Przepis na: Żabnica w pomidorach i bulionie ziołowym
Składniki na danie – Żabnica w pomidorach i bulionie ziołowym:
4 łyżki oliwy z oliwek,
1 mała czerwona cebula (drobno posiekana w kostkę),
1 wyciśnięty ząbek czosnku,
1 gałązka świeżego rozmarynu,
750 g żabnicy,
1 okrojona w kostkę marchew,
2 krojone w kostkę łodygi selera,
350 g pomidorów koktajlowych,
120 ml wytrawnego białego wina,
450 ml bulionu warzywnego,
3 łyżki świeżych liści tymianku,
8 świeżych liści szałwii, płatki soli morskiej, świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej piec do 200oC. Rozgrzej połowę oliwy z oliwek w żaroodpornym naczyniu na małym ogniu, dodaj cebulę, czosnek oraz rozmaryn i smaż w małej ilości tłuszczu przez 5-6 minut, aż będą miękkie. W tym czasie zdejmij z ryby cienką błonę i usuń płetwy, jeśli trzeba. Wytnij kręgosłup i podziel rybę na 8 kawałków. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj rybę do naczynia i gotuj przez 3-4 minut, przekręcając ją kilka razy. Dodaj marchew, seler, pomidory oraz wino i gotuj przez 5 minut, aż wino wyparuje. Dodaj bulion oraz zioła i zagotuj, następnie przełóż naczynie do pieca i piecz przez 15 minut, aż ryba będzie gotowa. Nałóż ją razem z warzywami do 4 płytkich miseczek, następnie delikatnie nalej bulion.
Skrop pozostałą oliwą z oliwek i podawaj.
Materiał pochodzi z serwisu: www.amo-italia.com