Zalety jagód Goji
Gdy przyglądamy się jagodom Goji możemy dojść do wniosku, że są to wyjątkowo niepozorne owoce. Nie mają imponujących rozmiarów i aż trudno uwierzyć, że promuje się je jako najzdrowsze owoce na świecie. Tymczasem o zaletach jagód Goji wiadomo już od stuleci. Do pewnego momentu cieszyli się nimi jedynie mieszkańcy krajów Azji Środkowej, dziś jednak jagody Goji docierają również do Europy.
Skład jagód Goji
Popularność, jaką cieszą się jagody Goji, wydaje się w pełni uzasadniona, kluczowe znaczenie ma przy tym ich smak. Najważniejszym ze związków, jakie wchodzą w ich skład, okazują się być karotenoidy, jagody Goji są jednak również bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy, a także w witaminy, w tym zwłaszcza w witaminę C. O ich spożywaniu powinny myśleć również te osoby, które cierpią z powodu niedoborów najważniejszych dla organizmu składników mineralnych. Wśród tych, które zasługują na szczególną uwagę, znajdują się potas, wapń oraz magnez, możemy jednak liczyć także na solidne wsparcie ze strony fosforu, cynku, selenu, a nawet germanu, dla którego charakterystyczne jest to, że jest składnikiem pojawiającym się stosunkowo rzadko w swojej naturalnej postaci. Osoby, które troszczą się o swoje zdrowie, z pewnością docenią również obecność polifenoli w jagodach Goji, to właśnie one bowiem okazują się wyjątkowo skuteczną bronią w walce z wolnymi rodnikami.
Jak jagody Goji wpływają na nasze zdrowie?
Jagody Goji już od ponad dwóch tysięcy lat są z powodzeniem wykorzystywane przez Chińczyków. Okazuje się przy tym, że znajdują one zastosowanie nie tylko w medycynie, ale również w kuchni. Są cennym składnikiem zup i posiłków warzywnych, a ich smak sprawia, że dobrze komponują się też z daniami mięsnymi. Z jagód Goji do dziś przygotowuje się też herbatę, nierzadko wzmacnianą dodatkowo kwiatami chryzantem, a także wino lub piwo.
Obecnie po jagody Goji sięga się na Zachodzie przede wszystkim dlatego, że skutecznie wspierają proces gubienia nadmiaru kilogramów. Oczywiście, nie oznacza to wcale, że nie musimy stawiać sobie żadnych ograniczeń, nie można jednak nie docenić tego, że bogate w błonnik jagody są w stanie zniechęcić nas do podjadania między posiłkami. Nie bez znaczenia wydaje się i to, że w ich skład wchodzą również nienasycone kwasy tłuszczowe, które poprawiają metabolizm, a także chrom pomagający w regulowaniu cukru we krwi.
Obecność przeciwutleniaczy sprawia, że jagodom Goji można zaufać i wówczas, gdy liczy się na zachowanie przez długie lata młodego wyglądu. Nie jesteśmy dziś w stanie unikać wolnych rodników, a przeciwutleniacze walczą również z tymi, które przyspieszają proces starzenia się naszej skóry.
Wśród składników jagód Goji znajdują się również luteina i zeaksantyna, o których wcale nie wspomina się przez przypadek. Oba składniki są przeciwutleniaczami, są przy tym w stanie chronić przed uszkodzeniami szczególnie wrażliwą siatkówkę oka. To właśnie ich niedobór jest jedną z przyczyn występowania AMD, spożywając jagody Goji można więc chronić się przed ta groźną chorobą.
Artykuł został przygotowany przez sklep agnex.pl specjalizujący się w sprzedaży zdrowej żywności.