Zalety jagód Goji

Gdy przyglądamy się jagodom Goji możemy dojść do wniosku, że są to wyjątkowo niepozorne owoce. Nie mają imponujących rozmiarów i aż trudno uwierzyć, że promuje się je jako najzdrowsze owoce na świecie. Tymczasem o zaletach jagód Goji wiadomo już od stuleci. Do pewnego momentu cieszyli się nimi jedynie mieszkańcy krajów Azji Środkowej, dziś jednak jagody Goji docierają również do Europy.

Zalety jagód Goji

Skład jagód Goji

Popularność, jaką cieszą się jagody Goji, wydaje się w pełni uzasadniona, kluczowe znaczenie ma przy tym ich smak. Najważniejszym ze związków, jakie wchodzą w ich skład, okazują się być karotenoidy, jagody Goji są jednak również bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy, a także w witaminy, w tym zwłaszcza w witaminę C. O ich spożywaniu powinny myśleć również te osoby, które cierpią z powodu niedoborów najważniejszych dla organizmu składników mineralnych. Wśród tych, które zasługują na szczególną uwagę, znajdują się potas, wapń oraz magnez, możemy jednak liczyć także na solidne wsparcie ze strony fosforu, cynku, selenu, a nawet germanu, dla którego charakterystyczne jest to, że jest składnikiem pojawiającym się stosunkowo rzadko w swojej naturalnej postaci. Osoby, które troszczą się o swoje zdrowie, z pewnością docenią również obecność polifenoli w jagodach Goji, to właśnie one bowiem okazują się wyjątkowo skuteczną bronią w walce z wolnymi rodnikami.

Jak jagody Goji wpływają na nasze zdrowie?

Jagody Goji już od ponad dwóch tysięcy lat są z powodzeniem wykorzystywane przez Chińczyków. Okazuje się przy tym, że znajdują one zastosowanie nie tylko w medycynie, ale również w kuchni. Są cennym składnikiem zup i posiłków warzywnych, a ich smak sprawia, że dobrze komponują się też z daniami mięsnymi. Z jagód Goji do dziś przygotowuje się też herbatę, nierzadko wzmacnianą dodatkowo kwiatami chryzantem, a także wino lub piwo.
Obecnie po jagody Goji sięga się na Zachodzie przede wszystkim dlatego, że skutecznie wspierają proces gubienia nadmiaru kilogramów. Oczywiście, nie oznacza to wcale, że nie musimy stawiać sobie żadnych ograniczeń, nie można jednak nie docenić tego, że bogate w błonnik jagody są w stanie zniechęcić nas do podjadania między posiłkami. Nie bez znaczenia wydaje się i to, że w ich skład wchodzą również nienasycone kwasy tłuszczowe, które poprawiają metabolizm, a także chrom pomagający w regulowaniu cukru we krwi.
Obecność przeciwutleniaczy sprawia, że jagodom Goji można zaufać i wówczas, gdy liczy się na zachowanie przez długie lata młodego wyglądu. Nie jesteśmy dziś w stanie unikać wolnych rodników, a przeciwutleniacze walczą również z tymi, które przyspieszają proces starzenia się naszej skóry.
Wśród składników jagód Goji znajdują się również luteina i zeaksantyna, o których wcale nie wspomina się przez przypadek. Oba składniki są przeciwutleniaczami, są przy tym w stanie chronić przed uszkodzeniami szczególnie wrażliwą siatkówkę oka. To właśnie ich niedobór jest jedną z przyczyn występowania AMD, spożywając jagody Goji można więc chronić się przed ta groźną chorobą.

Autor artykułu
Artykuł został przygotowany przez sklep agnex.pl specjalizujący się w sprzedaży zdrowej żywności.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (127 głosów, średnia: 4,75 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. ewka  16 stycznia 2017 07:11

    kiedyś interesowałam się jagodami goi i szczerze mówiąc to są one porównywane do naszej żurawiny, więc myślę, że nie ma powodu kupować czegoś z dalekiego kraju i można kupić nasz produkt

    Odpowiedz
  2. Wicek  16 stycznia 2017 10:49

    Dość dawno zainteresowałam się jagodami goi nawet kupiłam krzewy do ogrodu,ale go tej pory niewiele zebrałam,może nie odpowiada im gleba .

    Odpowiedz
  3. blogujemytestujemy  16 stycznia 2017 12:18

    A jak jecie jagody goi? Ja dodawałam do herbaty

    Odpowiedz
  4. martuska665  16 stycznia 2017 13:22

    kupiłam kiedyś suszone, w smaku rewelacji nie ma…

    Odpowiedz
    • Aneta  17 stycznia 2017 12:55

      Tak samo, jadłam suszone i w smaku niezbyt szczególne 😉

      Odpowiedz
  5. martucha180  16 stycznia 2017 16:55

    Znam ich dobroczynne właściwości, ale jakoś do tej pory nie miałam okazji ich spróbować. Wiem tylko, że są drogie.

    Odpowiedz
  6. macierzanka  16 stycznia 2017 19:45

    Nie jadłam nigdy jagód Goji,ale warto spróbować.

    Odpowiedz
  7. afrodyta  16 stycznia 2017 21:33

    Wcześniej już czytałam na temat tych niezwykłych jagód,ale jeszcze ich nie miałam okazji jeść.Jak widać,to wszystko służy człowiekowi,co pochodzi z natury.A jakby dodać te magiczne jagody do ciasta?Tylko,czy wtedy zachowałby swoje właściwości…

    Odpowiedz
  8. Aneta  17 stycznia 2017 12:55

    Ostatnio stały się bardzo popularne 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany