Przepis na: Żabnica w pomidorach i bulionie ziołowym

zabnica w pomidorach i bulionie ziolowym

Składniki na danie – Żabnica w pomidorach i bulionie ziołowym: 

4 łyżki oliwy z oliwek,

1 mała czerwona cebula (drobno posiekana w kostkę),

1 wyciśnięty ząbek czosnku,

1 gałązka świeżego rozmarynu,

750 g żabnicy,

1 okrojona w kostkę marchew,

2 krojone w kostkę łodygi selera,

350 g pomidorów koktajlowych,

120 ml wytrawnego białego wina,

450 ml bulionu warzywnego,

3 łyżki świeżych liści tymianku,

8 świeżych liści szałwii, płatki soli morskiej, świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzej piec do 200oC. Rozgrzej połowę oliwy z oliwek w żaroodpornym naczyniu na małym ogniu, dodaj cebulę, czosnek oraz rozmaryn i smaż w małej ilości tłuszczu przez 5-6 minut, aż będą miękkie. W tym czasie zdejmij z ryby cienką błonę i usuń płetwy, jeśli trzeba. Wytnij kręgosłup i podziel rybę na 8 kawałków. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj rybę do naczynia i gotuj przez 3-4 minut, przekręcając ją kilka razy. Dodaj marchew, seler, pomidory oraz wino i gotuj przez 5 minut, aż wino wyparuje. Dodaj bulion oraz zioła i zagotuj, następnie przełóż naczynie do pieca i piecz przez 15 minut, aż ryba będzie gotowa. Nałóż ją razem z warzywami do 4 płytkich miseczek, następnie delikatnie nalej bulion.

Skrop pozostałą oliwą z oliwek i podawaj.

 

Materiał pochodzi z serwisu: www.amo-italia.com

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (167 głosów, średnia: 4,49 z 5)
loading... zapisuję głos...