Zamrażarka wolnostojąca czy do zabudowy? Która lepiej sprawdzi się w Twojej kuchni?

Zamrażarka to nieodzowny element wyposażenia każdej kuchni. To tu możesz gromadzić zapasy jedzenia czy też schładzać lód. Pytanie jednak, jakie urządzenie wybrać? Jeśli zdecydujesz się na osobne urządzenie, musisz zadecydować jeszcze czy lepsza będzie zamrażarka do zabudowy czy też wolnostojąca. Sprawdź, czym się różnią.

Osobne zamrażarki coraz śmielej wkraczają do kuchni w polskich domach. Zwłaszcza tam, gdzie domowników wielu, sprawdzają się niezawodnie – zapewniają znacznie więcej przestrzeni do mrożenia niż kilka szuflad standardowej lodówko-zamrażarki. Gdy dodać do tego coraz szerszy wybór urządzeń na rynku – różniących się zarówno pojemnością i klasą mrożenia, jak i typem konstrukcji – pytanie, czy warto zainwestować w zamrażarkę traci sens. Jak jednak wybrać odpowiedni model?

Zamrażarka do zabudowy – idealnie wtopiona w ciąg mebli kuchennych

Wybierając zamrażarkę, musisz rozważyć na początek, czy bardziej interesuje Cię standardowy model szufladowy, czy też wolisz postawić na zamrażarkę skrzyniową. Ta druga jest odpowiednia, jeżeli planujesz składować naprawdę duże zapasy mrożonek, zwłaszcza tych ponadwymiarowych (np. dużych kawałków mięsa) i nie przeszkadza Ci konieczność układania jednych produktów na drugie. Najpopularniejsze są jednak zamrażarki szufladowe – dające łatwy dostęp do zapasów i pozwalające je łatwo organizować. To szczególnie proste w urządzeniach z VarioSpace, a więc szklanymi płytami oddzielającymi szuflady – takie rozwiązanie oferują m.in. zamrażarki Liebherr.

Jeśli wybierzesz zamrażarkę szufladową, możesz postawić zarówno na model wolnostojący, jak i ten do zabudowy. Jakie są najważniejsze różnice między nimi?

  • Zamrażarka do zabudowy idealnie wtapia się w ciąg mebli kuchennych, ponieważ jej drzwiczki można „obudować” frontem meblowym, dokładnie takim samym jak pozostałe. Sprzęt staje się więc zupełnie niewidoczny, niczym kolejna szafka, a jednocześnie zachowuje pełną funkcjonalność. Jeśli zależy Ci przede wszystkim na estetyce i nie przeszkadza Ci minimalnie większy wydatek – to rozwiązanie odpowiednie dla Ciebie.
  • Zamrażarkę wolnostojącą możesz dowolnie przestawiać, np. wraz ze zmieniającymi się potrzebami Twojej rodziny czy wystrojem kuchennego wnętrza. Dobrze sprawdza się również poza kuchnią – np. gdy chcesz ją umieścić w spiżarni czy też w salonie, wykorzystując urządzenie do przechowywania lodu do koktajli. Pamiętaj również, że pośród zamrażarek wolnostojących znajdziesz modele o bardzo dużej pojemności – większej niż ta oferowana przez zamrażarki do zabudowy.

Na co jeszcze zwrócić uwagę, wybierając zamrażarkę?

O tym, czy w Twojej kuchni stanie zamrażarka do zabudowy czy wolnostojąca zadecyduj, kierując się własnymi potrzebami estetycznymi i funkcjonalnymi. Wybierając konkretny sprzęt, przyjrzyj się również:

  • klasie energetycznej – szczególnie rekomendowane są urządzenia klasy A++ lub A+++, które zużywają najmniej prądu,
  • klasie mrożenia – to ona decyduje o tym, jak szybko produkty zostaną zamrożone,
  • pojemności – na niewielkie potrzeby wystarczy zamrażarka, której pojemność nie przekracza 70 l, na naprawdę duże – powyżej 200 L.

Dobra, świadomie wybrana zamrażarka posłuży Ci niezawodnie przez wiele lat. Warto więc przemyśleć wybór sprzętu, aby cieszyć się jego funkcjonalnością.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (174 głosów, średnia: 4,22 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Jaworka  26 czerwca 2018 22:20

    Zamrażarka w zabudowie w ciągu szafek kuchennych jest najlepszym wyjściem

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany