Wielkanocne słodkości z europejskich krajów

Choć na naszych świątecznych stołach królują mazurki i babki, to w europejskich krajach spotkać można wiele innych wielkanocnych deserów. W ramach podróży kulinarnych z Travelplanet.pl, przedstawiamy wielkanocne słodkości z 10 europejskich stołów.

 Nieodłącznym elementem wielkanocnego menu są słodkie wypieki i desery. Symbolizują zakończenie postu i towarzyszą nam podczas całych radosnych świątecznych obchodów. Powodują oczywiście dodatkowe kilogramy, ale nikt też nie wyobraża sobie bez nich świąt. Jakie przysmaki, według  Travelplanet.pl, można znaleźć na europejskich stołach?

Polecamy również: DIY – Pomysły na ozdabianie pisanek wielkanocnych

 

Wielkanocne słodkości z Bułgarii – Bakława

Tradycyjna bakława przygotowywana jest z ciasta listkowego, zwanego w Bułgarii ,,kori”, które przykłada się warstwami rozdrobnionych orzechów z dodatkiem cukru lub miodu. Zapieczone ciasto kroi się w różnorodne kształty, a następnie polewa lukrem i posypuje się orzeszkami pistacjowymi. Deser znany jest także w kuchni ormiańskiej i tureckiej. Przypuszcza się, że powstał w Istambule, gdzie sułtan częstował nim janczarów. Słodka bakława gości na każdym wielkanocnym stole w Bułgarii.

800px-Baklava_-_Turkish_special,_80-ply

Bakława, źródło: commons.wikimedia.org

 

Wielkanocne słodkości z Włoch – Colomba Pasquale

Włoskie ciasto wielkanocne nie sposób pomylić z żadnym innym. A wszystko za sprawą nietypowego kształtu – ciasto wypieka się w formach przypominających gołębicę z rozpostartymi skrzydłami. Według legend, drożdżowe Colomba Pasquale było podawane w czasie oblężenia Pawii w VI wieku, jako znak pokoju. Ubogi włoski cukiernik upiekł ciasto z nadzieją, że w mieście zapanuje pokój. Pawia prowadziła wówczas wojnę z królem Alboino. Gest ten wzruszył najeźdźcę na tyle, że zdecydował o wycofaniu wojsk z miasta.

600px-Colomba-Pasquale

Colomba Pasquale, źródło: commons.wikimedia.org

Wielkanocne słodkości z Czech – Judasze

Wielkanocnym przysmakiem w Czechach są tzw. judasze (po czesku jidáše), czyli drożdżowe ciastka, nawiązujące do biblijnego Judasza.  Dawniej ciastka miały zapewniać spokój i bogactwo, dziś nie może ich zabraknąć w Wielki Czwartek. Zaplata się je podobnie do polskich faworków i podaje z miodem. Zawiązywana z ciastek spirala nie jest przypadkowa – gotowe wypieki powinny przypominać sznur, na którym powiesił się Judasz.

800px-Jidáše

Judasze, źródło: commons.wikimedia.org

Wielkanocne słodkości z Szwecji – Semla 

Semla to tradycyjne ciastka popularne w Szwecji, ale także w Norwegii, Finlandii i Estonii. Wypełnione słodkim nadzieniem ciastko z bułki pszennej podaje się często podczas Świąt Wielkanocnych. Nadzienie przyrządzane jest z bitej śmietany i masy migdałowej. Całość przykryta jest słodką bułką, tak, aby przypominała budową hamburgera. Semla jest często serwowana w głębokim talerzu, wypełnionym gorącym mlekiem i przyozdobionym laską cynamonu. Tak podane ciasto Szwedzi nazywają hetvägg.

800px-SemlaFlickr

Semla, źródło: commons.wikimedia.org

Wielkanocne słodkości z Hiszpanii – Mona de Pascua

Zobacz też: Jak obchodzi się Wielkanoc w … Egipcie

W Hiszpanii, a szczególnie w Katalonii i Walencji, popularnym wielkanocnym przysmakiem jest Mona de Pascua, czyli okrągłe ciasto z jajkiem w środku. Według tradycji, powinno to być ugotowane kurze jajko, jednak dziś znacznie częściej spotyka się czekoladowe, słodkie jaja. Nazwa ciasta pochodzi od arabskiego słowa munna, które oznaczało dawniej datek wręczany przez muzułmańskich poddanych ich panom. Dziś w hiszpańskich cukierniach możemy spotkać najróżniejsze, często bardzo fantazyjne, wersje tego ciasta. Mona de Pascua ma symbolizować radość z zakończonego postu.

800px-Mona_de_Pascua-Mad

Mona de Pascua, źródło: commons.wikimedia.org

Wielkanocne słodkości z Grecji – Tsoureki

Tradycja wypiekania tsoureki, czyli słodkiego chlebka, sięga czasów Bizancjum. Ciasto przypomina nieco polską chałkę, ale wyróżnia je jeden niezwykły element. Tsoureki piecze się z pisankami w środku i ozdabia jajakmi. Przyrządza się je zazwyczaj w Wielki Czwartek, natomiast zjeść można je dopiero w Paschalną Niedzielę. W oryginalnych greckich przepisach znaleźć można składniki takie jak mahlep (ziarna wiśni winnej), anyż czy mastyks.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tsoureki, źródło: en.wikipedia.org

Wielkanocne słodkości z Anglii – Simnel Cake

Decorated_Simnel_cake_(14173161143)

Angielskim ciastem wielkanocnym jest Simnel Cake, czyli owocowe ciasto przykryte warstwą marcepanu. Znane jest już od średniowiecza i przybiera różne formy, jednak najbardziej popularne jest okrągłe ciasto przyozdobione marcepanowymi kulami. 11 kulek ułożonych na okrągłym placku ma symbolizować 11 apostołów, a więc wszystkich oprócz Judasza. Zgodnie z zasadami Wielkiego Postu Simnel Cake piecze się w dniu Mothering Sunday, ale można je zjeść dopiero w Wielkanoc.

