Zapiekane makaronowe muszle z twarożkiem i buraczkiem
Składniki na danie: Zapiekane makaronowe muszle z twarożkiem i buraczkiem
- – 10 dag wędzonego twarogu
- – 14 sztuk makaronu (duże muszle)
- – 1 buraczek
- – 1 ząbek czosnku
- – 1 łyżka jogurtu naturalnego
- – 2 łyżki ziaren słonecznika Siesta
- – 2 łyżki oliwy z oliwek
- – 1 łyżeczka czarnuszki
- – sól
- – Koperek suszony Appetita
- – Pieprz czarny mielony Appetita
- – Kurkuma Appetita
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie z Kurkumą Appetita, odcedź i zahartuj zimna wodą. Umyj buraka, ugotuj go, ostudź, obierz ze skórki i pokrój w kostkę, następnie zmiksuj z twarogiem i czosnkiem. Dodaj do masy Koperek suszony Appetita i podprażony na suchej patelni Słonecznik Siesta. Dopraw solą i Pieprzem czarnym mielonym Appetita. Nałóż porcje do muszelek. Makaron ułóż w naczyniu do zapiekania, polej oliwą i piecz przez 15 minut w temperaturze 180°C.