Wytrawne muffinki z bakaliami, pestkami dyni i czosnkiem

Bakalland_Wytrawne-muffinki

Składniki na danie: Wytrawne muffinki z bakaliami, pestkami dyni i czosnkiem

  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka kefiru lub zsiadłego mleka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 ml oliwy z oliwek (do ciasta)
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g orzechów włoskich Bakalland
  • 100 g suszonej żurawiny Bakalland
  • 100 g pestek dyni Bakalland

Sposób wykonania:

Posiekane orzechy podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i jeszcze chwilę podsmażamy, aby oddał swój zapach i smak. Następnie czosnek usuwamy, a orzechy zostawiamy do przestudzenia. W misce mieszamy sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól. W osobnym naczyniu: kefir, oliwę, jajko i  dodajemy pieprz. Płynne składniki wlewamy do sypkich i dokładnie wszystko mieszamy. Dodajemy orzechy, żurawinę oraz pestki dyni. Masę przekładamy do foremek na muffinki i pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (231 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...