Zakwaszenie organizmu – jakie są objawy, skutki i jak zapobiegać
Zakwaszenie organizmu – jak je rozpoznać? Niestety pierwsze objawy są niepozorne: wzdęcia, zgaga, bóle głowy, stawów, zmęczenie, problemy skórne, wypadanie włosów. Rzadko utożsamiamy je z zachwianiem równowagi kwasowo-zasadowej. Tymczasem może ona doprowadzić do wielu poważnych chorób.
Naturalne pH krwi wynosi 7,35 – 7,45 pH, jest zatem bardziej zasadowe i tworzy idealne warunki do procesów, jakie zachodzą w naszym organizmie. Niestety zdrowa równowaga kwasowo-zasadowa organizmu jest często zaburzana.
Zakwaszenie organizmu – jakie są przyczyny i objawy?
Jeśli zakwaszenie nie wynika z chorej trzustki, pęcherzyka żółciowego, wątroby czy nerek, najczęściej jest wynikiem braku ruchu na świeżym powietrzu, stresu, szybkiego tempa życia i oczywiście złej diety. Na początku organizm próbuje sobie poradzić z nieprawidłowościami, na przykład przez zamianę mocznika na amoniak w nerkach (amoniak wiąże kwasy), jednak przy złym trybie życia dochodzi do zbyt dużego zakwaszenia i zaczynamy podupadać na zdrowiu. Nadmiar kwasów w pierwszej fazie odkładany jest w tkance łącznej. Zaczyna szwankować wymiana płynów odżywczych, a także usuwanie substancji szkodliwych z organizmu. Potem kwas magazynuje się w stawach i mięśniach. Objawy zakwaszenia niestety nie są oczywiste. Wielu z nas bóle głowy, senność i apatię tłumaczy sobie przemęczeniem, na wzdęcia nie zwraca uwagi w ogóle, a na zgagę bierze środki zmniejszając jej objawy, nie lecząc przyczyny. Taki stan rzeczy może doprowadzić do wielu chorób: alergii, reumatyzmu, zwyrodnienia stawów, zapalenia spojówek, grzybicy, kamicy żółciowej, astmy, miażdżycy, dny moczanowej, rwy kulszowej, wrzodów, a nawet nowotworów. Nadmiar kwasów zmniejsza też trawienie, trudniej więc schudnąć.
Droga do równowagi
Zacznijmy od diety. Unikajmy dań przetworzonych, ograniczmy ilość mięsa, kawy, czarnej herbaty, i alkoholu. Pijmy dużo, ale zwykłej wody. Uważajmy też na diety niskowęglowodanowe i wysokobiałkowe czy wysokotłuszczowe. Jedzmy mnóstwo warzyw i owoców, i pamiętajmy, że jedzenie zakwaszające organizm wcale nie musi być kwaśne w smaku. Zakwasza to, co zostaje po jego rozkładzie.
Produkty zakwaszające: jaja, mięso, wędliny, ryby, sery, produkty zawierające zboże, tłuszcze, słodycze, słodkie napoje, kawa, czarna herbata, alkohol
Produkty alkalizujące: kasza gryczana, jaglana, surowe mleko, śmietana, warzywa, owoce, w tym także cytrusy, migdały
W dobrej diecie nie chodzi o wyeliminowanie wszystkich produktów zakwaszających. Ważne jest po prostu utrzymanie równowagi.