Simnel Cake, źródło: commons.wikimedia.org

Wielkanocne słodkości z Niemiec – Osterfladen

Niemiecki kołacz wielkanocny nazywany jest Osterfladen. Jest to rodzaj chałki o okrągłym kształcie z charakterystycznym nacięciem w kratkę. Po wierzchu posmarowany jest lukrem i ozdobiony płatkami migdałów. W Niemczech nie może zabraknąć go podczas wielkanocnego śniadania. Choć ciasto wydaje się dosyć nieskomplikowane, w jego przygotowanie trzeba włożyć sporo pracy. Gotowe Osterfladen smakuje najlepiej pokrojone w plastry i podawane do kawy lub herbaty.

 Osterfladen_2014_01

Osterfladen, źródło: commons.wikimedia.org

Wielkanocne słodkości z Chorwacji – Pinca

Podczas Uskrs, czyli chorwackiej Wielkanocy, je się Pinca. Ciasto to jest wyjątkowo popularne w Dalmacji i Istrii. W smaku przypomina francuskie brioche, a jego kształtem upodabnia się do bochenka chleba. Tym, co wyróżnia ten wielkanocny przysmak jest nacięty na powierzchni krzyż, symbolizujący ukrzyżowanie Jezusa. Pinca przyrządza się z dużej ilości masła i jaj z dodatkiem rumu, rodzynek i skórek cytrusów.

Pinca_0410

Pinca, źródło: commons.wikimedia.org

Wielkanocne słodkości z Francji – czekoladowe jajka i ciastka

Święta Wielkanocne we Francji kojarzą się przede wszystkim z czekoladą, która występuje w najróżniejszych formach: jajek, zajączków, baranków czy dzwoneczków. Najbardziej znane są czekoladowe pisanki, czyli „œuf de Pâques”. Według znanej tradycji, jajka są ukrywane w wielkanocną niedzielę w ogrodzie, a zadaniem dzieci jest ich odszukanie. Podczas Wielkanocy przygotowuje się także pyszne czekoladowe ciasta i ciasteczka.

chocolate-94784_1280
Czekoladowe ciastko, źródło: pixabay.com

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (135 głosów, średnia: 4,77 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Gocha  25 marca 2015 08:07

    Propozycje wielkanocne z Bułgarii i Francji spodobały mi się. A ze względu na bakławę to bym chciała mieszkać w Bułgarii ;p Bardzo smacznie wygląda

    Odpowiedz
  2. bbo  25 marca 2015 09:40

    Słodkości lubię, ale nie za dużo. Za to poproszę wielkanocne mięsa z różnych krajów 🙂

    Odpowiedz
  3. martucha180  25 marca 2015 10:14

    Ciasto z Anglii wygląda bardzo oryginalnie 🙂 Ale ja najbardziej się skusze na judasze i ciastko ze Szwecji.

    Odpowiedz
  4. lilkawodna  25 marca 2015 14:26

    Wszystkie te słodkości wyglądają pięknie.

    Odpowiedz
  5. Kmakolagwa  25 marca 2015 17:07

    Uwielbiam słodkości, na moje nieszczęście 🙂 Najbardziej apetyczny wydał mi się angielski deser.

    Odpowiedz
  6. macierzanka  27 marca 2015 17:17

    Wielkanocne słodkości wyglądają apetycznie ,ale skusiłabym się na drożdżowe judasze.

    Odpowiedz
  7. Ewelina  27 marca 2015 21:32

    judasze są dobre, piekłam je…. smakują podobnie jak bułeczki maślane, choć zależy co dodacie do nich

    Odpowiedz
  8. patrycja2904  1 kwietnia 2015 21:15

    Baklava jest przepyszna, mozna ja zakupic w tureckich sklepach, tylko ostrzegam bardzo slodka! 🙂 a o wielkanocnym deserze z Anglii pierwsze slysze pomimo tego ze w UK mieszkam juz 3 lata 😛 ojj wstyd, w tym roku trzeba sie wprosic do znajomych anglikow i wyprobowac 🙂

    Odpowiedz
  9. scrabble  13 kwietnia 2015 18:23

    Bakława byłaby tym, które najbardziej chciałabym spróbować.

    Odpowiedz
  10. Agnieszka  13 listopada 2015 12:28

    Zamawiam wszystko

    Odpowiedz
  11. Melrose  26 lutego 2016 16:22

    Świetny artykuł. Chętni spróbowałabym bakławy, wygląda zachęcająco, tak samo jak Semla. Aż chciałoby się mieć takie pyszności na co dzień, ale trzeba też myśleć o figurze 😉

    Odpowiedz
  12. Aneta  14 czerwca 2016 15:49

    Słodkościom mówię zawsze TAK! 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.