Wegańskie zamienniki mleka – jak zrobić je w domu?

Przechodzisz na weganizm i szukasz pomysłów na alternatywne produkty, które pozwolą Ci zmienić dotychczasowe kulinarne nawyki? Przedstawiamy zamienniki mleka krowiego, po które możesz sięgnąć i podpowiadamy, jak zrobić je samodzielnie!

Przejście na weganizm dla osoby dorosłej nie jest wcale łatwym zadaniem. W toku zmian trzeba pogodzić się z koniecznością odrzucenia wielu produktów, które spożywaliśmy przez całe życie i pożegnać niektóre ulubione smaki. Podobno najtrudniej rozstać się z jajkami, serami i mlekiem. Przedstawiamy kilka przepisów, które ułatwią Wam pierwsze kroki w tym kierunku! Sprawdźcie, jak w prosty sposób przygotować zamienniki mleka!

zamienniki mleka

www.pixabay.com

Wegańskie zamienniki mleka – jak zrobić je w domu?

 

Mleko kokosowe

Pierwszy alternatywny produkt, jaki Wam proponujemy, to zdecydowanie jeden z najlepszych wyborów jeżeli chodzi o mleka roślinne. Jest bardziej tłuste od mleka krowiego przez co zawiera więcej kalorii, jednak tłuszcz kokosowy należy do najzdrowszych na świecie. Co więcej, w mleku kokosowym znajdziemy witaminy z grupy B, C i E, a także żelazo, magnez, selen, fosfor i wapń. Przygotowane samodzielnie mleko z wiórków kokosowych nadaje się nie tylko do słonych potraw (takich jak curry) czy kremowych deserów i ciast, ale także do kawy. Przekonaj się sama, wypróbowując poniższy przepis!

 

Przepis na mleko kokosowe

Składniki:

  • szklanka wiórków kokosowych
  • 2 szklanki ciepłej wody

Przygotowanie:

Zalej wiórki kokosowe 2 szklankami ciepłej wody i odstaw na dwie godziny. Zblenduj mieszankę i przetrzyj ją przez gazę. Gotowe!

Pozostałe wiórki możesz wysuszyć i zmielić na mąkę kokosową albo dodać do ciasta bądź deseru.

 

Mleko migdałowe

Mleko migdałowe to kolejny świetny zamiennik mleka. Jego delikatny, lekko orzechowy posmak na pewno przypadnie do gustu miłośnikom wysublimowanej kuchni. W dodatku posiada ono bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, magnezu, potasu, wapnia oraz cynku. A przy tym wszystkim, w przeciwieństwie do innych zastępników, ma stosunkowo niewiele kalorii. Jego właściwości zdrowotne są natomiast imponujące. Pomaga w leczeniu schorzeń układu krążenia i układu pokarmowego. Można dodawać je do kawy, porannej owsianki czy wypieków. 

 

Przepis na mleko migdałowe

Składniki:

  • szklanka migdałów
  • 4 szklanki wody

Przygotowanie:

Migdały namocz w wodzie i pozostaw na noc. Na drugi dzień zmiksuj je z 4 szklankami wody. Przecedź przez gazę albo na przykład przez sitko o gęstych oczkach. Gotowe!

 

Wegańskie zamienniki mleka

Mleko owsiane

Konsystencja i kolor mleka owsianego nie przypominają tych charakterystycznych dla mleka krowiego ani nawet typowych dla innych roślinnych wersji „mleka”. Mimo to warto po nie sięgać, gdyż jest wspaniałym źródłem wapnia i kwasu foliowego. W dodatku mleko owsiane ma niewiele kalorii, a jego przygotowanie jest bardzo szybkie, gdyż nie wymaga specjalnego namaczania składników. Uwaga: w jego smaku wyraźnie wyczuwa się nutę owsianki, dlatego może być trudne do przełknięcia dla osoby, która jej nie lubi. 

 

Przepis na mleko owsiane

Składniki:

  • szklanka płatków owsianych
  • 4 szklanki wody

Przygotowanie:

Płatki zalej wodą i blenduj około minuty. Miksturę przecedź przez gazę. Gotowe!

 

Mleko sojowe

Ostatnią propozycją mleka roślinnego dla wegan jest mleko sojowe, które cieszy się największą popularnością. Ponieważ jego smak jest dość specyficzny, potrzeba czasu, by się do niego przyzwyczaić. Warto się jednak postarać, gdyż jest ono bogate w białko roślinne, zawiera witaminy z grupy B oraz żelazo i wapń. Warto wiedzieć, że mleko sojowe to najbardziej uniwersalny zamiennik mleka. Niestety jest także dość ciężkostrawne, może stanowić źródło alergii , a u osób z niedoczynnością tarczycy pogłębiać niedobór hormonów tarczycowych. 

 

Przepis na mleko sojowe

Składniki:

  • szklanka ziaren soi
  • 7 szklanek wody

Przygotowanie:

Namocz soję w trzech szklankach wody i odstaw na kilkanaście godzin. Odsącz nasiona z wody, przepłucz je i zmiksuj w blenderze o ostrych nożach w dwóch etapach na każdym dodając po 2 szklanki wody. Soję przełóż do miski i wrzuć do ok. 2 litrów gotującej się wody. Mieszaj do czasu aż woda znów się zagotuje. Gotuj przez pięć minut. Gotowe mleko przecedź przez gazę lub sitko o gęstych oczkach. Jeśli jego smak wyda Ci się zbyt intensywny, rozcieńcz je odrobiną wody. Gotowe!

Uwaga: resztki soi, które pozostaną na sicie (tzw. okara) nadadzą się do wegańskich wypieków i pasztecików. 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (212 głosów, średnia: 4,62 z 5)
loading... zapisuję głos...