Zapasy na zimę – jak mrozić owoce?
Lato to nie tylko wakacyjny odpoczynek, na który tak czekamy z utęskieniem cały rok, ale także wyjątkowa pora na kosztowanie świeżych, sezonowych owoców i warzyw. Dla tych, którzy chcą zachować wspomnienie lata i delektować się letnimi owocami także zimą, podpowiadamy jak mrozić owoce , by zachowały swoje właściwości jak najdłużej.
Jak mrozić owoce – podstawowe zasady:
- w przeciwieństwie do warzyw, owoce można mrozić w pełni dojrzałe. Nawet lepiej, gdy tak będzie – soczyste i wypieszczone przez słońce będą lepiej smakować i zdołają wywołać z pamięci prawdziwe smaki lata;
- drobne owoce, jak jagody, wiśnie czy poziomki, powinno się najpierw zamrozić rozsypane na tacce, a dopiero potem zapakować do pojemnika. Zapobiegnie to sklejeniu się owoców oraz zrobieniu się z nich mało efektownej papki po rozmrożeniu. Dobra rada: borówki warto najpierw blanszować na parze przez 30 – 60 s, aby ich skórki nie były zbyt twarde, a truskawki nakłuć widelcem, by uwolnić z nich powietrze;
- większe owoce można pokroić na mniejsze cząstki, usunąć z nich pestki, środki i ogonki. Dobra rada: produkty, które mają tendencję do ciemnienia (np. niektóre śliwki), można skropić sokiem z cytryny lub po prostu – zamrozić razem z cytrusami;
- przed mrożeniem produkty należy dokładnie osuszyć;
- jeśli lubimy owoce w wersji jeszcze słodszej, niż wskazują na to ich naturalne właściwości, możemy je dodatkowo posypać cukrem przed zamrożeniem (należy to zrobić tuż przed włożeniem do zamrażalnika, by cukier nie zdążył w pełni wniknąć do wnętrza owoców);
- pamiętajmy, że nie wszystkie owoce nadają się do zamrażania – lepiej zrezygnować z przechowywania „na potem” mrożonych gruszek oraz bananów;
- do przechowywania mrożonek używajmy tylko szczelnych opakowań, wykonanych z materiałów odpornych na działanie niskiej temperatury, niepękających w zamrażarce oraz nieprzymarzających do produktów. Do wyboru mamy liczne folie do żywności, torebki z suwakiem, torebki strunowe oraz na mrożonki. Wygodnym rozwiązaniem będą również pojemniki silikonowe – bardzo trwałe i wielokrotnego użytku (dostępne np. w ofercie Jana Niezbędnego);
- z woreczków przed włożeniem do zamrażarki należy usunąć powietrze.
Przygotowane w ten sposób owoce można przechowywać nawet do 8 miesięcy. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się nimi aż do pojawienia się w sklepach pierwszych majowych truskawek.
A na koniec jeszcze cenna wskazówka – zamrożone owoce dobrze jest rozmrażać bezpośrednio przed spożyciem. Najlepiej robić to powoli: owoce przesypać do miseczki, posypać cukrem i pozostawić w lodówce. Warstwa cukru nie dopuści do rozwoju bakterii i zabezpieczy owoce przed utratą witaminy C.
Mrożone owoce – czy wiesz że…
- zamrożone owoce będą świetnym dodatkiem do galaretek. Aby sprawić sobie odrobinę przyjemności w zimie, wystarczy ułożyć zamrożone jagody czy truskawki w pucharku i zalać ciepłą galaretką – owoce rozmrożą się same, a cały deser szybciej się zestali;
- do zamrażania nadają się nie tylko całe owoce, ale również zrobione z nich musy, purée i soki;
- produkty można rozmrażać bezpośrednio w opakowaniu. Najważniejsze, by robić to powoli i najlepiej w lodówce.
Porady przygotował: www.janniezbedny.pl