Zapiekanka chlebowa z serem i szynką
Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, ekspert kuchni włoskiej i mistrz kulinarnego recyklingu, podpowiada jak sprytnie wykorzystać resztki jedzenia, by nie zmarnował się ani okruszek.
Zapiekanka chlebowa z serem i szynką
Składniki (dla 6 osób):
- 600 g czerstwego chleba
- 8 jajek
- 1/2 szklanki mleka
- Starty parmezan
- 200 g sera
- 150 g szynki
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od pokrojenia czerstwego chleba w kostkę. W dużej misce mieszamy razem jajka, sól, pieprz i parmezan. Dodajemy mleko. Kroimy w kostkę ser i szynkę, po czym wrzucamy je razem z chlebem do jajek. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut, aby chleb dobrze nasiąkł. Jeśli mieszanka jest zbyt gęsta, dolewamy mleka.
Następnie przekładamy mieszankę do okrągłej, posmarowanej masłem formy. Wkładamy do rozgrzanego do 180° piekarnika i pieczemy, przykrywając aluminium, przez około 30 minut. Przez kolejne 7-8 minut pieczemy w funkcji grill.
Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl