Zapiekanka chlebowa z serem i szynką

Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, ekspert kuchni włoskiej i mistrz kulinarnego recyklingu, podpowiada jak sprytnie wykorzystać resztki jedzenia, by nie zmarnował się ani okruszek.

 

 zapiekanka-chlebowa-z-serem-i-szynka

Zapiekanka chlebowa z serem i szynką

Składniki (dla 6 osób):

  • 600 g czerstwego chleba
  • 8 jajek
  • 1/2 szklanki mleka
  • Starty parmezan
  • 200 g sera
  • 150 g szynki
  • Sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od pokrojenia czerstwego chleba w kostkę. W dużej misce mieszamy razem jajka, sól, pieprz i parmezan. Dodajemy mleko. Kroimy w kostkę ser i szynkę, po czym wrzucamy je razem z chlebem do jajek. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut, aby chleb dobrze nasiąkł. Jeśli mieszanka jest zbyt gęsta, dolewamy mleka.

Następnie przekładamy mieszankę do okrągłej, posmarowanej masłem formy. Wkładamy do rozgrzanego do 180° piekarnika i pieczemy, przykrywając aluminium, przez około 30 minut. Przez kolejne 7-8 minut pieczemy w funkcji grill.

 

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (308 głosów, średnia: 4,57 z 5)
zapisuję głos...