Polka stworzyła ekologiczny zamiennik plastiku. Oto SCOBY!

Nadszedł moment, w którym musimy szczerze przyznać, że problem z plastikowymi odpadami po prostu nas przerósł. Co roku do mórz i oceanów trafia nawet 13 mln ton plastiku. Fundacja imienia Ellen MacArthur szacuje, że do 2050 roku w akwenach wodnych może znaleźć się więcej śmieci niż ryb. W odpowiedzi na plastikowy kryzys coraz więcej naukowców poszukuje naturalnego tworzywa, które mogłoby zastąpić folię. Zdaje się, że cel ten został właśnie osiągnięty i to w dodatku przez Polkę! Sprawdźcie, czym jest SCOBY – wynalazek Róży Rutkowskiej!

Róża Rutkowska jest absolwentką School of Form na poznańskim Uniwersytecie SWPS. Zastanawiając się, w jaki sposób można uzyskać ekologiczny zamiennik plastiku, zaaranżowała w swoim pokoju rodzaj laboratorium. Na ścianach wisiały notatki, utrwalające, co i w jaki sposób może zostać wykorzystane jako materiał opakowań. W specjalnie przygotowanych słojach namnażały się zaś mikroorganizmy, których na świecie używa się przede wszystkim do produkcji kombuchy. Tak powstał SCOBY

Polka stworzyła ekologiczny zamiennik plastiku. Oto SCOBY!

SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast) to ekologiczny zamiennik plastiku stworzony przez Rutkowską przy użyciu mikroorganizmów wytwarzających grzybek kombuchy. Hoduje się go przez mniej więcej dwa tygodnie w bardzo płaskich pojemnikach, w konstrukcji przypominającej farmę wertykalną. Cały proces polega na nastawieniu bakterii i pożywki, a następnie odczekaniu aż bakterie utkają tkaninę na powierzchni płynu. Po tym czasie możemy uformować z niej opakowanie. Mokre SCOBY schnie i zaczyna się zespalać. Nie potrzebujemy więc kleju ani innych środków łączących. Na końcu uzyskujemy materiał o właściwościach membrany.

Warto zauważyć, że w przeciwieństwie do roślin SCOBY nie potrzebuje do wzrostu słonecznego światła, a jedynie temperatury wynoszącej od 25 do 30 stopni. Może być zatem hodowany w zamkniętych pomieszczeniach, a nawet w podziemiach. 

 

Co można zapakować w SCOBY?

Zdaniem projektantki zamiennik plastiku wykonany przez bakterie świetnie nadaje się do opakowywania mieszanek ziół i przypraw, kasz, ryżu, a nawet dań półgotowych. Zużyty można zaś po prostu… zjeść (na Filipinach tej samej kultury bakterii używa się do produkcji deseru Nata-de-Coco), wyrzucić na kompost lub zakopać w ziemi – rozłoży się wtedy w kilka dni, dodatkowo wzbogacając środowisko cennymi składnikami! W ten sposób SCOBY staje się kompromisem pomiędzy wygodą a dbałością o przyrodę. 

Pomysł Róży zrodził się między innymi z inspiracji wizją Susan Lee i jej hasłem „Grow Your Own Clothes”. Projekt Lee zakładał produkowanie ubrań z… bakterii. Niestety w tym przypadku trzeba pokonać problem absorbowania wody przez materiał z kombuchy, dlatego nadal pozostaje on w fazie badań.

Inne alternatywy

Jak dotąd naukowcy przedstawili jeszcze kilka propozycji na możliwy zamiennik plastiku. Znalazła się wśród nich nanoceluloza, kazeina oraz opakowania wykonane z alg. Wszystkie propozycje zatrzymały się jednak na razie na poziomie badań akademickich lub komercyjnych.

 

Co sądzicie o tym projekcie? Czy wyobrażacie sobie zastąpienie plastiku w produkcji spożywczej na skalę masową?

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (169 głosów, średnia: 4,31 z 5)
zapisuję głos...