Zalety i wady białka roślinnego

O tym, że białko jest jednym z podstawowych budulców ludzkiego organizmu, informują rozliczne publikacje, skoncentrowane na tematyce funkcjonowania ludzkiego organizmu i tym, jak powinien być skomponowany najlepiej odpowiadający potrzebom ciała jadłospis. Najbardziej znanym i powszechnie praktykowanym sposobem na pokrycie zapotrzebowania na białko, jest jedzenie mięsa.

białko-roślinne

Jednak w ostatnich latach coraz większą popularnością cieszą się diety, które wykluczają elementy zwierzęce jako źródła składników odżywczych. Sympatycy tego rodzaju rozwiązań rezygnują z mięsa z różnego rodzaju pobudek, ale jednocześnie nie zamierzają skazywać swoich organizmów na niedobory białka. Uwaga kulinarnego świata skupia się więc od pewnego czasu na roślinnych źródłach tego ważnego mikroelementu, jakimi są przede wszystkim warzywa strączkowe, nieoczyszczone zboża czy migdały. Sceptycy wciąż jednak zadają pytania, czy dieta pozbawiona mięsa może w pełni odpowiadać na potrzeby ludzkiego organizmu.

Dlaczego warto włączyć białko roślinnego diety?

Dieta bezmięsna jest wybierana przez coraz większą ilość ludzi, ponieważ słynie z niezwykle dobroczynnego wpływu na zdrowie. Oparcie jadłospisu na produktach roślinnych w dość dużym stopniu chroni przed zapadnięciem na groźne choroby cywilizacyjne, w tym nowotwory i rozmaite problemy dotyczące układu sercowo-naczyniowego. Największa zaleta białka pochodzenia roślinnego tkwi bowiem w tym, że zawiera ono także dobrze przyswajalny błonnik. To ten element odżywczy jest w głównej mierze odpowiedzialny za opisane wcześniej korzyści zdrowotne. Błonnik pełni w organizmie niezwykle ważne funkcje, przyczyniając się do usprawniania działania układu pokarmowego, przyspieszając procesy detoksykacji oraz skutecznie obniżając poziom cholesterolu. Białko roślinne to zdecydowanie zdrowsza alternatywa dla mięsa, nabiału i jaj, które, spożywane w nadmiarze, mogą prowadzić do zakwaszenia organizmu, czyli naruszenia jego naturalnej równowagi kwasowo-zasadowej. W środowisku kwaśnym zaś znacznie szybciej rozwijają się różnego rodzaju mikroby, wywołujące infekcje i choroby, mowa tu również o niebezpiecznych pasożytach. Mięso jest także dłużej trawione przez układ pokarmowy, może w nim zbyt długo zalegać i generować toksyny dodatkowo zaburzające wewnętrzną homeostazę.

Czy są jakieś przeciwwskazania?

Przeciwnicy diety bezmięsnej wskazują przede wszystkim na różnice w przyswajalności białka zwierzęcego i roślinnego. Faktem jest, że aby zrównoważyć ilość protein dostarczonych przez porcję mięsa, wypada spożyć kilkukrotnie większą dawkę odpowiednich pokarmów pochodzenia roślinnego, zawierających białko. Jak każda dieta, także ta oparta na pozyskiwaniu białka ze źródeł roślinnych, musi być przede wszystkim właściwie skomponowana i zbilansowana, by organizm rzeczywiście dostawał to, czego potrzebuje, we właściwych ilościach. Wśród wad białka roślinnego można wymienić zatem przede wszystkim to, że jest ono słabiej skoncentrowane i trzeba wykazać się pewną wiedzą, by ułożyć prawdziwie wartościowy jadłospis.

Za warstwę merytoryczną artykułu odpowiada redakcja SilowniaDlaKazdego.pl  .

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (175 głosów, średnia: 4,27 z 5)
loading... zapisuję głos...