Jak wzmocnić odporność organizmu przeciw wirusom?
Zastanawiasz się, jak wzmocnić odporność organizmu przeciw wirusom? W co warto się zaopatrzyć i jak naturalnymi sposobami pomóc naszemu organizmowi w walce z wirusami i koronawirusem? Podpowiadamy 7 sprawdzonych sposobów.
Jak działa układ odpornościowy?
Jeśli chcesz wiedzieć, jak wzmocnić odporność organizmu – poznaj działanie układu odpornościowego każdego człowieka. W skład układu odpornościowego wchodzi wiele barier zabezpieczających – m.in. to skóra, błony śluzowe, komórki żerne, limfocyty i przeciwciała. Układ odpornościowy znajduje się więc w wielu częściach naszego ciała, dzięki temu może szybciej reagować dostosowując odpowiednią formę obrony do powstałego zagrożenia. Komórki układu odpornościowego znajdują się w całym organizmie: węzłach chłonnych, grasicy, śledzionie, jelitach, migdałkach, szpiku kostnym. To w tych narządach produkowane są różne rodzaje białych ciałek krwi: jedne pożerają chorobotwórcze zarazki, inne je zatruwają, a jeszcze inne tworzą przeciwciała. Białe krwinki przemieszczają się po organizmie wraz z krwią i limfą. Limfa przepływa naczyniami limfatycznymi, które rozszerzają się w wielu miejscach tworząc węzły chłonne.
Pełną sprawność układ immunologiczny osiąga, gdy mamy około 18-20 lat, potem w związku z zanikiem grasicy jego zdolności obronne maleją. Węzły chłonne wraz ze szpikiem kostnym przejmują zadania zanikającej z wiekiem grasicy, w której dojrzewają i różnicują się limfocyty.
Jakie są objawy niskiej odporności?
Do objawów, które powinny nas zaniepokoić – bowiem świadczą o obniżonej odporności możemy zaliczyć:
- nawracające opryszczki,
- częste infekcje dróg moczowych,
- zaburzenia cyklu miesiączkowego u kobiet,
- szorstkość i szary odcień skóry
- choroby skóry,
- zaburzenia snu,
- dłuższe gojenie się ran,
- łamliwość paznokci i wypadanie włosów
Jak wzmocnić odporność organizmu?
1. Sok z malin na odporność
Jak głosi przestroga w „Grze o tron” – „Winter is coming”. Jeśli więc obawiasz się zmasowanego ataku wirusów i bakterii, sięgnij koniecznie po sok z malin. Ta domowa metoda naszych babć stosowana w walce z infekcjami, to wciąż niezawodny środek na naturalne wzmocnienie naszej odporności.
Jak wzmocnić odporność organizmu przy pomocy octu z malin na odporność? Oto przepis:
- Do słoika włóż maliny i zalej octem jabłkowym bio lub samodzielnie wykonanym
- Przykryj słoik gazą i odstaw na dwa tygodnie.
- Po 2 tygodniach przecedź i zlej do buteleczek.
Dlaczego musimy wzmacniać organizm w ten sposoób? Jednym z powodów osłabionej odporności jest niedobór witamin i składników mineralnych, co z kolei przekłada się na większe ryzyko zachorowania. Tymczasem maliny to same korzyści dla zdrowia. Owoce są bogatym źródłem witaminy C, manganu, błonnika pokarmowego, przeciwutleniaczy, witamin z grupy B, kwasu foliowego, miedzi i żelaza. 100% sok z malin lub miód z jego dodatkiem możemy spożywać samodzielnie lub dodając go do napojów.
2. Jeżówka (Echinacea) na odporność
Echinacea, zwana również jeżówką, to roślina od wieków stosowana w medycynie i ziołolecznictwie. Jedną z najcenniejszych właściwości jeżówki (zwłaszcza jeżówki purpurowej) jest wzmacnianie odporności. Według badań owoc i jego składniki stymulują układ immunologiczny do walki z patogenami m.in. bakteriami czy wirusami, chroniąc przed infekcjami górnych dróg oddechowych. Z kolei jej korzenie, liście oraz kwiaty zawierają związki immunostymulujące, które pobudzają proces fagocytozy, czyli mechanizmy obronne organizmu.
Echinacea zapewnia zarówno wzrost liczby, jak i zwiększa aktywność komórek układu odpornościowego – tyczy się to m.in. limfocytów T, mikrofagów, interferonu, interleukiny oraz przeciwciał. Te właściwości potwierdzili naukowcy z University of Connecticut School of Pharmacy przekonując, że stosowanie przetworów na bazie jeżówki redukuje ryzyko przeziębienia od 35 proc. (rotawirusy) do 58 proc. (inne wirusy wywołujące przeziębienie). Echinacea występuje jako składnik suplementów, naparów oraz herbat.
3. Pyłek kwiatowy na odporność
Pszczoły wiedzą, co zdrowe. I nie chodzi tu jedynie o miód. Pyłek kwiatowy, a konkretnie pyłek pszczeli to niezawodny sposób na podniesienie naszej odporności. Produkt ten, wytwarzany przez robotnice pszczoły miodnej, jest prawdziwą bombą witaminową o właściwościach prozdrowotnych. Aby uzyskać 1 łyżeczkę pyłku pojedyncza pszczoła musi pracować przez 8 h dziennie przez miesiąc. Ten trud się opłaca. Produkt ich pracy zawiera praktycznie wszystkie składniki odżywcze korzystne dla naszego zdrowia m.in. aminokwasy, flawonoidy, białko, witaminy, nienasycone kwasy tłuszczowe, węglowodany czy minerały.
