Wytrawne muffinki z bakaliami, pestkami dyni i czosnkiem

Bakalland_Wytrawne-muffinki

Składniki na danie: Wytrawne muffinki z bakaliami, pestkami dyni i czosnkiem

  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka kefiru lub zsiadłego mleka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 ml oliwy z oliwek (do ciasta)
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g orzechów włoskich Bakalland
  • 100 g suszonej żurawiny Bakalland
  • 100 g pestek dyni Bakalland

Sposób wykonania:

Posiekane orzechy podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i jeszcze chwilę podsmażamy, aby oddał swój zapach i smak. Następnie czosnek usuwamy, a orzechy zostawiamy do przestudzenia. W misce mieszamy sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól. W osobnym naczyniu: kefir, oliwę, jajko i  dodajemy pieprz. Płynne składniki wlewamy do sypkich i dokładnie wszystko mieszamy. Dodajemy orzechy, żurawinę oraz pestki dyni. Masę przekładamy do foremek na muffinki i pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (200 głosów, średnia: 4,70 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Żanett  1 marca 2016 11:43

    Z bakaliami, pestkami dyni i … czosnkiem? 😀 Nie mam nic do czosnku, nawet bardzo go lubię, ale jakoś mi się „gryzie” z bakaliami 🙂 Niemniej jestem ciekawa, i to bardzo, jak smakują.

    Odpowiedz
    • esia189  1 marca 2016 16:17

      Dokładnie, jakoś nie umiem sobie wyobrazić takiego połączenia smakowego. Trzeba będzie wykorzystać ten przepis w praktyce, bo ciekawość nie da mi spać 🙂

      Odpowiedz
  2. Melrose  1 marca 2016 11:52

    Szczersze powiedziawszy nigdy nie miałam okazji spróbować muffinek w wersji na surowo, jednak ten przepis bardzo zachęca mnie do przetestowania. Jestem ciekawa jak będą komponować się te smaki.

    Odpowiedz
  3. mama_kazala  1 marca 2016 11:55

    muszą być przepyszne! 🙂 wygladają zresztą cudownie w tyhc pięknych miseczkach..lubię jak jedzenie jest tak ładnie przygotowane, z dbałością o kazdy detal 🙂 naprawdę od razu chce się jeść bardziej 😉

    Odpowiedz
  4. szoszeni  1 marca 2016 12:07

    Po oglądaniu tych przepisów zawsze się robie głodna 🙂 Czytam przepis a tam czosnek 🙂 ale używany tylko do aromatyzacji innych składników, więc ciekawie, w końcu wytrawne te muffinki 🙂 Bardzo mi się spodobał ten przepis.

    Odpowiedz
  5. bbo  1 marca 2016 12:26

    O, nie! Bakalie i wszystkie pestki chętnie dodam, ale z czosnkiem się nie pogodzę. Dla mnie to już zbyt daleko idąca ekstrawagancja. Nie chcę i już, jego zapach utrzymuje się zbyt długo.

    Odpowiedz
  6. ewka  1 marca 2016 13:59

    takich jeszcze nie jadłam, ale chętnie spróbuję przy najbliższej okazji

    Odpowiedz
  7. Aneta  1 marca 2016 14:12

    Na pewno by mi posmakowały, muszę koniecznie wypróbować ten przepis 🙂

    Odpowiedz
  8. espe  1 marca 2016 14:17

    Ja jestem z tych, które bardziej lubią wytrawne niż słodkie 🙂

    Odpowiedz
  9. Uśmiechnij się :)  1 marca 2016 17:34

    Nigdy nie jadłam babeczek w wersji innej, niż słodkiej. Jednak uwielbiam wszelkie słone przekąski, więc myślę, że bardzo by mi zasmakowały 😉 Czosnek w tym przypadku mnie nie odstrasza, lubię jego smak i nie straszny mi zapach 😛

    Odpowiedz
  10. martucha180  1 marca 2016 18:41

    Wolę tradycyjne.

    Odpowiedz
  11. martus2833  1 marca 2016 18:54

    Bardzo oryginalny przepis. Do tej pory jadałam muffinki w wersji słodkiej. Kto wie, może połączenie czosnku i bakalii zrobi furorę w moim domu?

    Odpowiedz
  12. raczek  1 marca 2016 22:14

    Bardzo ciekawy ten przepis, inny, zupełnie inny, nie wiem czy to się gryzie czy nie, aby to sprawdzić trzeba upiec … Wytrawne muffinki z bakaliami, pestkami dyni i czosnkiem… wyglądają super 😉

    Odpowiedz
  13. blogujemytestujemy  2 marca 2016 08:39

    Jeśli muffinki,to ja jednak wybieram te na słodko.Jakoś pestki dyni i czosnek w muffinkach mnie nie przekonuje

    Odpowiedz
  14. lilkawodna  2 marca 2016 14:04

    Pierwsza mój myśl po przeczytaniu przepisu: Hmmm czosnek i bakalie? Hmmm. No ale kiedyś nie wyobrażałam sobie mięsa na slodko a teraz bardzo lubię. Także pewnie ito połączenie warto wypróbować.

    Odpowiedz
  15. girlblack  9 marca 2016 08:15

    Moje smaki lubią bardziej wytrawnie 🙂 ale to połączenie Mnie zadziwiło, czosnek i bakalie?! Hmmm..może i smakuje 🙂

    Odpowiedz
  16. Patriszia  27 marca 2016 19:54

    Muffinki naprawdę bardzo lubię, ale czy odważyłabym się na połączenie bakali z czosnkiem ?! No nie wiem. Jedno i drugie lubię, ale zdecydowanie osobno 🙂

    Odpowiedz
  17. nungal  2 listopada 2016 10:49

    Ślicznie podane 🙂 od razu nabiera się apetytu na takie cudo 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany