyjny.Ilość 8 jajek to dość duża ilość cholesterolu, którą możnaby chyba zredukować lub zamienić na jakieś warzywa np.pomidory, paprykę lub cebulę.
Ciekawe, z pewnością wypróbuję ten przepis któregoś dnia 🙂
ciekawy pomysł na wykorzystanie starego chleba
Moim zdaniem to danie w garnczku wygląda … dość osobliwie 🙂 Ze składu produktów wydaje się , że jest smaczne , jednak sam wygląd – mnie przynajmniej odstrasza .