Pyłek pszczeli działa korzystnie również na naszą florę jelitową, stymuluje także układ odpornościowy, posiada m.in. następujące właściwości – zwiększa wytrzymałość, zwalcza zmęczenie, działa przeciwzapalnie oraz przeciwwirusowo.
4. Acerola na odporność
Acerola, zwana również wiśnią z Barbados została zaliczona do grona tzw. superfoods, czyli produktów o najcenniejszych właściwościach zdrowotnych. Dlaczego? Ten owoc pochodzący z Ameryki Południowej to najbogatsze wśród owoców uprawnych źródło witaminy C (1400-2500 mg/100 g), składnika niezbędnego do pobudzenia układu odpornościowego i walki z toksynami. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, a więc wspiera naturalne mechanizmy obronne komórek w organizmie – pobudza produkcję białych krwinek oraz wspiera regenerację uszkodzonych przez bakterie czy wirusy komórek.
Ale to nie koniec, w aceroli znajdziemy również prowitaminę A, magnez, wapń, cynk, żelazo, witaminy z grupy B, białko czy błonnik. Roślinę można zażywać w tabletkach lub w postaci soku. Idealnym jej zamiennikiem z polskiego podwórka jest dzika róża. Roślina ta to kolejna skarbnica witaminy C.
5. Podręczny inhalator na odporność
Nie zawsze jesteśmy w stanie uchronić się przed infekcją. Kiedy ta nas dopadnie, dobrze jest mieć pod ręką inhalator. Niewielkie urządzenie składające się m.in. z nebulizatora, ustnika, końcówki do nosa oraz maseczki pozwala nawilżyć i udrożnić górne drogi oddechowe, przynosząc ulgę np. przy zapaleniach zatok lub oskrzeli. Inhalator bywa także pomocy przy zatkanym nosie. Wdychane opary upłynniają wydzielinę oraz zmniejszają obrzęk błony śluzowej nosa. Inhalacje można wykonywać stosując zwykły roztwór soli fizjologicznej, mgiełkę solankową lub leki przepisane przez lekarza.
6. Test CRP na odporność
Ten test warto mieć przy sobie, kiedy już dopadnie nas infekcja. Jeśli pojawiają się pierwsze jej objawy np. katar, kaszel, gorączka lub infekcja przedłuża się, to warto sprawdzić, co może być jej przyczyną: wirus czy bakteria? To o tyle ważne, że w zależności od przyczyny, stosuje się zupełnie inne leczenie. Poznanie źródła infekcji pomaga dobrać najskuteczniejsze sposoby walki z chorobą. Może również uchronić nas przed zbędnym zażywaniem antybiotyków, które są nieskuteczne w przypadku infekcji wirusowej.
Domowy test CRP jest łatwy w wykonaniu. Wystarczy tylko nakłuć palec lancetem i pobrać kroplę krwi. Następnie wymieszać ją ze specjalnym płynem i nanieść 4 krople roztworu na test. Po 5 minutach odczytujemy wynik. Taką opcję domowej diagnostyki daje m.in. Grand Med CRP test. Test podaje wyniki w 3 przedziałach: do 10 mg/l – stężenie fizjologiczne CRP, od 10 do 30 mg/l – prawdopodobna infekcja wirusowa i powyżej 30 mg/l – prawdopodobna infekcja bakteryjna oraz konieczna wizyta u lekarza (w przypadku infekcji bakteryjnej, konieczna jest antybiotykoterapia).
7. Probiotyki na odporność
Jesienią warto zadbać także o … jelita? Tak! To właśnie układ pokarmowy „steruje” naszą odpornością. Powód? Zdolność obronna naszego organizmu zależy w dużej mierze od mikroflory jelitowej. To dzięki niej sprawnie radzimy (lub nie radzimy) sobie z infekcjami lub zapobiegamy ich rozwojowi. Warto więc, aby jesienią w apteczce pojawiły się „dobre bakterie”, czyli probiotyki. To dobry pomysł na wzmocnienie odporności.
Probiotyki to wyselekcjonowane żywe kultury bakterii lub drożdży, najczęściej bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus, których zadaniem jest prozdrowotne działanie w przewodzie pokarmowym. Udowodniono, że probiotyki mają działanie immunostymulujące, pobudzają procesy obronne organizmu, zwiększają aktywność m.in. makrofagów, limfocytów i przeciwciał w przewodzie pokarmowym. Poza tym działają bakteriobójczo i hamują rozwój patogenów, przez co chronią przed zakażeniami wirusowymi (rotawirusy). Pomagają również odbudować florę bakteryjną po antybiotykoterapii.
Badania opublikowane na łamach Journal of Science and Medicine in Sport wykazały, że wśród sportowców z Nowej Zelandii spożywających probiotyki wystąpiło o 40 proc. mniej przypadków przeziębień i infekcji przewodu pokarmowego w porównaniu z grupą przyjmującą placebo. Probiotyki możemy stosować w formie kapsułek, proszku, ale również tej naturalnej – żywe kultury bakterii zawierają jogurty naturalne, kefir lub swojskie kiszonki np. ogórki lub kapusta.
Bardziej egzotycznym sposobem ma zwiększenie odporności jest picie Złotego Mleka. Przepis znajdziesz w tym artykule:
A Wy jakie macie sposoby na wzmocnienie odporności?