Przepis na: Zapiekanka a’la lasagne
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: łatwe
Autor: Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
Składniki:
– 1 opakowanie Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr,
– 300 g makaronu rurki,
– 300 g mięsa mielonego,
– 1 puszka pomidorów w zalewie,
– 300 g ulubionego sera żółtego,
– 200 ml śmietany 18%,
– tłuszcz roślinny.
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Następnie podsmaż mięso. Dodaj do niego pomidory z zalewą, sos Fix, który sprawi, że sos będzie idealnie gęsty, i 400 ml wody. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gotuj 1 minutę.
2. Przygotuj naczynie żaroodporne. Wlej 1/3 zrobionego wcześniej sosu z mięsem. Drugą warstwą będzie makaron. Polej go lekko śmietanką i posyp obficie serem. Czynność powtarzaj do momentu aż powstaną 3 warstwy.
3. Zapiekankę przykryj folią aluminiową. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza, a następnie wstaw do niego zapiekankę na 45 minut. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię, dzięki temu ser ładnie się zapiecze.
Zapiekanka idealnie komponuje się z listkami bazylii.